Last news in Fakti

8 Декември, 2020 00:30 14 164 120

Сексът при викингите: без оргазъм - край на брака

  • секс-
  • викинги-
  • оргазъм-
  • брак-
  • отношения

И други интересни неща за сексуалния живот на суровите жители на Севера

Сексът при викингите: без оргазъм - край на брака - 1
Снимкa: Shutterstock

Епохата на викингите е оставила голяма следа в историята. Митологията им е повлияла на фентъзи-естетиката, на тематиката на популярни сериали, а образът на бруталния воин от скандинавските саги все така вълнува женските сърца. Woman.bg. представя някои доста интересни неща за сексуалния им живот. Как са съчетавали суровите жители на Севера разврата и целомъдрието?

Без оргазъм – край на брака

Викингите имали много сериозно отношение към брака и към секса. Бракът не бил „до гроб“, но за развод се искали тежки причини. Жената можела да поиска развод, ако съпругът ѝ бил слаб любовник, не проявявал инициатива или не можел да я задоволи. В този случай обществото било изцяло на страната на съпругата. Разводът ставал поетапно – първо се обявявал до брачното ложе, после до предната врата на къщата, а накрая и на обществената сбирка „тинге“. Всичко се правело пред свидетели, а посраменият мъж стоял с наведена глава. Смятало се за огромен позор да не можеш да доставиш удоволствие на любимата си. Разбира се, мъжете имали същите изисквания към жените си и можели да поискат развод поради същите причини.

Пионери в сексуалното робство

През периода VIII–IX век викингите имали активна външна политика, а населението им нараствало. Скоро те отбелязали факта, че имат много повече мъже, отколкото жени. Тогава взели решение да докарват на Скандинавския полуостров хубавици от завоюваните територии, например от Британските острови. Сред принудително доведените девойки преобладавали келтките. По-големите късметлийки били взимани за жени, но други ставали наложници на знатните викинги. Първоначалната функция на чужденките била да задоволяват сексуалните потребности на северяните, но през вековете тези жени станали пазителки на домашното огнище и дори се занимавали с управление на стопанството.

Младостта е недостатък

Скандинавската девойка, ако не била робиня, имала свободата да избере сама съпруга си, но най-често се съобразявала със стандартите, одобрени от обществото. Смятало се, че е по-добре да избере не младеж, а възрастен мъж, защото той е по-опитен и познава тънкостите на живота. Както гласи една сага, на кралица Ингибьорг ѝ поискали ръката едновременно младият владетел Олав и застаряващият владетел Гетрик. Дамата избрала стареца, казвайки, че ако сравни мъжете с дървета, Олав едва е напъпил с пролетни листенца, докато Гетрик вече е дал прекрасни плодове. С младежа я очаквало непредвидимо бъдеще, а с възрастния господин всичко било ясно и обяснимо. Значима роля при избора на партньор играел и сексуалният опит на зрелите мъже.

Меч срещу изневяра

Случвало се понякога съпругът да не може да съпроводи жена си на дълъг път – и тогава той възлагал тази задача на свой близък приятел. Имало едно неписано правило – ако на път съпругата и приятелят спят един до друг, те трябва да сложат помежду си меч, който да им напомня за верността по-силно от всякакви думи. Тристан и Изолда също слагали по средата на леглото си меч, за да опазят целомъдрието си. Наказание за „бягство от пениса и вагината“ Честичко се случвало булката или младоженецът да избягат от сватбата. За мъжете казвали, че „бягат от вагината“, а за жените, че „бягат от пениса“. За подобно провинение най-лекото наказание била солената глоба, а в най-лошия случай беглецът бил прокуден от общността. Като цяло сватбата се смятала за изключително важен ритуал, и колкото по-дълго продължавала, толкова по-добре. Ако празнували по-малко от три дни, сватбата се смятала за „слабичка“. Младоженците се изпращали към брачното ложе с шествие от хора с факли в ръце. Покровителка на брака била богинята Вар, а божествената двойка Фрейр и Фрея отговаряла за въпросите относно любовта и брачния ритуал. На полата на булката се рисувал чукът на Тор - Мьолнир. По онова време и в онова общество се смятало за безумие да се нарушат брачните клетви.

Еротични евфемизми

Скандинавците били страстни любовници, но предпочитали да използват по-невинни думи, когато говорели за секс. За целта създали цяла система от изрази. Ето някои от тях: „да се съберат двама в леглото“, „да си играе на корема ѝ“, „да си почива с нея“, „да пътешестват заедно“, „да се наслаждават един на друг“, „да се забавляват“, „да играят карти“... Когато родителите били против връзката на сина или дъщеря си с някого, те наричали контактите им „незаконни любовни срещи“.

