ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Бамя по гръцки

Постно лятно ястие

Публикувана: 25 Август, 2020 16:05
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2436
Рецепта за вечеря: Бамя по гръцки
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.

Необходими продукти:

500 гр. бамя

2-3 домата

1 глава лук

50 гр. зехтин

1 ч.л. захар

1 ч.л. винен оцет

Черен пипер

Сол

Магданоз

Начин на приготвяне:

Добре измийте бамята, след което я оставете да се отцеди и я подсушете. Посолете я обилно и я оставете поне 30 минути, за да си пусне сока.

Бланширайте доматите за няколко секунди във вряла подсолена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Загрейте зехтина и запържете до омекване ситно нарязания лук. Добавете доматите, оцета и захарта и варете на тих огън до сгъстяване на соса.

Изплакнете бамята от солта, подсушете я и я добавете към доматения сос. Задушавайте поне 60 минути на тих огън, като от време на време разтърсвате, за да не загори. При нужда може да добавите още малко вода.

Свалете от огъня, поръсете с магданоз и оставете поне 30 минути под похлупак, след което задушената бамя е готова за поднасяне.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Лора
1 Отговор
Обожавам и бамя, досега съм яла най много 5 пъти, растение което се мисли, че се отглежда лесно, но не е така, затова не се среща често в БГ...!

Коментиран от #5


Оценка:
-5 +4

Народен човек
2 Отговор
Какво е това бамя ?
Нямаме ли български зеленчуци та все гледаме в чуждата паница.

Коментиран от #4


Оценка:
-11 +1

МАХМУРЛИЯ
3 Отговор
Ухаааа Вени ммммм

Оценка:
-0 +1

Наташа Винокурова
4 Отговор

До коментар #2 от "Народен човек":


Имаме. Зелето е много полезно

Оценка:
-0 +2

Диверсант
5 Отговор

До коментар #1 от "Лора":


Аз си купх преди 3-4 години едно пликче семки от България, вече трета година сея в Италия по 7-8 растения и съм доволен..Стават високи около 80 см..Стеблото им е здраво нямат нужда от връзване и подбиране. Поливам ги наравно с доматите. Един час автоматично капково в 23 часа.. Пробвам на Маринова рецептата сега но нещо май ме будалка с изпускане на вода след осоляване.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Емил Димитров – Ревизоро
Депутатът Емил Димитров – Ревизоро с коментар за митниците
Сякаш нарочно се създават пречки на митницата – за да си плащаш"

Още бисери
ТОП 5