ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Паста "Примавера"

За любителите на паста и зеленчуци

Публикувана: 23 Януари, 2021 16:05
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2435
Рецепта за вечеря: Паста
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Паста "Примавера" е ястие с италиано-американски произход, създадено през 70-те години от шеф готвача Сирио Мачиони. Сервира се за първи път в неговия ресторант Le Cirque в Ню Йорк. Паста Примавера и рецептата за нея добиват популярност след публикуването на статия в New York Times през 1977 г., пише rozali.com

В буквален превод от италиански примавера означава пролетно време, заради обилното количество свежи пролетни зеленчуци, с които се приготвя.

До днес паста "Примавера" е претърпяла много трансформации и може да се каже, че всеки професионален готвач има своя интерпретация. Хоби готвачите пък експериментират спрямо вкуса или съдържанието на хладилника си. Ние ще ви предложим една лесна вариация на паста Примавера, която да приготвите за любимите си хора.

С каква паста се приготвя?

Можете да приготвите паста Примавера с паста по ваш избор - пене, фарфале, дори спагети или талятели. Ако сте на диета, можете да замените традиционното масло със зехтин или друго студено пресовано олио. Заменете класическата паста с пълнозърнеста, ако опитвате да консумирате по-малко храни от бяло брашно.

Необходими продукти:

2 с.л. масло

1 с.л. зехтин

1/2 малка тиквичка (на кубчета)/ може да замените с бланширани аспержи

1/2 ч.ч. замразен грах

1/2 червена чушка

100 г чери домати

1 малък морков

3 скилидки чесън

няколко листа пресен босилек

30 г настърган пармезан

200-250 г паста по ваш избор

сол, пипер на вкус

около 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Сварете пастата в подсолена вода според указанията на пакета.

В голям и по възможност дълбок тиган сложете маслото и зехтина на средно силен котлон.

Добавете зеленчуците и чесъна. Оставете ги за около 5-7 минути. По принцип не бива да са напълно омекнали, а леко твърди, но това зависи от предпочитанията ви. Спрямо тях преценете времето на готвене.

Добавете лимоновия сок, солта, черния пипер и листата босилек.

След около минута-два изсипете отцедената паста и ако прецените 1 черпак от водата, в която се е варила.

Разбъркайте пастата в соса и след минута отстранете от тигана.

Сервирайте и добавете настъргания пармезан отгоре.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
мечо
1 Отговор
макарони за вечера аи яш сиги аз сам на мрафка

Оценка:
-7 +1

Супер са
2 Отговор
Не ги отказвам никога...!

Оценка:
-1 +6

ГРАД КОЗЛОДУЙ
3 Отговор
БЛАГОДАРЯ за предложената рецепта госпожа МАРИНОВА

Оценка:
-3 +4

1 и 3
4 Отговор
Пълни калъфи...

Оценка:
-2 +2

Невежи неграмотници....
5 Отговор
Талиатели!

Оценка:
-1 +6

Порно
6 Отговор
Мерси. Като ще е паста , поне да е с рагу/в италианския вариант, не българския/

Оценка:
-2 +0

Гастро
7 Отговор
Браво, много добра рецепта за вечеря. Когато се вслушвате в съветите, няма да има вмирисана и мазна къща през нощта, и проблеми със стомаха.

Коментиран от #8


Оценка:
-1 +3

Гост
8 Отговор

До коментар #7 от "Гастро":


Ама тея пак са запържени не течеш ли

Оценка:
-3 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Вальо Михов
Бившият президент на БФС и ПФЛ Валентин Михов коментира преизбиране на Борислав Михайлов начело на БФС.
Футболът е политика с всичките си мръсни игри"

Още бисери
ТОП 5