25 Август, 2020 16:05 3 870 5

Рецепта за вечеря: Бамя по гръцки

  • бамя-
  • по гръцки-
  • какво да сготвя

Постно лятно ястие

Рецепта за вечеря: Бамя по гръцки - 1
Снимка: Shutterstock
Необходими продукти:

500 гр. бамя

2-3 домата

1 глава лук

50 гр. зехтин

1 ч.л. захар

1 ч.л. винен оцет

Черен пипер

Сол

Магданоз

Начин на приготвяне:

Добре измийте бамята, след което я оставете да се отцеди и я подсушете. Посолете я обилно и я оставете поне 30 минути, за да си пусне сока.

Бланширайте доматите за няколко секунди във вряла подсолена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Загрейте зехтина и запържете до омекване ситно нарязания лук. Добавете доматите, оцета и захарта и варете на тих огън до сгъстяване на соса.

Изплакнете бамята от солта, подсушете я и я добавете към доматения сос. Задушавайте поне 60 минути на тих огън, като от време на време разтърсвате, за да не загори. При нужда може да добавите още малко вода.

Свалете от огъня, поръсете с магданоз и оставете поне 30 минути под похлупак, след което задушената бамя е готова за поднасяне.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    4 5 Отговор
    Обожавам и бамя, досега съм яла най много 5 пъти, растение което се мисли, че се отглежда лесно, но не е така, затова не се среща често в БГ...!

    Коментиран от #5

  • 2 Народен човек

    1 11 Отговор
    Какво е това бамя ?
    Нямаме ли български зеленчуци та все гледаме в чуждата паница.

    Коментиран от #4

  • 3 МАХМУРЛИЯ

    1 0 Отговор
    Ухаааа Вени ммммм
  • 4 Наташа Винокурова

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Народен човек":

    Имаме. Зелето е много полезно
  • 5 Диверсант

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лора":

    Аз си купх преди 3-4 години едно пликче семки от България, вече трета година сея в Италия по 7-8 растения и съм доволен..Стават високи около 80 см..Стеблото им е здраво нямат нужда от връзване и подбиране. Поливам ги наравно с доматите. Един час автоматично капково в 23 часа.. Пробвам на Маринова рецептата сега но нещо май ме будалка с изпускане на вода след осоляване.