ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Фетучини "Алфредо"

Просто, вкусно и питателно

Публикувана: 21 Юни, 2020 16:05
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3257
Рецепта за вечеря: Фетучини
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Историята на това ястие датира от 1908 г. в Рим. Главният готвач Алфредо Ди Лелио първи го създава за бременната си съпруга, воден от желанието да направи нещо просто, но същевременно вкусно и питателно и впоследствие започна да го сервира в ресторанта си, пише Dama.bg.

Легендата гласи, че американските звезди на неми филми Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс са открили тези фетучини в края на 20-те години на миналия век по време на медения си месец в Рим. Толкова много ги харесали, че след завръщането си в Холивуд започнали да ги сервират на приятелите си. Скоро след това фетучини Алфредо е на път да се превърне в италиано-американска класика и стават несравнимо по-популярни в Съединените щати, отколкото в родината си - сервират се в Рим, но обикновено за туристи, докато повечето италианци не приемат това ястие като свое. Ето и как да си го приготвите.

Необходими продукти:

500 гр. фетучини (за предпочитане домашно приготвени)

250 гр. масло

250 гр. пармезан

сол на вкус

черен или бял пипер

Начин на приготвяне:

Кипнете вода в голям съд. Докато водата се загрява, разтопете маслото на много слаб огън в тиган, достатъчно голям, за да добавите сварената паста. Уверете се, че маслото се топи, без да изгори и се превръща в напълно прозрачно. Изключете котлона.

Когато водата заври, добавете 2 с. л. сол и фетучините. Гответе докато станат ал денте, обикновено 2-3 минути за закупени от магазина фетучини, малко по-малко за прясно приготвения вид.

Запазете 1/4 до 1/2 чаша вода от пастата, за да сгъстите соса. Изцедете и прехвърлете фетучините в тигана. Добавете щипка сол и разбъркайте енергично с вилица, лъжица или дълги щипки. Добавете шепа пармезан и няколко супени лъжици вода от макароните и разбъркайте отново, след това още сирене и разбъркайте, докато не добавите и последното сирене. Добавете още малко вода от пастата, ако и когато е необходимо, докато пармезанът се разтопи в гладък и кремообразен сос.

Изобщо не трябва да е воднист, но пастата трябва да се плъзга около тигана лесно. Сервирайте фетучините веднага, като отгоре добавите малко настърган пармезан.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
БЛАГОДАРЯ от мен за рецептата госпожо МАРИНОВА

Оценка:
-3 +2

Красив, млад и добър готвач
2 Отговор
И оттам добро фетучини...!

Оценка:
-2 +1

За вас двамата
3 Отговор
Имам един спагет 🤪

Оценка:
-1 +1

4
Този коментар е премахнат от модератор
Хермес от тебе по лилаф и грозен няма
5 Отговор

До коментар #4 от "Блокнете":


Какво не ми харесахте отново в коментара, никого не съм засегнала, дори жълтата хлебарка и истинската лилафка...!?

Оценка:
-1 +2

Облизан на тиган
6 Отговор
С пармезана имаслото баш рецепта за пенсионери и безработни.

Оценка:
-0 +1

Да, пържени филии на права печка с кюмюр
7 Отговор
Сега сме баби със самочувствие, ами не знам защо така, та пармежано ни се видя за,, бедни,, ами и нас ни ядоха,, въшките,,...!

Оценка:
-2 +1

ГРАД КОЗЛОДУЙ
8 Отговор
БЛАГОДАРЯ от мен госпожо МАРИНОВА

Оценка:
-2 +1

ГРАД КОЗЛОДУЙ
9 Отговор
госпожо ВЕНЕЛИНА МАРИНОВА БЛАГОДАРЯ

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5