ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Домашен ябълков оцет

Невероятно полезен

Публикувана: 12 Август, 2020 10:05
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3929
Рецепта на деня: Домашен ябълков оцет
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Натуралният ябълков оцет има редица полезни свойства. Ако искате да сте сигурни за качествата му, най-добре го пригответе в домашни условия. Приготвянето му не е никак трудно. Необходими са само добре узрели сладък сорт ябълки и захар или мед, пише ezine.bg.

Необходими продукти:

4 кг сладки ябълки

200 гр. захар

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват, нарязват на четвъртинки или не много големи парчета, като се отстраняват само дръжките, а сърцевината със семки се оставя.

Вече нарязаните ябълки се слагат в голям стъклен съд, трилитрови буркани например. Не трябва да се пълнят до горе, а се оставя поне два пръста до отвора. Захарта се разтваря в гореща вода и след като се разтвори и водата изстине се заливат ябълките.

Нивото на течността трябва да е над плодовете. С помощта на дървена лъжица всичко се разбърква. След това съдът или бурканите се покриват с марля, която се пристяга с ластик или връв.

Така покрити ябълките за оцет стоят в продължение на десет дни. През тези десет е необходимо те да се разбъркват с дървената лъжица поне два пъти на ден. В този период протича ферментация и се развъждат виненки.

След десетия ден течността се прецежда през марля и прехвърля в чисти стъклени съдове, които отново се покриват с марля, защото ферментацията все още не е приключила.

Почти готовият оцет се оставя така за още за шест седмици, за да узрее. Отгоре му се поява тънък слузест слой. Това е оцетната гъба. Накрая оцетът се прецежда и се разпределя в стъклени бутилки, в които ще се съхранява. Не изхвърляйте оцетната гъба. Тя може да се използва при следващото приготвяне на ябълков оцет.

С готовата гъба процесът значително се ускорява. Другото важно нещо е, че ябълковият оцет е мътен. С времето той се избистря, а на дъното на бутилките има утайка. Бутилките се съхраняват на тъмно и хладно място, в килер например.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бен Хур
1 Отговор
И така 2 месеца, ще ми изсъхне салатата..

Оценка:
-5 +8

Жизел
2 Отговор
Зеле с моркови или марула с репи? Коя ще изсъхне?

Оценка:
-2 +6

Дълбоко Виждащ
3 Отговор
Де е 2месеца де са 4г,,,,Ох бг този интернет ще ви затрие!В България има един сорт-селектиран при управлението на Бай Тодор!Казва се Златна превъзходна!При перфектна зрялост-зависи от годината достига 18%захарност и се бере около около 15 Октомври!За да се получи ферментация захарноста трябва да бъде не по малка от 17,5%!Когато навлязох и в това изкуство на Ферментацията започнах да правя така,,,,Правя ябълкова мъст само от плод без грам вода!Меря захарноста ако е под 17,5%слагам захар на 100литра мъст 1кг захар вдига захарноста с 1%!Така образуваната консистенция бъркам няколко дни,ако съм сложил захар!Слагам гевгир на гърлото и върху него капака!След около 40 дена ,при 8градуса,(ако е по топло по бързо) минавайки ферментацията става разкошноЯбълново вино,,после се окислява и става,,,Оцетът този на снимката ви става след 2,5г а при мен стои 4г и тогава го точа!Гъбата ,оцетна се получава отдолу и отгоре на Оцета!Самият оцет става ,като кехлибар!Оцетът зрее и след 4г!Слагам го в такива шишета като на снимката ВИ -и се кефя страхотно като Снимам и гледам снимките или само Гледам малкото езеро от кехлибар! Това което ВИ Описах-произвеждам !Питам ви Такъв Оцет Има ли Цена??За Да се Избистри Трябва време!Хубавото става Бавно,много Бавно-бг и без грам вода!

Оценка:
-1 +5

Симеонка
4 Отговор
Не ползвам оцет, живота е достатъчно кисел с ,, твари,,...!

Оценка:
-4 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Меглена Кунева
Лидерът на Реформаторския блок Меглена Кунева с коментар за корупционния закон
Докато антикорупционният закон бъде приет, ще бъдат заметени много следи."

Още бисери
ТОП 5