Last news in Fakti

23 Март, 2021 10:05 4 199 2

Рецепта на деня: Песто от коприва

  • песто-
  • коприва-
  • какво да сготвя

Здравословно и с наистина страхотен вкус

Рецепта на деня: Песто от коприва - 1
Снимкa: Shutterstock

Пестото може да бъде направено от наистина всяко зелено растение. Пестото от босилек е стандартът, разбира се, но може да използвате мента, магданоз, кориандър и други билки. Защо не и с коприва? Италианците всъщност правят песто от коприва през пролетта. Те го наричат pesto d’urtica. Пестото от коприва има наистина страхотен вкус, пише Tialoto.bg.

Необходими продукти:

3 скилидки чесън, нарязани

2 супени лъжици печени кедрови ядки

2 супени лъжици настъргано твърдо сирене

1/2 до 2/3 чаша бланширана, нарязана коприва

сол и зехтин на вкус

Начин на приготвяне:

За да премахнете паренето на копривата, първо трябва да я бланширате. Два или три големи плика с прясно набрана коприва се слагат в голяма тенджера с вряща вода и шепа сол. Служете си с щипка, не пипайте копривата с голи ръце. Разбъркайте копривата и варете около 90 секунди. След това я извадете и веднага я сложете в голяма купа с ледена вода. След като се охлади я сложете в гевгир, за да се изцеди добре. След това я нарежете на ситно.

В рецептата можете да използвате различни ядки, като орехите също вървят много добре с копривата. За предпочитане е да си набавите и сирене Parmigiano-Reggiano, но всяко хубаво твърдо сирене ще свърши работа. Може да смелите съставките в кухненски робот или да ги намачкате в хаванче. Пасирайте всичко заедно и разбъркайте добре, така че всичко да е равномерно.

Пестото от коприва можете да добавяте към тестените си изделия (паста) върху препечен хляб, към ориз, към печено бяло месо (пиле, пъдпъдъци, пуйка, заек, риба).


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    2 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ОБИЧАМ ТЕ
  • 2 Сребра

    2 0 Отговор
    Преди години на това му викахме пюре от коприва!