Last news in Fakti

23 Март, 2021 07:48 12 567 22

На 23 март имен ден празнуват жени, носещи името на първата християнка в Европа

  • имен ден-
  • мъченица-
  • лидия

Православната църква почита паметта на света мъченица Лидия

На 23 март имен ден празнуват жени, носещи името на първата християнка в Европа - 1
Снимкa: Shutterstock

На 23 март православната църква почита паметта на света мъченица Лидия. Имен ден празнуват, всички които носят името ѝ, пише blitz.bg.

Св. Лидия е първата християнка в Европа. Тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св. Апостол Павел по време на мисията си в нейния град. Лидия приела Св. Апостол Павел да живее в дома ѝ и тя и цялото ѝ семейство приели християнската вяра. Филит и Лидия живели по времето на император Адриян (117-138 година). Филит бил царски съветник. С жена му Лидия имали двама синове Македон и Теопрепий.

Според историците това не е истинското ѝ име, а означение че е лидийка, родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат "лидийци" доста врем след това. В българската народна традиция думата "Лида" се използва за синоним на "разглезена девойка".

Лидия и Филит били християни и по тази причина били заловени и изправени пред императора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост.

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал. Щом научил това, император Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали.

Лидия - има гръцки произход и е име на кралство в древна Месопотамия (1200 - 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез. Първата жена, наричана Лидия, е съпругата на Филит, но според историците това не е истинското ѝ име, а означение, че е лидийка понеже е родена в Лидия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    9 2 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на ИМЕНЯЧКИТЕ
  • 2 Михал

    4 8 Отговор
    Ко да, кажа, тука.... едно голямо Нищо......набожен съм по свой начин, нямам нищо против наистина самите светии, но някои имена, те напрягат допълнително...!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Първата жена

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Михал":

    Кои по-точно Свети Михаил?!..🙄
  • 4 РАДИО ЕЛТО

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Михал":

    ИСТИНСКИЯ НАБОЖЕН ХРИСТИЯНИН не разсъждава като вас господине

    Коментиран от #12

  • 5 Първата жена

    4 1 Отговор
    Св.Михал*
  • 6 Македон

    7 2 Отговор
    Зашо криете истината..В Светото Писмо хубаво си пише,че Апостол Павле прво дошол в Македониа и Лидиа е првата жена македонка шо приела христианството в европа!Поне 9 пати се спомнува Македониа!И името на сина и е Македон,както сте написали,а това означава какво?!поздрав до всички паметни блгари

    Коментиран от #16

  • 7 Ааа да

    1 1 Отговор
    Ако ни снасят на църква, партия или мафия, значи не вярваш.
  • 8 ЙОАН Кръстител

    7 2 Отговор
    Лидия.. Красиво женско име на красиви жени!
    Честити да са!

    Коментиран от #17

  • 9 Православен

    3 6 Отговор
    На този ден е редно православните христиенки да се подмият е прекадят отдолу за полово дълголетие и вагинална свежест в прослава на Св.Дух редно е да се отиде у Троянския манастир. Заедно със светите сестри Кичка Троянска Палома да играят едно голо хоро .На този ден се махат старите кюлоти.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А как господине?!

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "РАДИО ЕЛТО":

    Като си,, педофил,, или нещо,, ненормално,, и чист човек, гледаш да го,, омърсиш,,.... приказката, за,,не мощния старец и девойчето,, не забравяйте....!
  • 13 А знае ли се

    1 1 Отговор
    Коя е втората християнка?
  • 14 тралала

    2 1 Отговор
    В българската народна традиция думата "Лида" се използва за синоним на "разглезена девойка". В ДНЕШНИ ВРЕМЕНА В БЪЛГАРИЯ ИМА ДОСТА ЛИДИ. КАТО ПОЧНЕШ ОТ ПАЙНЕРКИТЕ И ПЛЕЙМЕЙТКИТЕ И СВЪРШИШ С РАЗНИ ГЛЕЗОТЕНИ ЗАНЗИБАРКИ,АБУДАБИЙКИ И МАЯМИЙКИ.

    Коментиран от #15, #20, #22

  • 15 Любен

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "тралала":

    Не се наричат Лида а Лигда, от лигава, лигавеща се, несериозна, разглезена.
  • 16 Любен Стойков

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Македон":

    Доказано е с документи от архива на Ватикана, че първия/та християнин/ка в Европа е покръстен/на от апостол Павел при посещението му в пиринска Македония в 69 г н.е. по покана на местните "траки", сиреч българи-македонци. Там. близо до Никополис ад Нестум, "в топлите извори до река Канина, той покръства първите християни и създава първата християнска епископия в Европа". Идете в с. Огняново на СПА отдих и ще се къпете в "мирото" където се е случило това. Местните християни са изградили прекрасен малък храм носещ името на Св. Апостол Павел, където можете да усетите древността на вярата ни.

    Коментиран от #21

  • 17 Брендица

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЙОАН Кръстител":

    Благодаря! Казвам се Лидия☺

    Коментиран от #18

  • 18 Коко Пича

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Брендица":

    Жива и здрава.
    От къде си?
  • 19 Bingo

    3 0 Отговор
    За какви гърци говорите 1200 г. пр.н.е. нещо не сте у ред.
  • 20 Брендица

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "тралала":

    Верно си тралала. Лида☺ е град в Беларус..
  • 21 Македон

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Любен Стойков":

    Каква Пиринска Македониа и какви блгари на балканите през 69год???неукост и глупост!
  • 22 хитлер

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "тралала":

    Не са глезени а здраво чукани и ги болят много дупетата но.... паричките им трябват. Та затова са по разни"почивки" в черни страни но тамощния господ ги е надарил доста мъжете.