Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 12:31 10 057 16

Проверяващи опипаха матките на жените на летището в Доха

  • проверяващи-
  • летище-
  • матки-
  • доха-
  • катар

Вижте каква е причината

Проверяващи опипаха матките на жените на летището в Доха - 1
Снимка: Shutterstock

Международен скандал предизвика желанието на катарските власти да намерят майката на новородено дете, изоставено в тоалетната на летището в Доха. Това в страната се счита за престъпление, за което виновникът може да бъде изправен пред смъртно наказание. Инцидентът е станал на 2 октомври с пътничките в детеродна възраст, които са летели от Катар до Сидни от летище Хамад, съобщава австралийският телевизионен канал Seven News, цитиран от "Блиц".

След откриването на бебето пътничките в няколко самолета, включително тези в полет QR 908 на Qatar Airways, били принудени да преминат гинекологични прегледи. Според мъж пътник, след тричасово закъснение на летището, всички жени били помолени да напуснат салона. На връщане те били разстроени, някои плачели. Те казали, че са били отведени при жена-лекар, която им казала да се съблекат и опипала матката и долната част на корема, за да определи дали наскоро са родили. Никой не им поискал съгласието си за процедурата и не им обяснил причините за проверката.

Една от жертвите, на име Джесика, обясни пред американското издание The New York Times, че са докарани до мястото на проверката в групи от по четирима, в наблизо чакащи линейки. Вътре ги очаквала проверка, но мъжете, стоящи отвън, можели да надникнат през прозорците на автомобилите. Според нея самият преглед е бил агресивен и тя като медицинска сестра е била в шок.

Обратно в Австралия, тя и останалите пътнички подали сигнал в полицията, в който се твърди, че спрямо тях е извършено сексуално насилие. Изданието, позовавайки се на думите на адвокат и ръководител на Human Rights Watch Хедър Бар (САЩ) и Amnesty International Саманта Клинтъртс (Австралия), изисква незабавно разследване на обстоятелствата. Австралийската полиция потвърди, че жените са били прегледани. От отдела уточниха, че през 14-дневната карантина пътничките са получили психологическа и медицинска помощ.

Австралийският външен министър Марис Пейн обясни, че досега не е имало подобни прецеденти и свидетелствата на жените говорят за "злоупотреба" с тях. Според министъра властите на страната са отправили искане до властите на Катар, на което все още не са получили отговор. Но дали е възможно да се тълкува инцидентът като сексуално насилие, тя не е сигурна, докато не се изяснят обстоятелствата на инцидента.

Администрацията на Хамад отрича проверката, като казва, че здравните работници са били притеснени за здравето на току-що родила жена, чието дете е намерено изоставено, затова те поискали да я намерят. А служителите на летището просто съдействали за изпълнение на молбата на лекарите. В текста на изявлението се казва, че майката на бебето все още не е намерена, но нищо не застрашава здравето му.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    40 6 Отговор
    А мъжете дали са ги опипали там, за да разберат кой е бащата :)
  • 2 адаша

    32 8 Отговор
    Докторицата защо не е опипала и мъжете , за да разбере от кого е детето?
  • 3 Професията на 1/4

    8 3 Отговор
    Хахаха....!
  • 4 случаен

    25 2 Отговор
    требеше и мъжете да проверят,с тез нови полове
  • 5 Додо

    12 1 Отговор
    Те и в Германия така правиха на гарата.
  • 6 Заю Баю

    32 4 Отговор
    Могли са просто да прегледат камерите и да разберат коя е жената оставила бебето. Обаче са решили да си направят кеф като опипат младите жени по катеричките.

    Коментиран от #14

  • 7 глоги

    16 2 Отговор
    Жена-лекар Е ЛЕКАРКА,опипала матката и долната част на корема, за да определи дали наскоро са родили. КАК СТАВА тая работа,бе джанъм? Лекарката е трябвало да бръкне във вагината на всяка жена. Долната част на корема се опипва отвън.

    Коментиран от #11

  • 8 минчо

    26 1 Отговор
    Е КАТО ХОДЯТ В ПОДОБНИ СТРАНИ КАКВО ОЧАКВАТ ДА СЕ СЛУЧИ?
  • 9 Манчестър

    20 2 Отговор
    Едно трябва да е ясно на тяхната и на нашата раса , с нас да не си правят майтап тия кафеви генетично недоразвити същества , любители на полови органи. От религията , до ежедневието им , само това им е в главата. Като дойдат в Европа се вят , а вие отидете ли там , дори само за час на летище , глей кво стаа. Пропастта между нас е огромна.
  • 10 ПЕНКО

    11 6 Отговор
    ВСИЧКИ ОПИПАНИ "МАТКИ" СА БЛАГОДАРИЛИ ОТ СЪРЦЕ !!!!!!!!!

    Коментиран от #16

  • 11 Gkbb

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "глоги":

    Не се напъвай! Има си начин . Но не твоя.
  • 12 Аууу

    5 6 Отговор
    Какво се оплакват като ги пипат жените а когато ходят да ги е ат и пипат мъжете не се оплакват хайде сега какво е станало.
  • 13 С езика Минчу

    4 2 Отговор
    Преди малко една мина покрай мен със същата миризма на Тончу, ужасссс.... това е самата истина...!
  • 14 Кумчо Вълчо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Заю Баю":

    Все пак е била гинеколожка
  • 15 Бай ганю

    2 2 Отговор
    Кой крив кой прав незнам, ама я проверете статистиката колко изоставени деца ще има в Катар, еееех и при нас да имахме такива закони
  • 16 Рошко

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "ПЕНКО":

    Ама нали са от английско котило гледат да изкарат пари пак, от нищото