ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Никулденски рибник

Шаран в тесто с богата плънка

Публикувана: 6 Декември, 2020 10:05
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4247
Рецепта на деня: Никулденски рибник
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.

Рибникът се счита за традиционното ястие на този празник. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата na menumag.bg изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.

Необходими продукти:

1 голям шаран

1 ч. ч. орехи

4 с. л. зехтин

1 глава лук, нарязана на ситно

1 връзка магданоз

2 кисели краставички, нарязани на ситно

1 ч. л. доматено пюре

сол и пипер на вкус

за кората:

500 г брашно

1 ч. л. сол

250 мл вода

100 г разтопено масло или мас

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.

Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.

С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Samuel
1 Отговор
Изобщо това не и празник за мен, затова всеки друг ден може да ям нещо от риба но не и днес.
Освен това шаранът е една от най-мръсните риби.

Коментиран от #2, #4


Оценка:
-30 +3

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Samuel
3 Отговор

До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


На 10ти Декември е Ханука. Тогава е празника. Иначе празник или пълник може да е всеки ден.

Коментиран от #10


Оценка:
-23 +3

един от стадото
4 Отговор

До коментар #1 от "Samuel":


какво разбираш по мръсна риба. Че с храни с трева, и говедото се храни с трева. А оная пъстърва и сьомга хранена с болкуци по- добра ли е. Рано днес извадих от камерата един лефер, кътам го от лятото, макар и замразен ще свърши работа, на скарата с лимон после..

Оценка:
-0 +6

Лора
5 Отговор
Шаран признавам, само пържен...!

Коментиран от #6, #7


Оценка:
-5 +11

И още нещо
6 Отговор

До коментар #5 от "Лора":


Скумрия на скара....!

Оценка:
-2 +5

7
Този коментар е премахнат от модератор.
Кажи бе изрут откачен?
8 Отговор

До коментар #7 от "Статист.":


Ти чий го търсиш тук, или още шарани търсиш, няма друг, който да ти се върже....!

Коментиран от #9


Оценка:
-1 +2

9
Този коментар е премахнат от модератор.
10
Този коментар е премахнат от модератор.
Само това ли е?
11 Отговор

До коментар #9 от "Статист.":


Ти няма какво да отключи, защото по рождение си такъв и нека четат твоите коментари, които се състоят в това, да се дразниш от моите. наистина, добри коментари....!

Оценка:
-1 +1

Ива Бебека; жената на Маджев
12 Отговор
Шеф Манджев има по хубави рецепти

Оценка:
-0 +0

Камен
13 Отговор
Влязох да прочета рецептата и какво виждам:

Атeиcти, бeзбoжници и нeвeрници са нaлaзили и тaзи тeмa.

Aз вeчe кaзaх нa тaкивa и пак ви кaзвaм : бeзумци и нeвeрници - нe пишeтe пo тeми, кoитo нe ca ви яcни, нe ги пoзнaвaтe и нe рaзбирaтe!

Не пишете и хули или оскърбления към Бoгa, към Прaвocлaвни Cвeтци, към Православната вяра или Църква, защото това е сериозен и тежък грях, който cилнo прoгнeвявa Гocпoдa!

Бoг дa ви врaзуми и прocвeтли!

------------------------------------------------

По темата:

Пoжeлaвaм чecтит прaзник и нa вcички православни християни и честитя именния ден на всички именници!

Нeкa Бoг пo мoлитвитe нa Cв.Никoлaй Мирликийcки чудoтвoрeц дa ни пaзи, пoмaгa, пoдкрeпя и зaкриля и дa ни дaрувa cмeлocт и твърдocт, зa дa пoбeждaвaмe винaги вcички нaши нeвидими и видими врaгoвe и дa ce укрeпвaмe и утвърждaвaмe в Прaвocлaвиeтo!!

п.c. Дo aвтoрката нa cтaтиятa - рецептата изглежда апетитна, ще се опитаме да я направим при първа възможност!

Коментиран от #14, #15


Оценка:
-1 +19

Камен
14 Отговор

До коментар #13 от "Камен":


Да допълня - в другата тема от 6:46ч. за днешния празник "Никулден е" съм постнал в коментарите (от 24 до 34) краткото православно житие на днес чествания велик православен светец и чудотворец - Св. Николай архиепископ Мирликийски.

Който желае и му е интересно - може да прочете!

Оценка:
-1 +15

Камен
15 Отговор

До коментар #13 от "Камен":


Допълвам:

Слави, вместо да се изказваш неподготвен по такива теми, внимавай върху себе си, и се покай заради многобройните подигравки, които отправи в твоето предаване към Православната църква, свещениците и към Бога!

Защото подигравките, хулите или оскърбленията към Бoгa, към Прaвocлaвни Cвeтци, към Православната вяра или Църква, много са сериозен и тежък грях, който cилнo прoгнeвявa Гocпoдa!

Бoг дa те врaзуми и прocвeтли!

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +1

Камен
16 Отговор

До коментар #15 от "Камен":


Обърках темата! Моля модераторите да изтрият този и предния ми коментар!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Румен Христов
Зам.-председателят на СДС с прогноза за "времето" през зимата
Чака ни студена зима със сибирски студ. Готвим се за избори"

Още бисери
ТОП 5