ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Къпана баница

Изключително вкусна

Публикувана: 25 Октомври, 2020 10:05
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10040
Рецепта на деня: Къпана баница
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.

Всички българи сме почитатели на баниците, затова и днес от zajenata.bg представят една страхотна идея за къпана баница, ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно
3 яйца
5 с.л. вода
щипка сол
200 г сирене фета
1 яйце
шепа листа магданоз
0.5 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. масло

Начин на приготвяне:

За тестото за корите сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете трите яйца. Добавете водата и с пръсти започнете да разбърквате продуктите в кладенчето. Добавете щипка сол и продължете смесването на яйцата, водата и брашното, докато получите меко тесто. Не месете тестото, а само леко го потупвайте. Поставете го в набрашнена купа и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса за 30 минути.

В купа натрошете сирене по ваш избор /краве, овче, фета, смес от сирене и извара/ и добавете яйцето. Разбъркайте, като натрошавате и сиренето. Добавете листата магданоз и разбъркайте отново. Накрая добавете млякото и разбъркайте.

Разтопете маслото.

Оформете тестото на руло върху набрашнен плот. Нарежете го на 8 еднакви части. Оформете всяко парче тесто на топка между дланите си. Довършете въртенето на топчето върху плота. Подредете топчетата върху кухненска кърпа, като ги поръсвате с брашно и ги завивате в нея. Разточете всяко топче на тънка кора. Редете ги в голям съд, като помежду им поставяте малко парче намаслена хартия за печене, за да не залепват.

Намажете с масло кръгла тава. Постелете една кора на дъното и. В плитък съд налейте гореща вода. В друг съд сипете студена вода. Щом водата заври, пуснете една разточена кора в нея за около 1.5 минута. Веднага я прехвърлете в купата със студена вода за секунда. Изтискайте я и я постелете върху вече разстланата и намазана с разтопено масло кора. Постъпете по същия начин с още две кори, като мажете всяка предишна с разтопено масло.

Изсипете пълнежа върху корите. След това, върху него разстелете останалите четири "къпани" като между тях мажете с разтопено масло. Най-отгоре сипете останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса, до златисто.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.9 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
2 Отговор
БЛАГОДАРЯ ВЕНИ и ФАКТИ БГ ОБИЧАМ ВИ ваш фен

Оценка:
-4 +2

ПСР
3 Отговор
Че си фен е видно.
Аз пък,много обичам,да си варя къпана гроздова ракия,двойна преварка.Ако ми се подмазваш малко,може и да ти пусна рецептата.

Коментиран от #7


Оценка:
-0 +5

читателка
4 Отговор
Публикувано във факти.бг: Оставете да втаса за 30 минути.
Десет пъти прочетох,никъде не пише за мая.Какво ще втасва?

Коментиран от #5


Оценка:
-0 +13

Не ги
5 Отговор

До коментар #4 от "читателка":


Разбираш ти тези работи. Това е нова факти технология. Обърни внимание и на снимката. Така се слага сиренето. След печенето.

Оценка:
-2 +5

6
Този коментар е премахнат от модератор.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
7 Отговор

До коментар #3 от "ПСР":


няма начин с инсулт съм приятен ден

Оценка:
-1 +3

рттт
8 Отговор
на сирене фета загубих интерес да чета по-нататък

Оценка:
-0 +4

astra
9 Отговор
Много трудно ми се видя изпълнението, но сигурно така се прави. В Бургас срещу автогарата и зад полицията, на Лермонтов има две турски баничарници. Там продават такава баница. Наистина е уникална!

Оценка:
-1 +2

10
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
ТОП 5