17 Септември, 2020 10:05 18 338 8

Рецепта на деня: Пухкава питка с прясно мляко и сусам

  • питка-
  • погача-
  • прясно мляко-
  • какво да сготвя

Усетете насладата от домашно приготвена погача

Рецепта на деня: Пухкава питка с прясно мляко и сусам - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

800 г брашно

1 кубче жива мая

3 яйца

1 ч.ч. прясно мляко

2 с.л. кисело мляко

3 с.л. олио

60 г масло

сусам

1 жълтък

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в дълбока купа. В него се прави кладенче и се натрошава маята. Залива се с хладкото прясно мляко. Добавят се и останалите продукти, без сусама и жълтъка.

Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се завива с кърпа и се оставя на топло да втаса. Тестото втасва за около 25 - 30 минути. След това втасалото тесто се разделя на две топки. Всяка топка тесто се разточва на тънка кора.

След като разточите и втората кора тесто я сложете върху първата. Навиват се на руло. След това рулото се реже на 3-4 см разстояние. Редят се в тава, която предварително е намазана с олио и е набрашнена.

Готовата пита се оставя да втаса още за 30 минути. След това се разбива жълтъкът с малко олио и вода. С тази смес се помазва втасалата пита и се поръсва със сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. Готовата погача се вади от фурната и се поръсва леко с вода, завива се с кърпа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изи джоб

    3 5 Отговор
    Ехх една сгрешена буква в заглавието и нещата добиват друг смисъл - вечерна статия ;) Лесно й е на Венелина ;))
  • 2 хаберлер

    3 5 Отговор
    Слага се малко захар. Не се слага кисело мляко, защото дрождите на маята и на млякото не се понасят. Помолили един чех, да стане технолог във ''Варненско пиво'' и той искал да смени мястото на завода. А заводът беше между винзавода и млекокомбината.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СКОРПИОН

    8 3 Отговор
    сладка си ВЕНИ с уважение

    Коментиран от #6

  • 5 Лора

    1 4 Отговор
    Какво да направя като обичам пасти и питки вкусни, но приготвени от добър майстор готвач, но мъж, от жена се задавям...!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.