ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Ципура по гръцки

С вкус на зехтин и риган

Публикувана: 26 Април, 2020 16:05
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3716
Рецепта за вечеря: Ципура по гръцки
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Ципурата е много популярна и високо ценена риба както в Гърция, така и в съседните средиземноморски кухни на Италия, Испания и Франция. Всяка страна има своите малки тайни за вкусното приготвяне на популярната риба. Forlife.bg представят как я приготвят гърците.

Тази рецепта за ципура по гръцки е идеална за лесна и здравословна вечеря, която изисква почти нулева подготовка. С вкус на зехтин и риган, това ястие ще ви пренесе до някоя крайбрежна таверна в Гърция.

Необходими продукти:

2-3 средни ципури

½ лимон на резенчета

3-4 стръка пресен риган

зехтин

За соса:

1 сочен лимон

1/2 чаша зехтин екстра върджин

4-5 стръка пресен риган и розмарин

няколко листа пресен босилек

стръкче пресен чесън

черен пипер

морска сол

Начин на приготвяне:

Почистете и осолете рибата. Напълнете рибената кухина с резенчета риган и лимон. Намажете външната страна на рибата със зехтин.

За гръцкия сос комбинирайте всички съставки по-горе. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Оставете соса да престои, докато печете рибата.

Печете рибата на средно силна фурна за около 20 минути във фурната. Месото трябва да бъде непрозрачно. Полейте изпечената риба с гръцкия сос и поднесете с няколко резенчета лимон и стръкче розмарин.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Глад
1 Отговор
От де пари за ципура бе?

Оценка:
-5 +23

Бесен Язовец
2 Отговор
Направете си печени макари по шопски, нужни продукти : чифт макари!

Оценка:
-3 +15

Ръмпези
3 Отговор
ТИ МИ ДАЙ ЦИПУРАТА АЗ ЗНАМ КАК ДА Я НАПРАВЯ...ЦИПУРА ПО МАХЛЕНСКИ...

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +12

Йозеф
4 Отговор
На скара, във хартия или фолио. Ригана и розмарина се слагат накрая, иначе горчат. И на лимона се маха кората, пак по същата причина.

Коментиран от #10, #15


Оценка:
-4 +9

Шекспир
5 Отговор
Че то като печена скумрия.Същото

Оценка:
-0 +8

Хотелиера
6 Отговор
Кренвирши по български шиш кренвирш нанизан дупка в пясъка на ръкав 1 на Халкидики и биричка от хладилната чанта 0,59 ст.от Лидъл класика в жанра!

Коментиран от #11, #16


Оценка:
-3 +12

Лорчето, ценител на хубавото...!
7 Отговор
Как обичам риба, повече от шкембе...!

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +8

Български отелиер
8 Отговор
Дано да пуснат вакумирана ципура на примоция в гръцкия лидл да има конда смуча това лято на геъцкия плаж, че фалира хотела на лайноморието и няма вече шарани кого да излъжа.

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +10

Йозеф
9 Отговор

До коментар #8 от "Български отелиер":


Не е нужно да е вакуумирана, по гръцките крайбрежни села има селски пазари и сутрин рибарите изкарват пресен улов - ципура, лаврак, октоподи и още 20-на вида риби. По нашенското бетономорие няма такива екстри, само двугодишни замразени продукти и всякакви промоции от МЕТРО.

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +11

10
Този коментар е премахнат от модератор
Пурко
11 Отговор

До коментар #6 от "Хотелиера":


Всеки си живее както иска и както може. Някъв наложен стандарт ли има?

Оценка:
-0 +1

габровец от варна
12 Отговор
Вени,питаш ли колко хора могат да си купят въобще риба, а?

Коментиран от #13


Оценка:
-1 +4

Варна майка
13 Отговор

До коментар #12 от "габровец от варна":


Венито заработва 3но на тебе. Менте варненец. Тя има 3 дупки не я мисли ахахаха има инза риба има и за суши

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +2

габровец от варна
14 Отговор

До коментар #13 от "Варна майка":


Менте съм ами.Под чехъл съм.

Оценка:
-0 +5

15
Този коментар е премахнат от модератор
16
Този коментар е премахнат от модератор
dovolen
17 Отговор

До коментар #3 от "Ръмпези":


ела да си я вземеш четирима сме ако искаш земи ги и четирите...

Оценка:
-0 +1

Туриста с хладилната чанта
18 Отговор

До коментар #9 от "Йозеф":


Абе, мАни ги тия, ко им обясняваш ..да бЕгат на ла..неморието и да набиват тригодишна замразена копърка. Аз пък не си купувам ципурата, а си я ловя сам, ама по- ми харесва лефера.Още малко и почвам да ходя през ноща на риболов..излизат гофарита по 10 кг. .... А няма по-голям кеф от нощния риболов...хладничко, студена биричка..готина компания...абе кво да ти казвам, сам знаеш как е. Айде, живи и здрави, аз отивам да връзвам въдици,пък и скоро ще се появи хотелиерчето. Тоя винаги е кисел, когато свършат кренвиршите пред него в ''Лидъл''.....

Оценка:
-0 +0

19
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Даниел Митов
Външният ни министър коментира по bTV изказването на руския си колега Сергей Лавров за българския премиер Бойко Борисов. Лавров заяви, че Борисов трябва да се срамува от изказването си, че големи енергийни проекти са били спрени заради американския интерес. Борисов пък се оправда, че не е бил разбран правилно:
Думите на Сергей Лавров граничат с невъзпитано поведение"

Още бисери
ТОП 5