Last news in Fakti

23 Декември, 2020 15:43 1 826 5

Най-старата панда в света почина на 38 години

  • панда-
  • китай-
  • зоопарк-
  • отглеждана в плен-
  • почина-
  • най-старата панда

Възрастта на Син Син се равнява на около 130 човешки години

Най-старата панда в света почина на 38 години - 1
Снимка: shutterstock

Син Син - най-възрасната панда в света, която живееше в плен, е починала на 38 години. Новината бе съобщена от зоопарка в Чунцин, където живееше дълголетната панда, чрез изявление в социалните мрежи в понеделник - близо две седмици след смъртта на Син Син.

Причината за смъртта на Син Син, чиято възраст се равнява на около 130 човешки години, е органна недостатъчност.

От зоопарка, намиращ се в западната част на Китай, съобщават, че тя се е споминала на 8 декември, след като в края на октомври състоянието ѝ се влошило.

В направеното от зоологическата градина изявление се посочва, че са били поканени експерти от няколко институции, които да помогнат за лечението на Син Син, но усилията им са се оказали напразни.

Според зоопарка напредналата ѝ възраст и мултиорганна недостатъчност са причинили храносмилателни смущения и хипопротеинемия. Те са довели до инфекции в храносмилателната и дихателната системи, причинили в крайна сметка смъртта на пандата.

Син Син е родена през 1982 г. в резерват в китайската провинция Съчуан. Когато е на около една година, пандата е предоставена на зоопарка в Чунцин. Оттогава Син Син, наричана "майка-героиня", е дала живот на 36 пандички, които живеят на различни места по света, в това число в САЩ, Канада и Япония.

Син Син отпразнува 38-мия си рожден ден през август в компанията на стотина свои фенове, които изпяха"Happy Birthday" в нейна чест и ѝ поднесоха торта.

От зоопарка отбелязват, че по-малко от 30 панди в света са живели повече от 30 години.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фори Светулката

    6 1 Отговор
    Лека и пръст амин амин
  • 2 Бен Хур

    2 2 Отговор
    Предполагам от коронавирус
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    2 0 Отговор
    МИР НА ДУШАТА И НЕЙНИТЕ ГОДИНИ ЖИВОТ са равни на 100 ЧОВЕШКИ ЖИВОТА
  • 4 Те под мишниците и на корема, са жълти

    1 1 Отговор
    На, колко човешки се равняват това, може би на годините на,, Дуду,,...!?
  • 5 Ноки

    0 0 Отговор
    Затворена ,далеч от нормалната и среда,превърната в машина за производство на пандички...Докога ще изтезават животните.Пуснете я на свобода да си живее и тогава може би годините и може и да са различни,но преживени щастливо!