Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 09:33 5 093 5

Хиеновите кучета - едни от най-застрашените хищници

  • хиенови кучета-
  • застрашени-
  • животни-
  • африка

Настоящата популация от африкански хиенови кучета се състои от малко над 6600 екземпляра

Хиеновите кучета - едни от най-застрашените хищници - 1
Снимка: shutterstock

Африканското хиеново куче е едно от най-застрашените месоядни животни в Африка. Останали са само няколко хиляди от тях. Savé Valley Conservancy в югоизточната част на Зимбабве е едно от останалите убежища на хиеновите кучета.

Не, това не е хиена - всъщност е хиеново куче. Рядък хищник, който се среща само в Африка. Но хиеновото куче е застрашен вид. Настоящата популация от африкански хиенови кучета се състои от приблизително 39 подпопулации с 6 600 възрастни. Повечето живеят в защитени зони като Savé Valley в Зимбабве. Тимът на Savé Valley Conservancy иска да защити вида.

В опит да бъдат избегнати конфликти между хората и дивите животни, те често посещават училища. Това помага на децата да научат как най-добре да се справят с дивите животни, които живеят наблизо. И какво означава, когато даден вид е застрашен от изчезване.

Хиеновите кучета - едни от най-застрашените хищници
Снимка: shutterstock

"Мисля, че е страхотно да науча за защитата на животните. Сега знам, че ако дойдат бракониери, трябва да кажа на полицията или на учителя ми", разказва Арнолд Макоба, 13-годишен ученик.

Ангажирането на местната общност е важно, за да се предотврати поставянето на телени капани от бракониери.

Хиеновите кучета - едни от най-застрашените хищници
Снимка: shutterstock

Слабото тяло, симпатичните големи кръгли уши на африканските хиенови кучета са измамни - те са едни от най-успешните хищници, които убиват 85 % от преследваните животни. Плячката им варира от малки импали до антрилопи гну, които са 10 пъти по-тежки от тях. Но могат да загубят половината от убитите от глутницата животни от други месоядни зверове като хиени и лъвове.

Вижте и други любопитни факти за хиеновите кучета в канала "Going Wild" във vbox7.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хищник

    1 0 Отговор
    Пазете ни..
  • 2 един от многото

    6 4 Отговор
    А Герберастите?
  • 3 Азззззззззз

    6 2 Отговор
    Скоро и гербавите хиени ще са застрашен вид.
  • 4 Гнусни са...!

    3 2 Отговор
    Идеално..... няма, да, повлияе на,, екологията,,... те не са хиени, но са братя....!
  • 5 Дъртата, Парашка

    1 0 Отговор
    Навсякъде се,, припознава,, това е,, похвално,,.... 1/4 може и вишу да и,, продаде,, знаеш ли може, при родителите и да и трябва,, като ги посети и остане завинаги. там....!