8 Май, 2020 10:05 2 695 6

Рецепта на деня: Телешки стек на фурна

  • телешко-
  • месо-
  • на фурна-
  • стек-
  • какво да сготвя

Със сметанов сос

Рецепта на деня: Телешки стек на фурна - 1
Снимка: Shutterstock

Степента на изпичане в рецептата е леко алангле, затова ако не сте му почитатели гответе месото малко по-дълго във фурната, но имайте предвид, че това ще бъде за сметка на крехкостта му - колкото по-препечено е телешкото, толкова по-сухо и жилаво ще е, пише gotvach.bg.

Необходими продукти:

4 бр. телешки стекове (3.5 см. дебелина всеки)

2 с.л. зехтин

сол на вкус

За соса:

300 мл готварска сметана

млян черен пипер

черен пипер на зърна

сол

бульон от печенето

Начин на приготвяне:

Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Измийте и подсушете месото, ако има излишни ципи, ги отстранете.

Запечатайте в нагорещен на силен огън грил тиган с лъжичките зехтин всеки от стековете до тъмен златист загар, след това веднага, както са си в същия тиган, ги пъхнете във загрялата вече до 200 градуса фурна.

Ако вашият тиган не е с метална дръжка и не е подходящ за фурна, трябва да ги прехвърлите в тавичка. Печете 3-4 минутки.

В тенджерка загрейте сметаната на умерен огън.

Сипете 5-6 с.л. от соса, пуснат от месото при печенето. Добавете черния пипер, сол на вкус и щом сосът закъкри бъркайте 3-4 минутки.

През това време е добре месото да стои завито във фолио.

Щом сосът е готов, разпределете телешкото на порции и всеки стек поръсете със сол (за предпочитане едра, люспеста) и залейте с малко сос. Останалия поднесете отделно, за да може всеки на масата да си добавя колкото желае допълнително.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фифи сладката

    2 0 Отговор
    Това отгоре сос ли е? Защото на мен ми прилича на разтопен при печенето във фурната кашкавал.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Божинов

    1 1 Отговор
    Какво значи телешки стек, уточнете. От стек до стек има разлика колкото от тук до небето. Едното се пече за 5 мин., другото за 25 мин.
    Огромна разлика.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.