12 Януари, 2021 08:07 9 013 9

Близо 40 000 българки имат имен ден днес

  • имен ден-
  • таня-
  • татяна

Празнуват жените с имената Таня, Татяна и Траяна.

Близо 40 000 българки имат имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

Над 39 000 българки, кръстени Таня и Татява, празнуват имен днес ден. На 12 януари православната църква почита паметта на Св. мъченица Татяна, чието име от древногръцки означава „устройваща“.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но криещо вярата в християнството римско семейство, тя поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва, пише offnews.bg.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното ѝ положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Татяна изповядвала християнската вяра и отказала да се подчини, паднала на колене и започнала да се моли на Бог - силата на искрените ѝ думи счупи статуята на хиляди парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите ѝ и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана. Чудото потресло римските войници и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им прости. Императорът се разгневил още повече и посякъл войниците си.

Той продължил да я подлага на жестоки изтезания и хвърлил Татяна на изгладнели лъвове, но дори те не я докоснали, а започнали да се галят в нозете ѝ.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Имен ден празнуват жените с имената Таня, Татяна и Траяна.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Татява

    11 13 Отговор
    Нито една Татява не познавам. Четете ли си статиите, след като ги напишете? Редактор нямате ли си?
  • 2 Много

    2 5 Отговор
    Са, тези от ПСК......!
  • 3 Един шофьор

    6 9 Отговор
    Венчее а Траян кога празнува?
  • 4 Прозта талилафка,, стана,, сложна,,

    2 6 Отговор
    Че и кусури намира..... (токчетата вътре, галошите навън.....!)
  • 5 ИВАН

    7 1 Отговор
    Смирението, целомъдрието, чудесата ... има над какво да се замислим, но някои харесват нашия гибелен модерен свят, с неговите коври, мутри и ченгета ... и с робския народ търпящ всичко това
  • 6 Брендилия

    1 5 Отговор
    Не бре, не си разбрал. Вени е казала Татява, на баща си прилича!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванов

    11 2 Отговор
    Сърдечно поздравявам всички православни християни и още повече именниците с днешния прекрасен православен празник!

    Днес освен Св.мъченица Татяна се честват още и: Свети Сава, архиепископ Сръбски, Свети мъченик Петър Авесаламит и Свети мъченик Мертий.

    Нека неизменно да съхраняваме чиста и нeпoврeдeнa, святата си Православна вяра и твърдо да я пазим, отстояваме, утвърждаваме и изповядваме като вcички тeзи Cвeтии!

    Малко да допълня за Св.Татяна:

    Баща й, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост. Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото Писание.
    Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в девство и целомъдрие. Тя станала невеста на Христа, горейки от любов към Него и на Него Единия служела ден и нощ с молитва и пост, умъртвявайки плътта си и поробвайки я на духа.
    Заради добродетелния си живот тя се сподобила да послужи на църквата: била поставена за диакониса и в плът служила на Бога, подобно на безтелесните ангели.

    Относно римските войници, които я измъчвали , но като видели Ангели, повярвали в Христа и я помолили за прошка:

    Те били осем човека и всички повярвали в Христа и приели кръщение в собствената си кръв, защото за изповядването Му били подложени на жестоки изтезания и накрая посечени.
    И те били посечени не по заповед на императора (тук в статията има грешка), а на управителя - жесток човек и гонител на християните.
  • 9 Името

    0 1 Отговор
    Татяна не е ли руско? Пушкин е написал "Евгений Онегин", където главната героиня се казва Татяна.