Last news in Fakti

14 Януари, 2021 07:51 5 548 12

Нина и Калчо празнуват имен ден днес

  • нина-
  • калчо-
  • имен ден

Честваме Св. Равноапостолна Нина

Нина и Калчо празнуват имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

Православната църква чества днес Св. Равноапостолна Нина. Имен ден празнуват всички, кръстени Нина, Нино, Адам, Калчо.

Името е с древен вавилонски произход – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“, пише offnews.bg.

Света Нина е родена в Кападокия. Баща ѝ бил роднина на св. Георги Победоносец, а майка ѝ - сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесетгодишна св. Нина заминала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (дн. Грузия). Там тя започва да разпространява вярата в Исус Христос. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо пиршество. Изведнъж тогава се случва чудо. Езическият идол, който е обект на молитви от страна на местните жители, бива поразен от мълния и всички изпадат в паника. Легендата гласи, че именно Нина е предизвикала това, тъй като се помолила на Бог да спре езическите действия на грешниците.

Случилото се кара Нина да остане в дн. Грузия и да продължи живота си там.

Св. Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние. След смъртта ѝ, православието започва да я почита като светица.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    1 12 Отговор
    Всички ние,, живеем,, благочестиво и целомъдрено, особено в 21 век, стари жени и мъже се чувстват,, младежи,, и живеят точно по този начин, да си свети,, името им,,.....!
  • 2 Българин от БАН

    3 4 Отговор
    Калчо празнувал...а Бачо кога празнува
  • 3 гост

    5 0 Отговор
    Калчо е умалително на Калоян. По каква логика празнува днес?
  • 4 Иванов

    14 3 Отговор
    Сърдечно поздравявам всички православни християни и още повече именниците с днешния прекрасен православен празник!

    Днес освен Св.равноапостолна Нина - просветителка на Грузия се честват още и: преподобните наши отци избити в Синай и Раита и преподобният Стефан Хинолакски.

    Нека неизменно да съхраняваме чиста и нeпoврeдeнa, святата си Православна вяра и твърдо да я пазим, отстояваме, утвърждаваме и изповядваме като вcички тeзи Cвeтии!

    Кондак на преподобните наши отци избити в Синай и Раита:
    Избягахте от мирската мълва и се преставихте в тихо пристанище, увенчани с мъченически кърви и постнически трудове. Затова и се вселихте заедно с мъчениците и преподобните.

    Тропар на Св.Нина:
    Служителка на Божието слово, подражавала в апостолската проповед на първозвания Андрей и на другите апостоли, просветителка на Иверия и тръба на Светия Дух, света равноапостолна Нино, моли Христа Бога да се спасят нашите души.


    Малко да допълня за Св.Нина:

    Светата девица Нина имала изключителни способности и за кратко време, с помощта на Божията благодат, възприела и твърдо усвоила правилата на вярата и благочестието. Ежедневно с усърдие и молитва тя четяла Божествените Писания и сърцето й горяло от любов към Христа, Сина Божий, претърпял заради спасението на хората кръстни страдания и смърт. Когато тя със сълзи четяла евангелските разкази за разпятието на Христа Спасителя и всичко, което ставало около кръста, мисълта й се спряла на съдбата на хитона на Господа.
  • 5 Иванов

    14 3 Отговор
    - Къде се намира сега тази земна порфира на Божия Син? - питала тя своята наставница Нианфора. - Не е възможно да загине тази велика светиня.

    Тогава Нианфора разказала на света Нина онова, което сама знаела от преданието. Тя казала, че на североизток от Иерусалим се намира Иверийската страна, чиято столица е град Мцхета. Там именно бил отнесен Христовият хитон от войника, на който се паднал по жребий. Нианфора добавила, че жителите на тази страна се наричат картвели. Те и съседният арменски народ и много племена по тези планински места и досега пребивават потънали в мрака на езическото заблуждение и нечестие.

    Тези сказания на старицата трогнали дълбоко сърцето на света Нина. Дни и нощи прекарвала тя в пламенна молитва към Пресвета Богородица, за да я удостои да види Иверийската страна, да намери и да целуне хитона, който Тя сама изтъкала за Своя възлюбен Син Господ Иисус Христос, и да проповядва Неговото свято име на местните народи, които не Го познават. Преблагословената Дева чула молитвата на Своята рабиня. Тя й се явила насън и казала:

    - Иди в Иверийската страна, благовести там Евангелието на Господа Иисуса Христа и ще се сподобиш с благоволението Му, а Аз ще бъда твоя Покровителка.

    - Но как - попитала смирената девойка - аз, слабата жена, ще мога да поема такова велико служение?

    В отговор Пресветата Дева й дала кръст, сплетен от лозови пръчки, и казала:

    - Вземи този кръст. Той ще ти бъде щит от всички видими и невидими врагове. С нег
  • 6 Иванов

    14 3 Отговор
    С неговата сила ти ще насадиш в тази страна спасителното знаме на вярата във възлюбения Ми Син и Господ, "Който иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината".

    Като се събудила и видяла в ръцете си чудния кръст, света Нина започнала да го целува със сълзи на радост и възторг. После го свързала с косите си и отишла при чичо си, Иерусалимския патриарх. Когато той чул че Божията Майка се явила на Нина и й заповядала да иде в Иверийската страна и да благовести за вечното спасение, видял в това Божията воля и без колебание дал на младата девойка благословията си да поеме подвига на благовестието. И когато дошло подходящо време, патриархът завел Нина пред светия олтар в Господния храм, възложил светителската си ръка върху главата й и казал:

    - Господи Боже и Спасителю наш! Изпращам тази сирота девица за проповед на Твоето Божество и я предавам в Твоите ръце. Благоволи, Христе Боже, да й бъдеш спътник и наставник навред, където ще благовести за Тебе, и дарувай на думите й такава мъдрост, та никой да не може да им се противи или да възразява. А ти, Пресвета Богородице Дево, Помощнице и Застъпнице на всички християни, свише облечи със силата Си против видимите и невидимите врагове тази девойка, която Сама си избрала да благовести Евангелието на Твоя Син, нашия Христос Бог, сред езическите народи. Бъди й винаги покров и непреодолима защита и не я оставяй, докато не изпълни Твоята свята воля!
  • 7 Анонимен

    3 3 Отговор
    Честита Нова Гражданска 2021 Година! Честит Васильовден на всички, които празнуват днес своя имен Ден! Честит Празник и на тези, които са родени в този ден!
  • 8 Анонимен

    2 2 Отговор
    Света Равноапостолна Нина се почита на 27 Януари, тогава и жените с имената Нина и Нинка празнуват своя Имен Ден.
  • 9 За Нина

    2 2 Отговор
    има легенда, а за Калчо защо няма ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.