Last news in Fakti

4 Март, 2021 13:18 5 091 5

Дръжте мобилния си телефон далеч от вас, докато спите

  • телефон-
  • мобилен телефон-
  • сън-
  • спите-
  • здраве

Повечето хора всяка вечер си лягат с мобилния телефон

Дръжте мобилния си телефон далеч от вас, докато спите - 1
Снимка: shutterstock

Мобилните телефони са станали част от нашето съществуване и много хора не могат да си представят как биха се справили без тях. Използването на мобилен телефон става все по-важно и все по-нужно. При някои хора обаче, то се е превърнало в навик, който не могат да оставят и за миг и не изпускат от ръка телефона си 24 часа в 7-те дни от седмицата.

Носим мобилното си устройство навсякъде, без значение къде отиваме - на обяд, в офиса, до магазина, до тоалетната и дори докато спим. Ако евентуално се случи да го забравим в къщи, липсата, която чувстваме, е голяма.

Много хора заспиват с телефоните си, но те едва ли осъзнават колко опасно за здравето им е това.

Ако докато спите, мобилния ви телефон се намира близо до вас, това може да доведе до трудно или невъзможно заспиване и чести събуждания посред нощ. Ново проучване сред млади хора (средна възраст 21 години) във Великобритания показва именно такъв ефект. Основната причина е пристрастеността към машинката, която влияе и на психиката.

Проучване в Австралия показва и, че има важна връзка между стерилитета на мъжете и употребата на смартофони, както и намаляването качеството на спермата. Увеличението на стреса се наблюдава и при двата пола.

Дори да включвате алармата на вашия мобилен телефон, трябва наистина той да бъде изключен през нощта. Дори да не го използвате, той все още има връзка с базовите станции, използвайки радио излъчвания. Което означава, че мобилните телефони излъчват непрекъснато електромагнитни вълни в близост около тях, а не само когато се употребяват. Ако поставяте мобилния си телефон докато спите в близост до главата, това е равносилно на "разпространение на зарази" от вълните, които не вещаят нищо добро.

Ето и някои други "здравословни" навици, който е добре да спазвате:
- Когато е възможно, използвайте системата "хендс- фри", за да избегнете близостта на телефона до главата си.
- Ако водите по-дълги разговори, сменяйте по-често ухото с което слушате. Може да го правите това на няколко минути.
- Не позволявайте на своите деца да използват мобилен телефон дори като играчка.
- Когато сигналът е слаб, опитайте се да не говорите по мобилния телефон, колкото и да ви се налага. Тогава той ще излъчва по-мощни радиовълни.
- Не носете телефона в близост до тялото и не го опирайте до кожата.
От всичко казано до тук следва, че е необходимо да позволяваме на телефона си да си отпочива, както и ние самите да си вземаме почивка от него. Нощта е предназначена да се посветим изцяло на сън и почивка, и да презаредим отново батериите, които през деня сме изразходвали.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти ли ще ми кажеш!

    7 12 Отговор
    Всеки спи с телефона си,щото да си подръка на шеф,роднини и приятели,оди копай домати,да си прехранваш фамилията,аз така правя!
  • 2 селтак

    18 4 Отговор
    Аааа,значи те от тава ме е болела главата сутрин а не от ракията,както ми разправа жената!

    Коментиран от #4

  • 3 Рошко

    9 1 Отговор
    Аз си го държя щот си го използвам за будилник та хем е здрав трябва да стана за да го изключа хем себужданеро ми е по лесно
  • 4 Пешо

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "селтак":

    Яко.,........
  • 5 Аз40🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Напротив, залепете си го с тиксо на челото и го настройте на 5Ghz с рутера, 4G и всичко включено. През деня си вкарвайте в ушите по 2 блутута и увеличете до дупка звука. Полезно е!