9 Септември, 2020 16:05 2 828 3

Рецепта за вечеря: Пъстърва със салца "Верде"

  • пъстърва-
  • риба-
  • сос-
  • каперси-
  • какво да сготвя

С пресен босилек и каперси

Рецепта за вечеря: Пъстърва със салца "Верде" - 1
Снимка: Shutterstock

Днешната рецепта е посветена на една от най-достъпните и разпространени сладководни риби у нас - пъстървата.

Необходими продукта:

Прясна пъстърва (около 400 г)

Зехтин

Пресен босилек

Пресен магданоз

Чесън

Лимон

Каперси

Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Заготовката винаги е най-важната част, ако цените времето си, пише kanal3.bg. Затова преди да преминете към същинското готвене е важно да си подредите всичко необходимо пред вас и да подредите съставките по реда на използване.

Салцата Верде се прави по два начина - надробена на едро и смляна на пасатор. Ние сме привърженици повече на едрото, защото винаги придобива по-красив външен вид, а на всички ни е известно, че човек първо се храни с очите, а едва след това с езика. Използвайте дъската и кухненския нож, за да накълцате половин връзка магданоз и десетина листенца босилек. След това нарежете на филийки 1-2 скилидки чесън. Каперсите надробете на малки парченца, но така, че да си личи, какво има е в чинията. Сложете подправките в купичката и върху тях изцедете сока на половин лимон, като се стараете да махате семките от плода. После добавете 3-4 супени лъжици зехтин и разбъркайте старателно, докато едрите подправки оберат течността.

Време е да извадите пъстървата от хладилника и да я измиете, защото рибата винаги има нужда от едно последно почистване преди да преминете към готвенето ѝ. Сложете я отново върху дъската и с ножа направете вертикални разрези от двете страни, колкото да отворите месцето под кожата. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.

Преместете рибата върху хартия за печене и след това е време да използвате салцата, като напълните рибата отвътре с 1/3 от нея. Останалите 2/3 трябва да отидат от едната страна на пъстървата и от другата, така че да влезе съдържание и в направените разрези.

Включете скарата или загрейте оребрения тиган, в зависимост от това с какво разполагате у дома. Когато сложите рибата да се пече, не се притеснявайте за хартията за печене, защото няма как да се запали, както предвижда и самото ѝ име. Целта на хартията е да не залепне рибата за съда, в който печете. Отделете по 5 мин. на всяка страна, като междувременно сте включили фурната да загрява на 180°C.

Когато печенето на скарата приключи, преместете рибата в плитката тепсия и я запечете за още 15 минути във фурната.

Препоръчваме да сервирате прясната пъстърва със салца "Верде" със салата от варени картофи и чаша бяло вино.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 0 Отговор
    Казва се салса /salsa - сос/ превод от Италиански а не салца.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    пъстървата и лефера ги ям само натюр, на скара. С лимон и две загорки в Стъклени шишета..Универсална рецепта, не само за вечеря.
  • 3 🏅🏅🏅🏅🏅🏅🏅

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Егати кретените 😂 Браво, добре им го каза😉