Удари я с букет през лицето, ако я обичаш

Особено екзотични може да ви се сторят начините, по които древните скандинавци намеквали за чувствата си. Мъжът трябвало да вземе букет от най-красивите розови цветя, да отиде до любимата си, да я цапардоса с този букет по лицето – и после вече да чака отговор. При жените ритуалът за ухажване бил по-миролюбив – достатъчно било девойката да ушие риза за любимия си. Ако приемел този подарък, той я канел да седне в скута му и започвали да се целуват. Мъжете имали и по-дискретен знак, с който показвали, че имат чувства към дадена жена и са готови за сериозна връзка – те можели да положат глава в скута ѝ. Ако дамата изпитвала нежност към ухажора, започвала да реше косата му. Този процес се смятал за много интимен от викингите. Ако пък мъж и жена пиели от една чаша, това показвало, че вече са постоянна двойка.

Съпругата и любовницата под един покрив

Прелюбодеянието и случайните връзки се осъждали от обществото. При това обаче викингът имал правото да си доведе у дома любовница и да ѝ даде самостоятелна стая. Воините често се връщали вкъщи с пленени наложници или пък си купували робини на пазара. Любовницата не се смятала за равна на жената и не предизвиквала ревност, тъй като не оспорвала правата и пълномощията на законната съпруга. Любовниците били просто част от „епархията“ на господарката. Друга важна функция на наложниците била да съпровождат мъжа на военни походи. Докато съпругата се грижела за дома и гледала децата, любовницата задоволявала половите потребности на воина.

Сексуална просвета

Интимният живот не бил тема-табу. Децата от малки били просвещавани как точно се случва любовта между мъжа и жената. На 4-5-годишните им се обяснявали основите, а на 10-годишните им разказвали как могат да мастурбират и какво е оргазъм. Тинейджърите ги учили, че сексът не е всичко в една връзка и че романтиката и привързаността са китовете, върху които се крепи съюзът между мъжа и жената. Тази традиция се е преобразувала и е достигнала и до наши дни, превръщайки се в част от скандинавския манталитет. Сега на децата им се разказва открито какво е педофил и как да избегнат педофили, на ученици им се показват с образователна цел нецензурирани филми с полов акт, има просвета и относно проституцията и контрацепцията.

Женски секс-бунтове

Въпреки че при древните скандинавци мъжете и жените били равноправни, обществото им все пак било патриархално. Жената не можела да воюва, макар някои легенди за разказват за обратното. Мъжът-воин пък имал право на някои привилегии. Например, ако хванел жена си с любовник, можел законно да ги убие и двамата. Дните на менструацията при жената се смятали за време, през което тя е свързана с тъмните сили. Случвало се и много пълноправни свободни скандинавки да не са съгласни с присъствието на наложници и законни любовници. Понякога недоволните дами се обединявали и правели погром, изкрещявайки исканията си. Най-често общността отстъпвала под натиска им, само и само да усмири женския бунт. Някои сексуални традиции на викингите са екзотични за нас, но други са напълно приложими в днешно време. Има и някои, които може да са ни непривични, но не са лишени от логика. Например викингите са смятали за целомъдрени девойките, станали жертви на изнасилване.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Кокич

    34 10 Отговор
    Едно време друго беше..почнат да се мляскат хоп върху сеното джас прас и готово.Сега вече е друга работа...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 14 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ЗА СТАТИЯТА ВЕНИ МАРИНОВА малко дивашко е това при викингите а истинската любов е нормалната най добрия секс хетеросексуалния
    не се обичагте разбира те развод и до тк
  • 8 ГРАД КАЗАНЛЪК

    4 23 Отговор
    благодаря ви за поредната изключително интересна и информативна информация госпожо МАРИНОВА ас смятам че всичко по темата е строго ИНДИВИДУАЛНО ас например мисля че викингите са по изостанали в еволюцията народи защото не всичко е в оргазма и секса не е най важното трябва да има РОМАНТИКА и любов в една връзка да обичаш половинката си и да не обесценява ш жената до теб това е най важното

    Коментиран от #10, #22

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 8 Отговор
    не на ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНСИЯ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 4 Отговор
    БОГ е създал
    АДАМ и ЕВА
    а не
    АДАМ и АДАМ

    Коментиран от #19, #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГРАД КАЗАНЛЪК

    5 11 Отговор

    До коментар #15 от "Възмутен":

    много сте ГРУП господине как може да пишете такива неща госпожа МАРИНОВА се труди заради нас и ни представя тези интересни и полезни статии всеки ден трябва да сме БЛАГОДАРНИ ас испитвам голяма ПРИЗНАТЕЛНОС за това

    Коментиран от #27

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    прав си но не обръщай внимание на
    хейтърите
    ХОРАТА по дрехите посрещат по ум испращат

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 8 Отговор

    До коментар #15 от "Възмутен":

    сама см си отговорете какъв тип тролове са тия гдето обиждат крадът никове

    Коментиран от #30, #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГРАД КАЗАНЛЪК

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    тези дето крадат никове са невъзпитани и лоши хора кражбата е грях и престъпление

    Коментиран от #42

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Грозната ламя

    5 8 Отговор
    Първо им завиждам на викингите, че имат толкова интересни правила и второ един мъж викинг, дори и възрастен, доста по добре изглежда във всяко отношение и е пълен с енергия, не като ,, БГ бабите,,...!
  • 76 ГРАД КАЗАНЛЪК

    8 4 Отговор
    Що не спите , бе, пичовие?

