Last news in Fakti

10 Декември, 2012 13:22 1 437 1

Пада качеството на спермата на французите

  • сперма-
  • сперматозоиди

Броят на сперматозоидите в спермата на французите е намалял с 1/3 между 1989 и 2005 г., показва проучване. Изводите от него са публикувани в списание Human Reproduction.

Броят на милиони сперматозоиди на милилитър за този период са намалели с 32,3% или със скорост от около 1,9% на година.

В тазгодишното проучване е била изследвана сперма, взета от 26 600 французи. Проучването анализира данните от френската Fivnat база данни, която събира информация от 126 центрове за асистирана репродукция. Учени са изследвали сперма проби, предвидени от мъжете на възраст между 18-70 г., чиито партньорки са били подложени на лечение на стерилитет.

Успокоителната новина е, че все пак средният брой сперматозоиди остава в граници, които гарантират запазване на репродуктивните способности на французите.

От своя страна учените обаче искат да видят повече изследвания за възможните причини за тази тревожна тенденция.

Има много дебати в последните 20 години за това дали качеството на спермата е намаляло или не. Редица изследвания наливат вода и в мелниците и на двете противопоставящи се тези.

Но последната публикация от Human Reproduction потвърждават тезата, че един от всеки петима млади мъже в ЕС има малък брой от сперматозоиди, което поставя под въпрос възпроизводителната функция на европейците.

Проф. Ричард Шарп от университета в Единбург това може би се дължи на смъртоносната комбинация в съвременния ни начин на живот, съчетана от високо съдържание на мазнини с увеличеното замърсяване на околната среда.

Докато изследването взема под внимание и други фактори, които могат да повлияят на качеството на спермата, както възрастта например, то учените не са в състояние да контролират социално-икономически фактори като пушене или тегло, за които е доказано, че имат голямо влияние върху броя на сперматозоидите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    ние сме си добре... като българите неможем, циганите се размножават вместо нас..