Last news in Fakti

21 Септември, 2012 10:46 10 748 1

Котка предсказва смъртта

  • котка-
  • котарак-
  • смърт-
  • предсказание

Котарак има невижданото умение да предсказва смърт, съобщи Discovery News.

В медицински център за възрастни хора с тежка форма на деменция в Роуд Айлънд живее котаракът Оскар, който според доктор Дейвид Доса има дарбата да предсказва фаталния край за някои от пациентите.

Оскар (като всяка нормална котка) прекарва времето си обикаляйки сградата на болничния център. Най-стряскащ е моментът, когато той спре до някой от пациентите. В началото персоналът на клиниката се изненадвал от поведението на котарака, който спирал  до леглото само на онези, на които не им остава много време живот, но с времето всички служители разбрали, че по този начин котаракът прави своето предсказание.

Поне 50 случая на вярно прогнозиране на смъртни случаи са регистрирани за последните 5 години.

Оскар за първи път става известен, когато през 2007 г. д-р Доса публикува статия за него в английския вестник "Ню Ингланд Джърнъл оф медисин", а по-късно през 2010 г. издава и книга - „Срещи с Оскар: необикновената дарба на една обикновена котка". В нея обаче, Доса не дава научно обяснение на феноменалните ясновидски способности на котето.

Котето идва в старческия дом, когато е само на шест месеца.  Дружелюбен е и не досажда на никого. Лекарите и персоналът обаче, постепенно забелязват странна тенденция – Оскар обикновено не ходи при пациентите, а в редки случаи, когато го прави, сам си избира, отива и се сгушва при някой от тях. След тази проява на нежност, пациентът умира. Така котаракът печели вниманието на всички и докторите започват стриктно да наблюдават поведението му. Оказва се,че това явление не е единичен случай, а повтаряем акт, носещ усещане за своеобразно сбогуване на котарака с пациентите. За да се уверят, че Оскар наистина има дарбата да предсказва смъртта, лекарите си правят експеримент – взимат го и го слагат в леглото на много болен възрастен мъж, за когото смятат, че не му остава много време. Оскар обаче , явно не е на същото мнение, защото моментално скача и отива при друг пациент, който умира малко след това, докато първия остава още време сред живите. Когато пък вратата на пациент, за когото предсказва фатален край, е затворена, Оскар започва да мяука и да драска, сякаш за да даде знак на умиращия и да накара персонала да му отвори, за да се сбогува.

Според едно изследване кучетата могат да откриват рак и други заболявания. Това, разбира се, не се дължи на паранормални спосоности, а на добре развитото обоняние, което те притежават. Проучването показва, че кучетата могат да открият и слаби биохимични следи, отделяни като реакция на организма към болестта. През 2004г. изследвания доказват, че кучетата могат да открият рак на пикочния мехур с 25% по-добра успеваемост от стандартните тестове.

Д-р Доса предполага подобен механизъм като потенциално обяснение на явлението, въпреки че не е ясно какви реакции протичат в организма на човек малко преди да умре, които котката може да подуши.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шофьорът

    3 2 Отговор
    Глупости,моят котарак се катери непрекъснато по мен пък съм си жив и здрав с божия помощ.