22 Февруари, 2021 08:55 2 729 7

Старата черница във Велики Преслав кандидатства за "Европейско дърво на годината"

  • черница-
  • конкурс-
  • велики преслав-
  • европейско дърво

Днес започва последната седмица за гласуване в европейския конкурс

Старата черница във Велики Преслав кандидатства за "Европейско дърво на годината" - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Старата 450-годишна черница във Велики Преслав претендира за приза "Европейско дърво на годината 2021", съобщават от фондация "Еко общност".

На 22 февруари започва последната седмица за гласуване в европейския конкурс, търсещ любими дървета и историите, които ги свързват с хората и те завинаги остават в сърцата и спомените ни. Онлайн гласуването, чрез което се избира "Европейско дърво на годината", продължава до 28 февруари на интернет страницата Treeoftheyear.org.

В 11-ото издание на конкурса любопитни, усмихващи и трогателни истории разказват дървета от 14 държави на възраст между 60 и 1000 г. Всяко от тях е намерило своето място в живота на хората като важен член на общността им, свидетел на исторически събития, участник във веселби, празници и обичаи, пазител на тайни, лични преживявания и случки.

Независимо от вида, годините, мястото, на което растат, всички тези дървета се отличават с едно - вниманието, обичта и почитта на хората към тях, породена както от силното им излъчване, така и от общите спомени, които ги обвързват. До момента 14-те финалиста са събрали над 425 хил. гласа от природолюбители и съмишленици на идеята от Европа и други части на света. За момента българското дърво се подрежда на 7-о място в класирането с 24 346 гласа.

ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРИЯ И СТАРАТА ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА ЧЕРНИЦА В НАДПРЕВАРАТА ЗА „ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА 2021“ ...

Posted by Велики Преслав - Официална страница on Monday, February 1, 2021


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    9 1 Отговор
    АЗ БИХ ПРЕДЛОЖИЛ ДЪРВЕНОТО ЧЕКМЕДЖЕ НА ГЕНЕРАЛА БОКО ОТ ПОЖАРНАТА ДА СЕ ПРЕДЛОЖИ ЗА НАГРАДА..ХА ХА
  • 2 То, дървета е останало в БГ

    3 0 Отговор
    Друго и няма.....!
  • 3 Димов

    7 0 Отговор
    Чакай малко бе, брат! Ами Байкушевата мура, която е на 1300 г?
  • 4 ПЕНДО

    0 2 Отговор
    Те да вземат да си оправят гралът а не да ми кандидастват за дървкта .Улиците и тротоарите са в ужасно състояние.А хотелът Велики Преслав който се намира уж на центара защото градът няма център нормален е целият разбить купен от Тимаджиите и изоставен.Спокойно може да се снима у него филм на ужасите.Изобщо градът е под всякуаква критика а се борят за туристическа антракция.
  • 5 Синя зона

    2 0 Отговор
    Никога не паркирайте на сянка под черница, ама никога!
  • 6 Рошко

    3 0 Отговор
    А защо не кандидатстваме за европейска тиква или балканска, сигурно щото нямаме конкуренция 😂😂😂
  • 7 Павел Пенев

    3 0 Отговор
    Нашите родни демократи–некадърници,унищожиха Сливенския бряст и Гранитския дъб по над хиляда години,сега се състезават с черницата на Търново. Това означава,че скоро и нея няма да я има.