Last news in Fakti

5 Януари, 2013 12:29 2 347 3

Искат забрана за продажбата на енергийни напитки на деца

  • енергийни напитки-
  • деца-
  • пълна-
  • забрана

Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград и медицински сестри от училищата в града настояват да се въведе пълна забрана за продажбата на енергийни напитки на деца и младежи под 18 години, съобщи БНТ. Писмено предложение за въвеждане на забраната ще бъде изпратено до Народното събрание и Министерския съвет. Наблюденията на експертите показват, че възрастовата граница на децата, които употребяват енергийни напитки, е паднала драстично.

Дори 10-11-годишни момчета и момичета, когато разполагат с повече джобни пари, си купуват тонизираща напитка вместо закуска. Това им помагало да се "събудят" за школските занятия, сочат наблюденията на ученици и педагози. Сред гимназистите пък е на мода да се консумира коктейл от водка или друг твърд алкохол с кофеинова напитка.

Според медицинските лица повечето от децата не четат съдържанието и не са нясно, че в една кутия енергийна напитка има кофеин колкото в чаена чаша силно кафе и че предозирането с кофеин може да доведе до сърцебиене, треперене, гадене, агресия. Често се налага в училище да се оказва медицинска помощ на деца, които са нервни и са в състояние на паника, защото са прекалили с тонизиращите питиета.

С наредба на Министерството на здравеопазването продажбата на енергийни напитки в училищните лавки и закусвални е забранена. Но според специалистите това не е достатъчно за предпазване на децата от изключително вредното им влияние. Ето защо лекари настояват България да последва примера на Франция, Дания и Норвегия, където е въведена пълна забрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Energy

    0 0 Отговор
    Поредната малоумщина ... нали "в една кутия енергийна напитка има кофеин колкото в чаена чаша силно кафе" - защо тогава не забраним и кафето за лица под 18г.?

    Коментиран от #2

  • 2 тито

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Energy":

    ей наркоман...
  • 3 stanimir

    0 0 Отговор
    omg