Last news in Fakti

30 Ноември, 2012 06:28 1 301 0

121 години военна медицина в България

  • вма-
  • военна медицина-
  • лекари-
  • болница-
  • военномедицинска академия
121 години военна медицина в България - 1
ВМА

Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891г., когато  с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.

Днес в петте регионални болници, трите санаториума и над 20 медицински пункта  на Военномедицнска академия  работят близо 3600  души персонал. От тях  повечето са  високо квалифицирани кадри  и специалисти от всички области на медицината, с богат опит от участията си във военни и хуманитарни мисии в различни  точки на света. Над  200 военни медици участват в различни болници и контингенти  зад граница – Афганистан, Босна и Херцеговина, Кувейт, Италия и др., където трупат незаменим опит и авторитет за страната ни. Предстои  включването на български военни медици в изграждането на високотехнологична военна болница в Катар. 

Освен  зад граница медици от ВМА се включват и в специализирани  акции в помощ на местното население. През лятото на 2012 г.  нейни медицински екипи участваха в учение за осигуряване на бедствия и аварии в областите Смолян и Кърджали. Успоредно с тренировките с местната власт и екипи на БЧК медиците извършиха първични профилактични прегледи на над 1200 души от региона, повечето от които  с ограничен достъп до медицинска помощ.

Със своите съвременни диагностично-лечебни възможности ВМА е неизменен притегателен център за пациенти от цялата страна.  През изминалата година амбулаторният поток от прегледи се е увеличил с 6% (близо 416 000 пациенти за сметка на 380-400 хиляди в предишни години). Всеки трети пациент е приет за лечение по спешност. С 18% е увеличен броят на транспортирани от други болници. В същото време е намален  средният престой на пациенти в клиниките на 6,5 дни, както и времето за диагностика на тежко болни  – от 6 на  3 часа. ВМА е сключила 168 договори с други здравни заведения за диагностика и лечение на пациенти и 12 договори със здравни осигурителни фондове, което показва значимостта на нейния дял в общото здравеопазване.

Тържественото събрание и концерт, посветени на празника на  ВМА,  ще се проведат днес от 11.00 ч. в Театър „Българска армия”.  В концертната програма ще участват Тони Димитрова  и композиторът Стефан Диомов с новата си група „Петте сезона”. Празникът ще започне още в 10.00 ч. с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове в градинката пред ВМА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА