Last news in Fakti

11 Януари, 2021 00:30 7 890 60

Ето защо заспиват мъжете след секс

  • хормон-
  • окситоцин-
  • оргазъм-
  • заспиват-
  • мъже

Оказа се, че "хормонът на любовта", който води до оргазъм жените, се отразява приспиващо на мъжете

Ето защо заспиват мъжете след секс - 1
Снимкa: Shutterstock

Доскоро се смяташе, че хормонът окситоцин се произвежда предимно в женското тяло. Но се оказа, че той играе важна роля и в мъжката сексуалност, информира РИА Новости, цитирана от "Дарик". Окситоцинът е малък протеин, пептид от девет аминокиселини. Той се произвежда от определени мозъчни клетки - хипоталамусни неврони. Засяга репродуктивната функция на жените, лактацията и раждането, а също така определя модела на поведение на майката, поради което често се нарича "женски" хормон.

Окситоцинът влияе и върху психоемоционалната сфера: той прави човек доверчив и добронамерен, особено в рамките на собствената му социална група или семейство. Но най-популярната и добре позната роля на окситоцина, заради която го наричат "хормон на любовта", е във връзка с репродуктивните функции, сексуалността и романтичните емоции.

Неговият ефект върху женската сексуалност е доста добре проучен. Доказано е, че той засилва сексуалната възбуда и оргазма при жените. Но се оказа, че окситоцинът контролира физиологични механизми и при мъжете.

Окситоцинът се предава от мозъка до различни части на тялото чрез кръвния поток и по невронни вериги чрез структури, наречени синапси. Японски изследователи, водени от професор Хиротака Сакамото от университета в Окаяма, заедно с колеги от САЩ и Великобритания, предполагат, че някои от окситоциновите вериги достигат до лумбалната област и контролират сексуалната функция при мъжете.

За да проверят тази хипотеза, авторите инжектират хормона на любовта в гръбначния стълб на мъжки плъхове, което увеличава сексуалната активност на животните. Оказа се, че окситоцинът стимулира невроните в областта на гръбначния мозък, наречена генератор на гръбначна еякулация (SEG) - тези неврони контролират мускулите в основата на пениса.

Но не е изяснено дали производството на окситоцин е причината за възникването на сексуалната възбуда или е следствие от нея. Американски учени от университета в Юта са подготвили рецензия, в която са комбинирали резултатите от работата по тази тема през последните 20 години.

И те бяха изненадани да открият, че когато доброволци поемат окситоцин чрез капки в носа, тяхната сексуална възбуда не се е увеличила в сравнение с контролната група.

Но се наблюдава обратното: при възбудата у хората, независимо от пола, и нивото на окситоцин се повишава. Според изследванията, максималното ниво на хормона на любовта се достига по време и след оргазъм.

Нивата на окситоцин при мъжете се нормализират около половин час след еякулацията. Именно с това у тях, според учените, възниква така нареченото „чувство за ситост“ веднага след полов акт.

Освен това онези, които са получавали окситоцин интраназално преди полов акт, са имали по-силен оргазъм, по-дълбоко чувство за „ситост“ и не са имали желание за нов акт. Оказа се, че хормонът е отговорен и за състоянието на спокойствие, което се появява при мъжете след секс.

Може би, предполагат авторите на рецензията, основната задача на хормона на любовта е да създава специални усещания след сексуален контакт.

Мъжете, участващи в експериментите, най-често получавали окситоцин през носа. Не е безопасно да се извършват подобни експерименти с жени: това вещество оказва значително влияние върху тяхната репродуктивна функция, поради което психотропният ефект на хормона е по-добре проучен при мъжете.

Многобройни изследвания показват, че окситоцинът намалява тревожността, напрежението, безпокойството при мъжете, те стават по-отворени, по-често гледат събеседника си в очите, разбират и чувстват хората по-добре и им се доверяват. Това състояние помага за възникването и развитието на романтични отношения.

Последните експерименти с мишки показват, че след чифтосването и освобождаването на окситоцин мъжките стават по-спокойни и смели, по-малко реагират на стресови фактори и не са толкова активни в избягването на опасни ситуации.

Учените отдават това на факта, че основната част от хормона се произвежда в хипоталамуса - частта от мозъка, която регулира ендокринната система, където възникват всички положителни чувства, свързани с него.

Но има и друга област на мозъка, която също произвежда окситоцин - поддържащото ядро ​​на пределната ивица на амигдалата. Редовното му активиране причинява разочарование и депресия, а сигналите за опасност и тревога тръгват от там.

Въпреки че авторите откриват окситоциновите неврони в амигдалата както при мъжете, така и при жените, се оказа, че при последните стресът увеличава производството на хормона по-активно. Според изследователите това обяснява защо при жените тревожните разстройства се развиват по-често и протичат по-тежко отколкото при мъжете.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КАЗАНЛЪК

    12 22 Отговор
    благодаря ви за поредната изключително интересна и информативна информация госпожо МАРИНОВА ас смятам че всичко по темата е строго ИНДИВИДУАЛНО според мъжа но ас мисля че да заспиш веднага след като приключите никак не е РОМАНТИЧНО трябва да поговорите след това да постоите прегърнати и да си кажете нещо мило защото секса е само допълнително нещо по важни са отношенията между хората и любовта в крайна сметка леглото не е обор за крави и волове а място за ласки и РОМАНТИКА
  • 2 Освалдо Риос

    8 4 Отговор
    Аз след секс паля цигара на терасата, а жена ми лежи на кревата в ступор.

    Коментиран от #8

  • 3 Да,ако е като красавицата на, снимката

    8 10 Отговор
    И аз ще заспя спокойно, че,, изродщината, отдавна се котира на ,, пазара,,...!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бах

    40 5 Отговор
    Заспиваме , защото клатиме и се изморяваме . Цялото удоволствие е до10 сек. А жените са ненаситни , може да се праскат часове без умора Кучешка работа !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ха ха хаа

    3 1 Отговор
    За Нимфоманката питах ..Е , яви са ..😆
  • 8 Бах

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Освалдо Риос":

    Е добре де , ти боздуган ли имаш между краката . За мен това е обяснението !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ????

    18 2 Отговор
    Не прочетох написаното,само заглавието,ама забелязах,че всяка нощ в 0.30часа се появява подобна статия от въпросната авторка,та се чудя за каква журналистическа дейност и плащат на авторката?

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 То дето са чуди...????????

    2 3 Отговор
    На него за кво му плащат в 0.00....забранено за деца....!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 СЕЛО ЧЕПИНЦИ

    9 1 Отговор
    След два три сеанса заспивам като къпан и сънувам само романтични сънища. Сънувам, че сме на сладкарница, с много рози, че гледаме филм, а понякога, че участвам във филма Пепел от рози.

    Коментиран от #19, #24

  • 18 Cekc машин

    5 1 Отговор
    Е па след два часа и половина секс как да не заспиш?!?!? Който си може,си може!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГРАД КАЗАНЛЪК

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    господине няма как да ме дупусне защото още не сме женени след сватбата вече е ДРУГО но ас не бързам защото не секса е най важното а любовта и РОМАНТИКАТА ние с моята приятелка ВЕСИ гледаме романтични филми говорим си ас всеки ден й подарявам букет рози и това е супер жените в град КАЗАНЛЪК са чесни и романтични не са като другите за това са толкова прекрасни като ме повишат в МАГАЗИНА и сватбата ще се случи

    Коментиран от #27, #30, #60

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Айде лека

    1 1 Отговор
    Балаци ..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГРАД КАЗАНЛЪК

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "СЕЛО ЧЕПИНЦИ":

    поздравления господин СЕЛО ЧЕПИНЦИ най накрая някой интелигентен и културен господин тук и ас много харесвам сериала пепел от рози историята между госпожа ФАТМАГЮЛ и господин КЕРИМ беше много романтична вие как мислите

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Нямате ли въображение? Направете се на женени.

    Коментиран от #33, #35

  • 28 Роналдо

    5 1 Отговор
    Вени ще те изпапкам
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ....

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Явно сам си коментираш ! ... , но виждам , че ти е забавно !
  • 33 Главнио

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Главнио редактор не му е разрешил да го напише и че го глоби, ако своеволничи.
  • 34 Главнио

    1 2 Отговор
    Главнио редактор не му е разрешил да го напише и че го глоби, ако своеволничи.
  • 35 ГРАД КАЗАНЛЪК

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    ще се оженим господине ще го направим но първо искам да ме повишат в МАГАЗИНА и от обикновен продавач да стана ГЛАВЕН отговорник за стоката братовчет ми ГЕРАСИМ който е собственик на МАГАЗИНА все ми убещава да ме повиши ама още се бави и така

    Коментиран от #40, #44

  • 36 Тупгипйгл

    5 1 Отговор
    Всички ли сте нощна смяна ?

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пън

    7 1 Отговор
    Това нищо не е, аз често заспивам преди секс, а понякога и по време на секса🙄😏

    Коментиран от #42

  • 40 ГЕРАСИМ БРАТОВЧЕДА

    13 2 Отговор

    До коментар #35 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Ай лягай си спрял.утре камион със стока ще има.няма да ми дрямаш на рампата
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Милена

    7 3 Отговор
    Вярно е моя вече заспа.

    Коментиран от #45

  • 44 Магазинер

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Елате при мен,и двамата! Ще ви пробвам,ако ставаш ти си главен касиер "момата" ако е добра ще ви стана кум.
  • 45 Не го буди

    14 1 Отговор

    До коментар #43 от "Милена":

    идвам! Оня нека се наспи. Палавнице.

    Коментиран от #46, #57

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Баче Кико

    8 2 Отговор
    Спинкат сладко-сладко. През това време им снимат шкафа.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 пенсионер

    6 1 Отговор
    Едно време заспивах след секс , сега заспивам преди секса. Чудна работа!
  • 55 Роналдо изпревари по голов майсторлък

    4 2 Отговор
    Пеле, но слуховете са си слухове......!
  • 56 Група японски учени

    0 0 Отговор
    По-добре след, отколкото преди или по време на...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Милен

    2 1 Отговор
    Току що се освободох сам и заспивам.
  • 59 любопитен

    0 0 Отговор
    Таз статия , като че ли ни подгатвя за бъдещият СТЕРИЛИТЕТ на мъжете ! Жените ще бъдат одобрявани за оплождане от УПРАВЛЯВАЩИТЕ за създаване на „ЧИСТА“ раса с материал , одобрен от тях . Мъжете и неодобрените жени , ще са работна сила , за издържане на Управляващите и Стражата !
  • 60 е х о

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Знам за романтиката в Казанлък - тя , РОМАНТИКАТА е препечена с лилави венци ! Казанлъшката романтика е над 70% от цялата романтика на градчето !