500 гр. бамя
2-3 домата
1 глава лук
50 гр. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. винен оцет
Черен пипер
Сол
Магданоз
Начин на приготвяне:
Добре измийте бамята, след което я оставете да се отцеди и я подсушете. Посолете я обилно и я оставете поне 30 минути, за да си пусне сока.
Бланширайте доматите за няколко секунди във вряла подсолена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Загрейте зехтина и запържете до омекване ситно нарязания лук. Добавете доматите, оцета и захарта и варете на тих огън до сгъстяване на соса.
Изплакнете бамята от солта, подсушете я и я добавете към доматения сос. Задушавайте поне 60 минути на тих огън, като от време на време разтърсвате, за да не загори. При нужда може да добавите още малко вода.
Свалете от огъня, поръсете с магданоз и оставете поне 30 минути под похлупак, след което задушената бамя е готова за поднасяне.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Лора
Коментиран от #5
16:09 25.08.2020
2 Народен човек
Нямаме ли български зеленчуци та все гледаме в чуждата паница.
Коментиран от #4
16:18 25.08.2020
3 МАХМУРЛИЯ
17:23 25.08.2020
4 Наташа Винокурова
До коментар #2 от "Народен човек":
Имаме. Зелето е много полезно19:54 25.08.2020
5 Диверсант
До коментар #1 от "Лора":
Аз си купх преди 3-4 години едно пликче семки от България, вече трета година сея в Италия по 7-8 растения и съм доволен..Стават високи около 80 см..Стеблото им е здраво нямат нужда от връзване и подбиране. Поливам ги наравно с доматите. Един час автоматично капково в 23 часа.. Пробвам на Маринова рецептата сега но нещо май ме будалка с изпускане на вода след осоляване.21:31 25.08.2020