Last news in Fakti

18 Август, 2020 10:53 11 394 24

Защо корейците ходят на плаж с дрехи?

  • корея-
  • южна корея-
  • култура-
  • плаж-
  • дрехи-
  • бански

Жителите на много азиатски държави считат бледата кожа за красива, заради което правят всичко възможно да я пазят от слънцето

Защо корейците ходят на плаж с дрехи? - 1

Корейските хитринки за красота, както и продуктите за това, се разпространяват с бясна скорост по целия свят през последните няколко години. Почти няма дрогерия, в която да не се предлагат така нашумелите маски, кремове и различни терапии за кожата, чрез които известните по цял свят корейки поддържат хубостта си.

Истина е, че в Корея стандартите за красота са наистина на особена висота. Корейките полагат неимоверни усилия да запазят лицата си млади, стегнати и красиви. Именно затова, ако някога сте били на плаж в компанията на корейци, може би сте забелязали, че те покриват всяка част от тялото си и правят абсолютно всичко възможно, за да се пазят от слънцето. Но защо?

Защо корейците ходят на плаж с дрехи?
Снимка: БГНЕС

Отговорът се крие именно в горе споменатите стандарти за красота. За жителите на Корея, подобно на много други азиатски държави, бялата и бледа кожа се счита за красива. Затова те се пазят толкова добре от слънчевите лъчи, които дават на представителите на западните култури мечтаната бронзова кожа.

Заради този стандарт за красота и в множество държави в Азия се произвеждат и купуват като топъл хляб кремове за избелване на кожата. Докато тук използваме най-различни бронзанти, на изток правят точно обратното. Тези кремове обаче са доста скъпи, заради което азиатците просто предпочитат да покриват кожата по цялото си тяло, дори и когато се наслаждават на ден на плажа. Все пак има изключения и някои корейци се радват на слънчевите бани, но това е рядко и се случва за отрицателно време, след което те отново слагат банския, който покрива всяка част от тялото им.

Защо корейците ходят на плаж с дрехи?
Снимка: БГНЕС

Често срещани погрешни схващания

Някои смятат, че желанието да имат бяла кожа в Южна Корея идва от западната култура и това корейците да приличат колкото се може повече на западноевропейци. Това обаче не е вярно. Култът към бледата кожа в корейската култура съществува от векове, още преди европейците да достигнат до тези брегове на Азия. 

Бледата кожа в азиатските култури е знак, че произлизаш от богато и високопоставено семейство.  В миналото интелигентните и богати хора от високата и средна класа са се занимавали с дейности, които е трябвало да се вършат вътре - например учителите. 

В някои от по-богатите и големи градове дори са били изградени специални сенници, които са били поставяли по улиците, за да могат богатите хора да бъдат на сянка, дори когато вървят по улицата. Още тогава корейците са носили дълги дрехи, покриващи целите им тела. Именно заради тези неща богатите и представителите на средната класа са имали бледа кожа.

В същото време бедните и от ниската класа често са работили навън - във ферми, по полета, ловейки риба, в грижи за стопанството и животните и т.н. Техните дрехи са били по-къси, за да могат да се носят по лесно в горещото време, докато се полага тежък физически труд. Заради това те са имали тъмна кожа.

Така в миналото е било много лесно да се разграничи произхода и статуса на човек по цвета на кожата му. Открай време в корейската култура бледата и бяла кожа е желана и популярна. Интересното е, че това е останало и до днес.

Бялата кожа символизира младостта, красотата, богатството и множество други позитивни черти у корейците. Тъмната кожа обаче е символ на мръсотията, застаряването, бедността и всичко, което корейците не искат да бъдат.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    23 20 Отговор
    идиоти
  • 2 Боко черния

    48 2 Отговор
    А нашенските пачи превъртат солариумите хаха Прочетете пак последния абзац ;)

    Коментиран от #16

  • 3 Black lives matter

    48 3 Отговор
    "Тъмната кожа обаче е символ на мръсотията, застаряването, бедността и всичко, което корейците не искат да бъдат." Хахаха !

    Коментиран от #11

  • 4 Джеймс Уотсън

    21 3 Отговор
    Харесва тази публикация!
  • 5 Лора

    26 3 Отговор
    Може би,шефа им забранява да се разголват, но въпреки някои забрани имат, са интересен народ...! (Гледах тяхна сапунка, оттам съдя, а иначе предпочитам винаги бяла и нежна кожа.!)

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 13 Отговор

    До коментар #5 от "Лора":

    НЕ ДОСАЖДАЙТЕ ГОСПОЖО !

    Коментиран от #12

  • 8 Дерматолог

    31 0 Отговор
    Така се предпазват и от рак на кожата, най коварния рак.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 цуци

    13 6 Отговор
    Най-обичам да е бела, дебела и да се дръпа!

    Коментиран от #24

  • 11 Бачо Киро

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Black lives matter":

    Всъщност е много по-просто. Тея на слънце са били едно време селяните и им е личало по кожата. Демек с векове си тъпчат на едно място относно тая простотия.... Разни народи, разни традиции....

    Коментиран от #19

  • 12 Господин Хермес, много си грозен

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти повече досаждаш....!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 да ве да

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "2378":

    А то па тия с черните "много хубави" ? Бррр...с тия черни срамни устни бррр
  • 15 Гост

    25 1 Отговор
    Корейците и особенно японците толкова много желаят да са бели, че даже масово ходят на пластична хирургия, за да им премахват "дръпнатите "очи ! Общо взето в цял свят всички искат да са бели, то и заради това и черните и арабите и всякви други, умират за бели жени, защото подсъзнателно желаят тяхните наследници да са по- бели! Само от бялата раса има утаики- индивиди, които искат да са някви други!
  • 16 Рошко

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Боко черния":

    Не бе тука трябва всичко да е на показ, като в магазина всичко на тезгяха, дупе цици татуси простотия, това се търси мозъка е без значение
  • 17 Хахо...

    5 0 Отговор
    Не е, това че искат кожата им да е бяла като на аристократи или, че ги е страх да не изгорят на слънцето, или други причини. Просто взимат предпазни мерки, на плажа да не попаднат случайно на Орхан Мурад, за това са с дрехи.
  • 18 бял хетеро

    7 0 Отговор
    Бялaтa кoжa cимвoлизирa млaдocттa, крacoтaтa, бoгaтcтвoтo и мнoжecтвo други пoзитивни чeрти у кoрeйцитe. Тъмнaтa кoжa oбaчe e cимвoл нa мръcoтиятa, зacтaрявaнeтo, бeднocттa и вcичкo, кoeтo кoрeйцитe нe иcкaт дa бъдaт.
  • 19 белия зъб

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    ти определено си тъмнокож

    Коментиран от #21

  • 20 а бре

    1 2 Отговор
    Обичат ли негри?
  • 21 Бачо Киро

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "белия зъб":

    Зависи дали съм бил с из морето с лодка, иначе малко трудно да те мина с твоите 15 бани по рождение.
  • 22 ДОКО

    0 1 Отговор
    ДАЖЕ И СИ СЛАГАТ ТАПИ В АНУСА ДА НЕ ПРОНИКВА СЛЪНЧЕВ ЛЪЧ..ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГИ УХАЖВАМЕ С КОРКОВИ ТАПИ ..
  • 23 соросоидни кърлежи

    3 1 Отговор
    това е расистко, значи ли това че африканци са мръсни..имаше един куку и се казваше Майкъл Джексън и той бая се избелваше...
  • 24 Шофьор

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "цуци":

    Голям си,брат!