    Коментиран от #79

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 КрисТигъра

    5 4 Отговор
    Бай Кокич е много прав, едно време нямаше такива... Сега има само ,,чукай разгонени мамчита на 50м от теб''
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    най цено е ЗДРАВЕТО най стойностни неща са семейството децата
  • 98 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #91 от "Kremena":

    така е КРЕМЕНА
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Спасителя

    4 3 Отговор
    Статията хубава , коментарите отвратителни , липсват хора с дарбата на Викингите!
  • 102 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    любовта на мъжът минава през стомаха
  • 103 42 годишните с 15 годишните

    1 3 Отговор
    Едва ли викингите имат тази,, обратна,, формула..... викингите,, бягат,, повече на морска храна, затова, са толкова бели.....!!!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 пикапа

    3 1 Отговор

    До коментар #105 от "Не ти ли омръзна...!":

    Явно знаеш от личен опит
  • 107 до оня с форда

    7 4 Отговор
    Ех, да бяхме в епохата на викингите, но не сме - в нашето съвремие мъжете не могат да задоволят жените по никакъв начин - оргазма е мираж, кръгли нули са в леглото, а се имат за вървежни пичове, поне във въображението си.
    Реалността обаче е друга - застаряващи чичаци, с шкембаци, ръце като шкурка, смърди от километри, не може да води смислен разговор, повтаря няколко едни и същи заучени фрази на ужасен диалект, монтьорчета и сервитьорчета най-често, но иначе претенциите към жените са огромни, а не си дават сметка, че те самите са пълни " карикатури " на мъже, абсолютна парадоия на истински мъж.
    Интелект, образование, ценностна система - тези неща не се продават на промоция, не можеш да ги купиш с отстъпка и да ги метнеш в пикапа.
    За оргазма вече казахме - сън в лятна нощ е, малкото кебапченце на псевдо свалячите не става за нищо, за бракуване е. В резюме - на измислените Дон Жуановци им остават само претенциите, а покритието от тяхна страна е не просто нула, а две нули 00 - всички знаем какво означава това, нали ?!
  • 108 Японеца

    5 2 Отговор
    Чудно ми е как това стигна до Наши дни? Къде са го записали варварите без писменност?
  • 109 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    Като ги гледам и сегашните "викинги". Отдавна са изключили жената от секса :D
  • 110 А ромките, и други ДК ги харесват 107 к

    1 3 Отговор
    Евала за добрия коментар...! (p. S харесват ги, защото нямат и са нямали друг избор в живота, викингите съществуват само, че под съвременна форма...!)

    Коментиран от #111

  • 111 ПИШЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #110 от "А ромките, и други ДК ги харесват 107 к":

    Се 'АЗ' . НЕ 'АС'. Неграмотни хора.

    Коментиран от #112

  • 112 Асът съм аз

    1 2 Отговор

    До коментар #111 от "ПИШЕ":

    Въпреки моята нескромност понякога а голямото Аз трябва да си го извоюваш с много добри неща в живота...!

    Коментиран от #114

  • 113 todorrr

    9 1 Отговор
    отдавна си задавам въпроса защо там където са живяли най истинските войни сега живеят най големите педали
  • 114 Лорче

    1 1 Отговор

    До коментар #112 от "Асът съм аз":

    Пак си пощуряло боли ли те кратуната

    Коментиран от #115

  • 115 Тебе, черния, и стар гас не ли та боли

    1 1 Отговор

    До коментар #114 от "Лорче":

    От младия 1/4,кога,ще те удари инсулт, заради,, ромската ти лошо тия,,...!?
  • 116 Пак лъже

    2 3 Отговор
    Тая пак измислила нещо .
  • 117 Викинтий

    1 2 Отговор
    Някога викингите, после виконтите, а сега викинтите.
  • 118 Варварите са на почит в ЕС....

    3 2 Отговор
    Научихме много полезни работи от тази статия!Едно порно списание е висш роман в този развратен свят.Защо не писахте повече и за мъжките проститутки(наложници) на богатите викинги?
  • 119 Динко

    7 1 Отговор
    ...само не разбрах дали са масторбирали викингите и дали простатата им е алармирала...
    ...иначе като прочета поредната изкривина и затъпявам със седмици...

    Коментиран от #120

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.