Last news in Fakti

15 Януари, 2021 08:54 4 477 6

Вижте кой черпи за имен ден днес

  • имен ден-
  • св. гавриил-
  • гаврил

Гаврил празнува имен ден днес за първи път тази година, ще черпи и на Архангеловден, и на 26 Март - Събор на Св. Архангел Гавриил

Вижте кой черпи за имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

Църквата почита днес свети Гавриил Лесновски, един от тримата велики последователи на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Гаврил празнува имен ден днес за първи път тази година, ще черпи и на Архангеловден, и на 26 Март - Събор на Св. Архангел Гавриил, пише offnews.bg.

Светецът е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в македонското с. Осиче, родителите му били богати и той получил добро образование. Сгодили го за невяста от добър род, тя обаче починала преди сватбата. Тогава Гавриил постъпил в манастир и приел монашество.

С наследството, което получил от родителите си, той построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина в Северна Македония, близо до сегашния град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самият той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари.

Тридесет години след смъртта на преподобни Гавриил един руски монах на име Йосиф в град Средец (София) се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, открил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги предоставил за молитвено поклонение на вярващите.

Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата "Св. Апостоли" на Трапезица.

След османското нашествие в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Archenemy

    4 6 Отговор
    Стига с тези празници, от Коледа не можем да изтрезнеем.
  • 3 Тра-ла-ла

    2 5 Отговор
    Сериозно ли??? Родил се в македонско село и построил манастир в Северна Македония??? И кога??? 11-12 век? Кой ви плати да напишете тези глупости?
  • 4 Тра-ла-ла

    2 5 Отговор
    Как пък след османското нашествие в България следите му се губели? Нали в Северна Македония бил той или то било България май??? Нещо се оплетохте в лъжите!

    Коментиран от #5

  • 5 Така

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тра-ла-ла":

    се случва в легендите и митовете. Устно творчество. Всеки разказва, прибавя, изважда и накрая се стига до приказката за златната ябълка и змея.
  • 6 Мъдрият

    6 2 Отговор
    Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на всички именици!

    По молитвите на Свети Гавриил Лесновски - Господи Иисусе Христе, Сине Божий - помилуй и спаси нас. Амин.


    Статията е много добра за този сайт - браво на авторката!