6 Декември, 2020 10:05 5 543 16

Рецепта на деня: Никулденски рибник

  • рибник-
  • шаран-
  • тесто-
  • плънка-
  • риба-
  • никулден-
  • какво да сготвя

Шаран в тесто с богата плънка

Рецепта на деня: Никулденски рибник - 1
Снимкa: Shutterstock

Рибникът се счита за традиционното ястие на този празник. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата na menumag.bg изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.

Необходими продукти:

1 голям шаран

1 ч. ч. орехи

4 с. л. зехтин

1 глава лук, нарязана на ситно

1 връзка магданоз

2 кисели краставички, нарязани на ситно

1 ч. л. доматено пюре

сол и пипер на вкус

за кората:

500 г брашно

1 ч. л. сол

250 мл вода

100 г разтопено масло или мас

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.

Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.

С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Samuel

    3 30 Отговор
    Изобщо това не и празник за мен, затова всеки друг ден може да ям нещо от риба но не и днес.
    Освен това шаранът е една от най-мръсните риби.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Samuel

    3 23 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На 10ти Декември е Ханука. Тогава е празника. Иначе празник или пълник може да е всеки ден.

    Коментиран от #10

  • 4 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Samuel":

    какво разбираш по мръсна риба. Че с храни с трева, и говедото се храни с трева. А оная пъстърва и сьомга хранена с болкуци по- добра ли е. Рано днес извадих от камерата един лефер, кътам го от лятото, макар и замразен ще свърши работа, на скарата с лимон после..
  • 5 Лора

    11 5 Отговор
    Шаран признавам, само пържен...!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 И още нещо

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лора":

    Скумрия на скара....!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кажи бе изрут откачен?

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Статист.":

    Ти чий го търсиш тук, или още шарани търсиш, няма друг, който да ти се върже....!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само това ли е?

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Статист.":

    Ти няма какво да отключи, защото по рождение си такъв и нека четат твоите коментари, които се състоят в това, да се дразниш от моите. наистина, добри коментари....!
  • 12 Ива Бебека; жената на Маджев

    0 0 Отговор
    Шеф Манджев има по хубави рецепти
  • 13 Камен

    19 1 Отговор
    Влязох да прочета рецептата и какво виждам:

    Атeиcти, бeзбoжници и нeвeрници са нaлaзили и тaзи тeмa.

    Aз вeчe кaзaх нa тaкивa и пак ви кaзвaм : бeзумци и нeвeрници - нe пишeтe пo тeми, кoитo нe ca ви яcни, нe ги пoзнaвaтe и нe рaзбирaтe!

    Не пишете и хули или оскърбления към Бoгa, към Прaвocлaвни Cвeтци, към Православната вяра или Църква, защото това е сериозен и тежък грях, който cилнo прoгнeвявa Гocпoдa!

    Бoг дa ви врaзуми и прocвeтли!

    ------------------------------------------------

    По темата:

    Пoжeлaвaм чecтит прaзник и нa вcички православни християни и честитя именния ден на всички именници!

    Нeкa Бoг пo мoлитвитe нa Cв.Никoлaй Мирликийcки чудoтвoрeц дa ни пaзи, пoмaгa, пoдкрeпя и зaкриля и дa ни дaрувa cмeлocт и твърдocт, зa дa пoбeждaвaмe винaги вcички нaши нeвидими и видими врaгoвe и дa ce укрeпвaмe и утвърждaвaмe в Прaвocлaвиeтo!!

    п.c. Дo aвтoрката нa cтaтиятa - рецептата изглежда апетитна, ще се опитаме да я направим при първа възможност!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Камен

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Камен":

    Да допълня - в другата тема от 6:46ч. за днешния празник "Никулден е" съм постнал в коментарите (от 24 до 34) краткото православно житие на днес чествания велик православен светец и чудотворец - Св. Николай архиепископ Мирликийски.

    Който желае и му е интересно - може да прочете!
  • 15 Камен

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Камен":

    Допълвам:

    Слави, вместо да се изказваш неподготвен по такива теми, внимавай върху себе си, и се покай заради многобройните подигравки, които отправи в твоето предаване към Православната църква, свещениците и към Бога!

    Защото подигравките, хулите или оскърбленията към Бoгa, към Прaвocлaвни Cвeтци, към Православната вяра или Църква, много са сериозен и тежък грях, който cилнo прoгнeвявa Гocпoдa!

    Бoг дa те врaзуми и прocвeтли!

    Коментиран от #16

  • 16 Камен

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Камен":

    Обърках темата! Моля модераторите да изтрият този и предния ми коментар!