Last news in Fakti

26 Март, 2021 17:28 8 799 22

Биолози разбулиха страшната тайна на извънземната мумия от Атакама

  • атакама-
  • чили-
  • мумия-
  • извънземно-
  • загатка-
  • мистерия-
  • разкритие

Изследванията хвърлят светлина върху предизвикалата голям интерес находка, открита в Атакама

През 2003 г. изследвател-аматьор се спуска да проучи мината край чилийското селище Ла Нориа в пустинята Атакама. Там той се натъква на кожена торба, в която е прибрано нещо, увито в бял плат. Проучвайки съдържанието на торбата, той открива малък мумифициран скелет. Отначало, мумията е представена за извънземно, но дали е така?

Дълга 5 сантиметра, с 10 двойки ребра (две по-малко от броя на човешките), много големи очни орбити и глава със странна конусовидна форма, мистериозното тяло бързо привлича вниманието и спекулациите около произхода ѝ бързо се разпространяват.

Медиите бързо разпространяват новината за "извънземното" и уфолози, колекционери и учени от цял свят се стичат да проучват находката.

Голям интерес предизвиква и фактът, че скелетът се оказва част от частна колекция в Барселона, Испания, на хиляди мили от мястото, където е намерен.

Биолози разбулиха страшната тайна на извънземната мумия от Атакама

По-късно, изследвания разкриват истината зад мистерията, която обгръща Атакама, (името дадено на мумията, намеквайки за мястото, където е била намерена). Оказва се, че това не са останки на извънземно.

Проучване, публикувано в научното списание Genome, през май 2018 г. установява, че мумифицираният скелет принадлежи на момиче.

Биолози разбулиха страшната тайна на извънземната мумия от Атакама

Поради характеристиките на костите, първоначално учените заявяват, че момичето е било на възраст между седем и осем години, но след по-обстоен анализ става ясно, че детето е починало малко след раждането си. Причината за смъртта най-вероятно е свързана с откритите генетични мутации (64 на брой).

Биолози разбулиха страшната тайна на извънземната мумия от Атакама

„Странното нещо, което ни накара да мислим от самото начало, че става дума за пораснало дете беше видимата костна зрялост. Тялото изглеждаше много по-зряло, въпреки малкия си размер. За това обаче се оказаха отговорни някои от мутациите", обяснява Хари Нолан, професор по микробиология в Станфордския университет в Калифорния.

Нолан добавя, че момиченцето вероятно е починало при раждането и че морфологичното му състояние не би му позволило да оцелее. „То беше толкова зле оформено, че за него щеше да е невъзможно да се храни, обяснява той.

Нолан се включил в изследването на мумията от Атакама през 2012 г., след като него приятел му се обадил да съобщи за предполагаемо извънземно тяло.

По онова време документалният филм „Сириус“, който излага хипотезата, че това е извънземно, все още бил в процес на производство.

Професорът се свързал с продуцентите на филма и им предложил да идентифицира ДНК-то на мумията. Собственикът на скелета се съгласил да се направи рентгенова снимка и да се вземат проби от ребрата и дясната раменна кост.

С наличните проби, Нолан и неговият екип успяват лесно да получат ДНК фрагменти от клетките на костния мозък. „Веднага разбрахме, че това е човешко тяло", разказва микробиологът, който тогава потърсил помощта на свой колега - Атул Бут, изчислителен биолог от Калифорнийския университет, Сан Франциско, който е и съавтор на изследването.

Ралф С. Лахман, експерт по наследствени костни заболявания в Станфордския университет, също се включва в екипа и изследва рентгеновите снимки. Специалистът стигна до заключението, че наборът от мутации не съвпада с нито една известна болест. Това го навежда на мисълта, че детето може би е имало мутационно разстройство, което не е било наблюдавано досега.

Учените успяват да реконструират голяма част от генома на Ата, разкривайки, че тя е била от коренното население на Чили, но в ДНК-то ѝ са намерени и следи от европейски предци. Макар да не са датирали с точност скелета, европейското наследство на Ата показва, че тя може би се е появила след 16 век, когато колонизаторите пристигат в Чили.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    37 14 Отговор
    Това е дедото на Тиквата, дето уж са го убили лошите комунисти!!!!Амин!
  • 2 ТРЕНД

