Last news in Fakti

16 Март, 2021 14:31 2 367 2

Обясниха как са се появили създанията, обитаващи „зоната на здрача“

  • еволюция-
  • океани-
  • зоната на здрача-
  • създания-
  • поява-
  • живот-
  • климатични промени

В своето изследване, учени открили, че еволюцията на тези дълбочини е пряко свъзрана с глобалните промени в климата

Обясниха как са се появили създанията, обитаващи „зоната на здрача“ - 1
Снимка: shutterstock

Ново изследване разкри как съществата, обитаващи така наречената "зона на здрача" в океана, простиращи се на 200 до 1000 метра под повърхността, са се развили в резултат на изменението на климата.

Изследването, водено от учени от университета в Кардиф, за първи път успява да проследи как се е развило най-голямото и най-малко разбираемо местообитание на Земята, докато океаните са се охлаждали през последните 15 милиона години.

Учени обясниха откъде са дошли формите на живот в най-мистериозните дълбини на океана, които са дом на някои от най-загадъчните същества на планетата - от планктон и медузи до калмари и много странно изглеждащи риби, пише сп. Science.

Специалистите доказаха, че захлаждането на океаните за последните 15 милиона години е способствало за появата на нови форми на морски организми, включително на планктон, медузи, крил, калмари и риби.

Съззданията, обитаващи зоната на здрача, съществуват благодарение на органично вещество, спускащо се от повърхността на океана и използвано за храна.

В своето изследване екипът анализирал вкаменелости на раковини от океанското дъно, за да проследи как са се променяли и диверсифицирали дълбоководните твари.

Учените получили свидетелства за миграции на видовете от повърхността до все по-големи дълбочини през последните 15 милиона години.

Това се обяснява с факта, че дълбините на океана се охладили, а органичният "сняг" се съхранявал по-дълго и прониквал все по-дълбоко. Това е способствало за появата на дълбоководните форми на организмите.

По думите на учените резултатите от тяхното изследване будят безпокойство относно бъдещето състояние на океана, който се нагрява все повече заради глобалното затопляне на планетата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монтанчанин

    2 0 Отговор
    Ше се мре
  • 2 Да ви е оттам, отдавна, сте,, омрели,,..

    1 0 Отговор
    А в зоната на, здрача, няма как да, се чувстваш добре..!