Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 15:44 6 441 26

Къде е краят на Вселената?

  • вселена-
  • космос-
  • големина-
  • астрономи-
  • космолози-
  • учени

На теория нашата Вселена може да има една от три възможни форми, като всяка от които зависи от кривината на Космоса

Къде е краят на Вселената? - 1
Снимка: shutterstock

Къде е краят на вселената? Може би никога няма да разберем, твърдят повечето съвременни астрономи.

Когато Галилео Галилей насочва първия си телескоп към небесата през 1610 г., той открива „клъстери от безброй звезди“, скрити в ивица светлина, наречена Млечен път. На този ден космическото пространство се увеличи многократно за човечеството. Около три века по-късно границите на пространството бяха изместени отново, когато астрономите построиха телескопи, достатъчно мощни, за да покажат, че Млечният път е само една от многото „островни вселени“. Скоро те научиха, че Вселената също се разширява и галактиките се отдалечават една от друга с все по-голяма скорост.

Тогава се появиха още по-големи телескопи, показващи, че видимата Вселена се простира на невероятно разстояние от 92 милиарда светлинни години и че съдържа около два трилиона галактики. Въпреки това, учените все още искат да знаят какъв е размерът на Вселената извън полезрението ни в момента.

Къде е краят на Вселената?
Снимка: shutterstock

„Вселената винаги е била малко по-голяма от това, което можем да видим“, казва астрономът от Вирджиния Тримбъл, работещ в Калифорнийския университет.

Ако изградите по-големи телескопи, това вече няма да ви помогне да погледнете по-далеч в космоса. „Телескопите наблюдават само това, което може да се наблюдава. Не можете да се върнете във времето отвъд епохата на създаването на Вселената”, обяснява носителят на Нобелова награда космологът Джон Матър от Центъра за космически полети. Годард, който е и главен учен на космическия телескоп „Джеймс Уеб“.

„Така че имаме строги граници. Вече погледнахме, доколкото е възможно. На ръба видяхме остатъчно сияние от Големия взрив - т. нар. CMB. това не е някакъв магически ръб на Вселената, космосът се простира и ние никога няма да разберем колко далеч”, допълва той.

През последните десетилетия космолозите, за да разгадаят тази загадка, първо се опитват да определят формата на Вселената, тъй като по негово време древногръцкият математик Ератостен изчислява размера на Земята с помощта на проста тригонометрия. На теория нашата Вселена може да има една от трите възможни форми, всяка от които зависи от кривината на космоса. Те са с форма на седло (отрицателна кривина), сферични (положителна кривина) и плоски (без никаква кривина).

Къде е краят на Вселената?
Снимка: shutterstock

Малко хора подкрепят хипотезата за формата на седлото, но сферичното космическо пространство изглежда съвсем логично за нас, земляните. Земята е кръгла като слънцето и планетите. Сферичната вселена ви позволява да летите в космоса във всяка посока и в крайна сметка все пак да се озовете на стартовата линия, подобно на Магелан, който обиколи света. Айнщайн нарича този модел „крайна, но неограничена вселена“.

Но в края на 80-те години изграждането на орбитални обсерватории започва да изучава CMB и тези обсерватории започват да извършват все по-точни измервания. Те показаха, че пространството изобщо няма кривина. То е плоско до степен, в която астрономите могат да правят своите измервания. Ако това е сфера, тогава сферата е толкова огромна, че дори в цялата наблюдаема Вселена е невъзможно да се определи някаква кривина.

„Вселената е плоска като безкраен лист хартия“, казва Матър. „Съответно можем да летим безкрайно далеч във всяка посока и вселената ще остане повече или по-малко непроменена.“ Невъзможно е да стигнете до ръба на такава безкрайна вселена. Ние просто ще откриваме все повече и повече галактики”.

Повечето астрономи се справят добре с това. Плоската вселена е в съответствие както с наблюденията, така и с теорията. Следователно тази идея сега е в центъра на съвременната космология.