    11 13 Отговор
    10-15 години астрономията и физиката бяха в ступор, заради гравитационно отклонение, отклонение от масата на галактиките. И възникна теорията за тъмна енергия и тъмна материя. Докато не измислиха гигантските супермасивни черни дупки в центърът на галактиките, и обясниха масата на галактиките. Така отхвърлиха тъмната материя и енергия. Сега на мода са тези свръхмасивни черни дупки. Та и тея, мислиха мислиха и измислиха, приемливо обяснение..
  • 3 Археолог - историчар

    16 9 Отговор
    Още когато се е криел в зайчарника, дядото на Боко е представил на чилийското правителство доказателства, че е извънземен. Той прогнозирал, че войските на Сталин ще окупират БГ и знаейки какво се е случило с Л.Троцки, избрал за обиталище пещерата в Атакама
  • 4 😁😁😁😁😁

    16 1 Отговор
    Ееее....ква е таз статия..... извънземни.....тях има ли за какво да ги плюем....?
  • 5 Еднакво нелепо

    29 6 Отговор
    Като прочете човек внимателно всичко и вижда, че и доказателствата на учените издишат. И колко подобни човешки тела са известни на науката ? Явно николко ! Те не могат да датират с точност генома, ама разбрали, че е човешко същество. И къде още е казано, че няма извънземен живот с човешки геноми. Или всичко се твърди за да не се окажем мутанти в една зоологическа градина на извънземни ?
  • 6 asd

    11 2 Отговор
    Какъв е този отвратителен фейк?
  • 7 ТРЕНД

    11 6 Отговор
    Земята-планета има плътност 5,5 грама на квадратен сантиметър, плътност на Слънцето е 1,4 грама на квадратен сантиметър, черната дупка е минимум 500 пъти по плътна от Слънцето. А неутронът има плътност един милиард тона на квадратен сантиметър. Тоест неутронът, протонът, или казано ядрото на атомите има такава плътност, че зарче с такава плътност не може да го вдигнат всички същества на нашата планета. Черната дупка излиза минимум 700 грама на квадратен сантиметър плътност, тоест 1 000 000 000 000 по-малко от неутронът е плътността на черна дупка. При такава плътност, защо се смята, че ядрото на атомът не влияе гравитационно върху електроните и другите атоми.

    Коментиран от #9

  • 8 Дааа

    21 4 Отговор
    Дрън дрън....на зямята има и в момента извън земни, има мелези....човек и извънземни. И в момента взимат и движат земните процеси. Всичко е ясно, човека не е произлязъл на земята, а е спуснат тук . Отделно, дават ни да се развиваме технически по малки стъпки, както последните 10, 15 год....от тв с киноскопи до компютри в джоба, но до къде ще ни допуснат, никой не знае..
  • 9 Няма начин !

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "ТРЕНД":

    Как се изследват протони и неотрони с квадратен сантиметър ? Ще ти подаря стария си акумулатор да си го сложиш на шията и да се метнеш в някой гьол !
  • 10 НОВО ПЕТ

    3 6 Отговор
    ОСНОВОПОЛОЖНИКА НА....КОМУНИЗМА...ДРУГАРИ
  • 11 Хипермен

    7 1 Отговор
    Както се казваше в рекламата......Това не е Jim Beam
  • 12 Заю Баю

    18 6 Отговор
    Тялото не е дълго 5 см. както пише в статията. Погледнете линийката и ще видите, че е 5 инча, а не 5 см. На Земята са засечени около 65 вида извънземни. От 15 сантиметрови до височина 3.5 метра. Явно това на снимката е от по-дребните.
  • 13 Това е човешко тяло?!?!?!!

    12 3 Отговор
    Доказано е ЧЕ НИЙ СМЕ НАСЛЕДИЛИ ЧАСТ ОТ ГЕНИТЕ НА В СЛУЧАЯ ТОВА ИЗВЪНЗЕМНО И НЕ ТО ПРИЛИЧА НА НАС А НИЙ СМЕ ИМ КОПИЯ С МУТАЦИИ ЗАРАДИ ПЛАНЕТАТА АТМОСФЕРАТА НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ.
  • 14 Групабританскиучени

    10 1 Отговор
    Мумифициран скелет, дълъг 5 сантиметра след раждането?!?
    Доообре.
    За Чупакабра нещо не са ли казали тези "учени"?
  • 15 адам

    7 4 Отговор
    “Близо” до Сириус се намира колабиралата звезда Сириус-Б, открита от западните астрономи през 1844 г., но фотографирана за първи път едва през 1970 г. Трудното идентифициране на Сириус-Б е свързано с факта, че плътната звезда почти не излъчва светлина и е “засенчвана” от Сириус, който е 10 000 пъти по-ярък. Странното е, че догоните имат подробни данни за орбитите, плътността и пр. на тези звезди много преди фиксирането им от съвременните астрономи. Догоните знаят за Сириус-Б преди откриването й от астрономите, знаят за голямата плътност при малките й размери, което обясняват с наличието на “сагала” – непознат на Земята невероятно плътен метал. Догоните отдавна знаят, че на Сириус-Б са нужни 50 години за орбиталния му цикъл спрямо Сириус; наскоро астрономите определиха продължителността на 50,04 г.(!) Догоните твърдят, че Сириус-Б се върти около оста си за време, съответстващо на една слънчева година; модерната астрономия все още няма данни за подобни подробности. Смайващо е и предположението за трето небесно тяло в близост до Сириус, наречено от догоните “Емме Ия”, т.е. “Сламена жена”. Аборигените твърдят, че това е или малка звезда с една единствена планета, или голяма планета с единствен спътник. Някои астрономи нарекоха предполагаемото тяло Сириус-С, въпреки че за него няма научни доказателства.
  • 16 адам

    7 0 Отговор
    Марсел Грилем с огромна изненада разбира, че за догоните са известни планетите Юпитер и Сатурн, всяка от които те означават с определен символ. Символът за Юпитер е един голям кръг с четири по-малки, а за Сатурн – два концентрични кръга. Но познанията на догоните за Слънчевата система не се ограничават само с тези две планети. Тези африканци от джунглите на река Нигер имат сведения, до които науката едва сега достига и които са свързани с устройството на Вселената, доскоро непонятни дори за учените от НАСА. Ето някои от тях, предадени от Грилем, които ги записва с техните думи и език.
    „Земята се върти около себе си и около Слънцето едновременно подобно на голям пумпал. Слънцето също се върти около оста си и това движение наподобява движението на спираловидна пружина”. Всичко това се говори от хора, които не само не могат да наблюдават движението на небесните тела, но и никога не са виждали спираловидна пружина.

    Но това не е всичко. Преданията на догоните гласят, че в началото на всички неща е стоял бог Амма – творец, основополагащо начало, създало от нищото Космоса в цялата му съвкупност от тела. Яйцето-кръг на Амма било цяло. Когато Амма счупил яйцето на света и излязъл от него, се създал въртящ се вихър. В резултат се появила Яла, т.е. извършил се преход от абстрактното към конкретното. Яла се появила от спиралата на вихъра. Спиралата се връщала вътре в яйцето и тя била символ на изграждащия си и разширяващ се Космос. Така съвсем модерно и вярно от н
  • 17 адам

    7 0 Отговор
    В легендите и рисунките си африканците разказват за Сириус. Сириус е най-ярката звезда на земното небе и привлича вниманието на астрономите с периодичните промени в яркостта си. Многогодишните наблюдения на учените дават възможност да се установи, че съзвездието се състои от две звезди – син гигант и малка плътна звезда. Наречени са Сириус А и Сириус В, които се въртят около общ център на тежестта. През 1970 г. е установено наличието в тази звездна система на още една малка звезда, която е наречена Сириус С. Оказва се обаче, че догоните са знаели за това много-много по-рано. Сириус се нарича Пъп на света и заема главна роля в група звезди, включващи съзвездието Орион и няколко близки звезди като Плеядите.

    Съвкупността от тези звезди образува вътрешна система от звезди или опора на света, непосредствено участващ в живота на Земята. Външната система се състои от други, по-далечни светила, които в по-малка степен се намесват в човешкия живот. Така се образува Млечният път – центърът на нашата Галактика, разказват догоните и отново са математически, астрономически и физически точни. Подобни спираловидни звездни светове или според съвременната наука – галактики, има безкрайно много във Вселената, а самата Вселена е безкрайна, но измерима. Тя е населена с живи същества. На другите Земи, според догоните, живеят рогати, опашати, крилати, пълзящи хора.
  • 18 адам

    8 0 Отговор
    Пак според африканското племе от Мали преди да поникнат на Земята, семената на много растения като тиквите и спанака са живели накрая на Млечния път, а семената им са израснали във всички светове на Вселената.

    Племето създадено от Номо от Сириус

    На всички въпроси откъде знаят толкова много за Вселената и небесните тела, догоните отговарят, че при тях пристигнал Номо със своя „ковчег”. Той дошъл от Сириус и заедно с брата си близнак Юругу създал хората. