Пестото може да бъде направено от наистина всяко зелено растение. Пестото от босилек е стандартът, разбира се, но може да използвате мента, магданоз, кориандър и други билки. Защо не и с коприва? Италианците всъщност правят песто от коприва през пролетта. Те го наричат pesto d’urtica. Пестото от коприва има наистина страхотен вкус, пише Tialoto.bg.
Необходими продукти:
3 скилидки чесън, нарязани
2 супени лъжици печени кедрови ядки
2 супени лъжици настъргано твърдо сирене
1/2 до 2/3 чаша бланширана, нарязана коприва
сол и зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
За да премахнете паренето на копривата, първо трябва да я бланширате. Два или три големи плика с прясно набрана коприва се слагат в голяма тенджера с вряща вода и шепа сол. Служете си с щипка, не пипайте копривата с голи ръце. Разбъркайте копривата и варете около 90 секунди. След това я извадете и веднага я сложете в голяма купа с ледена вода. След като се охлади я сложете в гевгир, за да се изцеди добре. След това я нарежете на ситно.
В рецептата можете да използвате различни ядки, като орехите също вървят много добре с копривата. За предпочитане е да си набавите и сирене Parmigiano-Reggiano, но всяко хубаво твърдо сирене ще свърши работа. Може да смелите съставките в кухненски робот или да ги намачкате в хаванче. Пасирайте всичко заедно и разбъркайте добре, така че всичко да е равномерно.
Пестото от коприва можете да добавяте към тестените си изделия (паста) върху препечен хляб, към ориз, към печено бяло месо (пиле, пъдпъдъци, пуйка, заек, риба).
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 РАДИО ЕЛТО
10:39 23.03.2021
2 Сребра
12:37 23.03.2021