Last news in Fakti

23 Ноември, 2012 15:53 988 2

Пийте мляко от дете за благодатна старост

  • мляко-
  • деца

 

Навикът да пиете мляко като малък носи много ползи в напреднала възраст, откриха учени от университета в Бристол.

В съвместно проучване с учените от университета в Кардиф британските изследователи анализирали хранителните навици на хиляда мъже на възраст между 62 и 86 години.

Експертите открили, че богатото на протеини и калции мляко, което консумираме в ранна детска възраст засилват физическите способности в по-късен етап от живота.

За това според специалистите млякото е "задължителната закуска" на подрастващите и децата. Една чаша мляко дневно като малки засилва бързината и ловкостта на възрастните с 5%. С 25% нараства шансът на възрастните да запазват равновесие, показват още изследванията.

Препоръчителната доза за деня е две чаши мляко на ден за деца между 2 и 3 годинки, 2,5 чаши за деца на възраст между 4 и 8 години. Три чаши са полезни за юношите и възрастните.

Млечните продукти безспорно са вкусна и най-често полезна храна за всеки човек. Безспорно е, че млякото не може да бъде заменено от нито един друг хранителен продукт. То съдържа всички основни хранителни вещества – белтъци, захари, мазнини и витамини. Благодарение на съдържаща се в него бактерия Lactobacillus bulgaricus, киселото мляко укрепва имунната система. Киселото мляко е диетичен продукт, универсална храна и служи както за профилактика, така и за лекуване на множество болести.

Също така е важно храната да не ни доставя дискомфорт – да не предизвиква тежест в стомаха или болка поради лошо храносмилане. Ето защо, здравословния начин на хранене ни учи не само с какво да се храним, но и как и в какви комбинации. Тези продукти се съчетават отлично с храни, богати на скорбяла (картофи моркови, каши).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е природно!

    0 0 Отговор
    Не промивайте главите на децата, не трябва да пият мляко.

    Защо да пият млякото, което е предназначено за малките на кравите, овцете, козите? Не е естествено и не е етично, още повече , акнето почти винаги е причинено от млечни и животински продукти!
  • 2 Мислете!

    0 0 Отговор
    Некомпетента статия, липса на истинска информация! Млякото трудно се преработва в зряла възраст и се консумира само в без кислородна среда от майка на дете, при наличие на кислород след извеждане на майчиния организъм се губи ефективността!