Last news in Fakti

27 Май, 2020 16:05 3 421 4

Рецепта за вечеря: Морска яхния

  • яхния-
  • морски дарове-
  • миди-
  • скариди-
  • бузара-
  • какво да сготвя

Позната още с наименованието бузара

Рецепта за вечеря: Морска яхния - 1
Снимка: Shutterstock

Бузара е наименованието на сос или ястие от черногорската, сръбската или хърватската кухня. То идва от името на съда, в който се е приготвяло на борда на корабите. Представлява нещо средно между супа и основно ястие. Съществуват много рецепти за приготвянето на бузара. Но основното е, че се приготвя с морски дарове и се сервира с хляб, пише vesti.bg.

Необходими продукти:

500 гр. миди

300 гр. скариди

4 скилидки чесън

1 връзка магданоз

1 стрък пресен лук

100 мл бяло вино

50 г галета

100 г чери домати

200 мл пасирани домати

зехтин

1 чабата

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера загрейте малко зехтин. Добавете нарязания чесън и го запържете за кратко. Добавете нарязания магданоз и след 5-10 секунди и съвсем малко бяло вино.

Добавете скаридите, на които предварително сте отстранили мустаците. Разбъркайте. Добавете останалото вино и пасираните домати.

Добавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук и разрязаните на половинки чери домати. Разбъркайте. Добавете предварително добре измитите под студена течаща вода миди. Поръсете с прясно смлените хлебни трохи, захлупете и разтръскайте добре тенджерата. Гответе 4-5 минути.

Нарежете хляба на филийки. Запечете ги в тиган от двете страни, с малко зехтин. В дълбока чиния поставете парче хляб, а върху него сервирайте бузарата – миди, скариди и сос. Поръсете с нарязан на едро магданоз.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиро

    5 2 Отговор
    И половин килце, върла ракия, за компания.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 само питам

    0 1 Отговор
    А скаридите кралски ли да са или става и с едри''габари''?
  • 4 1122

    1 0 Отговор
    Извинете,но сте забравили най важната съставка на една наистина морска яхния.Това е морска вода от района около фрегатата във Варна,където плува готов бульон от естествено забъркани от морето доматени люспи,останки и ,,заготовки"от употребявани продукти от предишни клиенти на фрегатата които се плацикат на метри от нея.Това ще придаде на яхнията старинен привкус със запомнящо се в спомените ви носталгично чувство.