Няма човек, който да не е вкусвал ястие с ориз. Най-вероятно няма и такъв, който да не му се е налагало да вари ориз. Е, тези, които са го правили, са наясно, че това може да се окаже трудно начинание.
Сега учени от университета в Шефилд във Великобритания шокираха всички с твърдението си, че мнозина са готвили ориза погрешно през целия си живот, пише jenata.blitz.bg.
Това е така заради неочаквано опасен канцероген, който, оказа се, че мнозина не са „премахвали“ правилно при варенето на ориза.
Учените от Шефилд са открили какъв е безопасният начин за приготвяне на ориза, който премахва от 50 до 74 процента от арсена от продукта. В същото време методът не повлиява на съдържанието и вкуса на ориза.
За да „обеззаразят" ориза, учените са използвали метода на т. нар. „абсорбция на пара“. За да направите това, трябва да готвите ориз за няколко минути във вряща вода. След това източете водата и я заменете с чиста такава. След това оризът се готви на слаб огън, докато омекне.
„Арсенът е водоразтворим канцероген, който лесно се натрупва в ориза. Оризът съдържа десет пъти повече арсен от другите зърнени храни. Известно е, че кафявият ориз съдържа повече арсен, отколкото белия, поради наличието на обвивка, където токсинът е концентриран“, уточняват учените.
Те са категорични, че техният метод премахва 50 процента арсен от кафяв ориз и 74 процента от бял ориз. И според тях именно това е правилният начин за варене на ориза.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Охо Бохо
Коментиран от #12
19:19 28.11.2020
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Аз така
19:22 28.11.2020
4 EdinotBG
19:25 28.11.2020
5 нашия
Коментиран от #6
19:28 28.11.2020
6 Бай Ганьо
До коментар #5 от "нашия":
За боба ти е говорила ;) А за азиятчетата..., не смятам, че са на мнението на “кулинарите” от аНГЛИЯ!!!19:39 28.11.2020
7 Изобщо
19:52 28.11.2020
8 Обективен v2
19:56 28.11.2020
9 Голям Слон
20:18 28.11.2020
10 Сульо
Коментиран от #17
20:45 28.11.2020
11 каракочан
20:59 28.11.2020
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Ясно
21:08 28.11.2020
14 Мисля
21:22 28.11.2020
15 Дада
21:42 28.11.2020
16 Касандра
23:59 28.11.2020
17 Голям Слон
До коментар #10 от "Сульо":
Арсен често попада в растенията :-) Те сами си го извличат от почвата. Например, най-хубавото вино, което някога съм пил, е от отел. Уви, анатемосаха го. Преди това го обявиха за сорт грозде-концентратор на арсен. Сега само да посмее някой производител да го ползва. Та, така и в ориза вероятно. Конкретно аз от арсена не се страхувам..07:16 29.11.2020
18 един от многото
11:14 29.11.2020
19 йокин
21:09 29.11.2020