ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Пъстърва със салца "Верде"

С пресен босилек и каперси

Публикувана: 9 Септември, 2020 16:05
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2064
Рецепта за вечеря: Пъстърва със салца
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Днешната рецепта е посветена на една от най-достъпните и разпространени сладководни риби у нас - пъстървата.

Необходими продукта:

Прясна пъстърва (около 400 г)

Зехтин

Пресен босилек

Пресен магданоз

Чесън

Лимон

Каперси

Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Заготовката винаги е най-важната част, ако цените времето си, пише kanal3.bg. Затова преди да преминете към същинското готвене е важно да си подредите всичко необходимо пред вас и да подредите съставките по реда на използване.

Салцата Верде се прави по два начина - надробена на едро и смляна на пасатор. Ние сме привърженици повече на едрото, защото винаги придобива по-красив външен вид, а на всички ни е известно, че човек първо се храни с очите, а едва след това с езика. Използвайте дъската и кухненския нож, за да накълцате половин връзка магданоз и десетина листенца босилек. След това нарежете на филийки 1-2 скилидки чесън. Каперсите надробете на малки парченца, но така, че да си личи, какво има е в чинията. Сложете подправките в купичката и върху тях изцедете сока на половин лимон, като се стараете да махате семките от плода. После добавете 3-4 супени лъжици зехтин и разбъркайте старателно, докато едрите подправки оберат течността.

Време е да извадите пъстървата от хладилника и да я измиете, защото рибата винаги има нужда от едно последно почистване преди да преминете към готвенето ѝ. Сложете я отново върху дъската и с ножа направете вертикални разрези от двете страни, колкото да отворите месцето под кожата. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.

Преместете рибата върху хартия за печене и след това е време да използвате салцата, като напълните рибата отвътре с 1/3 от нея. Останалите 2/3 трябва да отидат от едната страна на пъстървата и от другата, така че да влезе съдържание и в направените разрези.

Включете скарата или загрейте оребрения тиган, в зависимост от това с какво разполагате у дома. Когато сложите рибата да се пече, не се притеснявайте за хартията за печене, защото няма как да се запали, както предвижда и самото ѝ име. Целта на хартията е да не залепне рибата за съда, в който печете. Отделете по 5 мин. на всяка страна, като междувременно сте включили фурната да загрява на 180°C.

Когато печенето на скарата приключи, преместете рибата в плитката тепсия и я запечете за още 15 минути във фурната.

Препоръчваме да сервирате прясната пъстърва със салца "Верде" със салата от варени картофи и чаша бяло вино.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гост
1 Отговор
Казва се салса /salsa - сос/ превод от Италиански а не салца.

Коментиран от #2, #3


Оценка:
-0 +5

един от стадото
2 Отговор

До коментар #1 от "Гост":


пъстървата и лефера ги ям само натюр, на скара. С лимон и две загорки в Стъклени шишета..Универсална рецепта, не само за вечеря.

Оценка:
-0 +2

🏅🏅🏅🏅🏅🏅🏅
3 Отговор

До коментар #1 от "Гост":


Егати кретените 😂 Браво, добре им го каза😉

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Владимир Путин
Думи на руския президент относно сътрудничеството със Съединените американски щати
Трудно се води диалог с хора, които бъркат Австрия и Австралия"

Още бисери
ТОП 5