22 Август, 2020 16:05 6 861 14

Рецепта за вечеря: Пиле лютика

  • пиле-
  • лютика-
  • печени чушки-
  • какво да сготвя

Предложение от северняшкия край

Рецепта за вечеря: Пиле лютика - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

500 г пилешко филе

1 буркан печени червени чушки

3-4  пукани люти чушки 

800 г домати на кубчета от консерва

1 голяма глава лук

водата от буркана с печени чушки (около 250 мл)

3-4 скилидки чесън

4-5 с.л. олио

1 ч.л. сол

½ ч.л. черен пипер

1 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешкото филе на едри парчета. Лука на едри кубчета, чесъна на филийки, а чушките на ивички. 

В голям тиган загрейте олиото  и на 2-3 пъти запържете нарязаните парчета пилешкото филе. Овкусете със сол и черен пипер и гответе по 3-4 минути, докато пилето стане златисто. Извадете месото в чиния и в същата мазнина запържете лука до омекване.Сложете чесъна, разбъркайте и върнете месото в тигана.

Добавете чушките, доматите и налейте водата от буркана с чушки.

Прибавете половината нарязан магданоз, лютите чушки, разбъркайте добре и покрийте с капак. 

Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна 30 минути. 

Махнете капака и печете още 20-30 минути.  

Извадете ястието от фурната, оставете да се охлади за 10 минути и поднесете поръсено с останалия магданоз. 

Ако са в сезон, може да ползвате пресни чушки, които да изпечете сами.  


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спартанска диета

    8 2 Отговор
    Добре звучи 🍽
  • 2 Невменяемия

    2 2 Отговор
    Този път отказвам...!
  • 3 въпросче

    4 1 Отговор
    3-4 пукани люти чушки ,АКО НЕ СА ПУКАНИ,НЯМА ЛИ ДА СА ЛЮТИ?

    Коментиран от #4, #7

  • 4 elgrande

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "въпросче":

    :))))това е като ,,бит,, и ,,пукнат от бой,,
  • 5 Герб На върха Винаги

    2 1 Отговор
    Само стойте далеч от трафопоста да не дойдем
  • 6 въпросче

    1 0 Отговор
    До 4.Както Венелина се смее,така и аз се смея!
  • 7 Нискоинтелигентен

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "въпросче":

    Явно не си чувал за пукани люти чушки ....
    Както и този от 6

    Коментиран от #8

  • 8 Нискоинтелигентен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нискоинтелигентен":

    Това сте новите комунета ,пукате дюнери и умувате над неща дет не ви са ясни ,нали ма ,Вени 😉
  • 9 Az2020

    2 0 Отговор
    Нищо общо с оригиналната рецепта

    Коментиран от #11

  • 10 Невменяемия Вели

    3 0 Отговор
    Със свинско дали няма да стане по хубаво...!
  • 11 някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Az2020":

    Преди 100 години,бабите на село само с пилешко филе са го приготвяли......🤣 Ето една стара рецепта от Асеновгадско.Без претенции за автентичност,но е от 40 те години на миналия век. 7- 8 чушки( пипер капия червена), 3 домата, 2 глави лук. Изпичат се чушките ,доматите и лука.Обелват се.Лука се стрива с магданоз и сол. Отделно се счукват доматите и пиперките и към тях се прибавя лучената смес. А ето и една малко по трудоемка: 2,5 кг орбаджийска чушка, 12-13 бр едри селски домати, 1 голяма глава счукан чесън, 2 връзки магданоз.Приготвя се марината от 500 мл. вода, 500мл винен оцет,500мл. олио,400гр .захар и 5 с.л. сол. Чушките се попарват за 8 мин във кипналата марината,след това се добавят и настърганите и обелени домати.Като почне да се посгъстява се слага счукания чесън и ситно нарязан магданоз.Като поизстине се сипва в буркани. не се вари допълнително.

    Коментиран от #12

  • 12 Баба Злата

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "някой си":

    Записах си рецептите, ще ги използвам тази есен.
    Лесни са и надявам се да са вкусни.

    Коментиран от #13

  • 13 някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Баба Злата":

    Определено са вкусни. Все пак са старички,от време когато е нямало подправки. сол,олио оцет винен ,захарта е била малко дефицитна стока, и магданоз,копър. това е простичко и лесно.Чорбаджийските чушки могат да се заменят със сорт,,Сиврия,, дълги и тънки,които напоследък се намират по лесно.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.