Проблемът е, че за разлика от сферичната вселена, плоската вселена може да бъде безкрайна. Или може да не е невъзможно да се установи разликата. „Какво да търсите, ако искате да разберете дали Вселената е безкрайна?“, Казва Тримбъл. - Никой не знае това”.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А ти

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Баро Вкаров":

    от какво ще умреш?

    Коментиран от #4

  • 3 Лошото е

    8 4 Отговор
    че в България се намират все повече хора, които вярват че Земята е плоска и света обикаля около нея....

    Коментиран от #7

  • 4 Баро Вкаров

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "А ти":

    От вируса Тъпекс!
    😥💀😥💀😥💀😥
  • 5 Охлюв

    2 7 Отговор
    Ний кат ви пишем,че Земята е плоска като Вселената,не ни вярвате!Ковида няма,Бил Гейтс иска да ви попитам,ей тва е истината и без телескопи!
  • 6 Гацо

    7 1 Отговор
    Краьо на Вселената свършва при Шабла...Повече не моем да минем с талигата...
  • 7 сила

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лошото е":

    кой свят обикаля около плоската земя...не ти схванах мисълта,а че е плоска е вярно питай тиквата той го знае

    Коментиран от #9

  • 8 Вселената

    5 1 Отговор
    ... е безкрайна. Времето е безкрайно. Числата са безкрайни. Това е материалистичен факт. Всичко останало е идеалистично.
  • 9 Мунчо

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Тц краят е на деса под фустата!
  • 10 123

    4 0 Отговор
    Поредната приказка на Шехерезада.
  • 11 Един

    6 0 Отговор
    Опитват се да разгадаят Божието Творение!!!
  • 12 проф Македонски

    3 2 Отговор
    Началото, края на Вселената и мегавселенския разум са в Северна Македония, как иначе!!!
  • 13 Краят на, вселената

    1 0 Отговор
    То.се знае къде е....!
  • 14 Димов

    3 0 Отговор
    Ако вселената се простира на над 92 милиарда светлинни години, а възрастта й е под 15 милиарда години, значи вселената се разширява със скорост по-голяма, от тази на светлината. Но, според Айнщайн нищо не може да е по-бързо от светлината. Кой бърка?

    Коментиран от #15, #18, #19, #23

  • 15 ддд

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Димов":

    не знам от къде разбираш но си прав за 14 милиарда съм чувал но за 92 бая вселена ще се окаже
  • 16 Космология

    1 0 Отговор
    Вселената може и да е крайна, но ремонтите по тиквените магистрали и по центъра на софето, са безкрайни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да ама

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Димов":

    Не забравяй, че Айнщайн е все пак човек, и не може това което той е казал и доказал да е меродавно за вселената, за нас хората да но не за целия свят
  • 19 За информация само

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Димов":

    Една светлинна година е равна на 2,628 000 000 км. Ако го умножим по 92, 000 000 000 се получава разстояние до предполагаемия видим за сега ръб на вселената=
    2,41776Е20 км. 🙉

    Коментиран от #21

  • 20 един от многото

    2 0 Отговор
    Края на вселената е на метър от където започва Македония.
  • 21 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "За информация само":

    В статията пише, цитирам: "Вселена се простира на невероятно разстояние от 92 милиарда светлинни години". - Това е разтоянието, което светлината ще измине за 92 млрд години. Но, вселената е на възраст по-малко от 15 млрд години. А една светлинна година е 9,45 трилиона км. И от тук 92 млрд светлинни години ще да са 869 791 455 904 896 000 000 000 км.
  • 22 Тръмп

    1 0 Отговор
    парите либерастията интересите и политиките са безкрайни, който каже обратното нека да даде пример за противното
  • 23 зелено човече

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Димов":

    Димов забравяш, че нема по-бързо нещо от Бацко! Светлината мое и да е бърза...ама колко да е бърза, щом Бацко я пуска и спира когат си иска! Даже Вселената на него му е кат футболна топка...

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "зелено човече":

    Вярно, че той се е вкарал в уравненията за безкрайност.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.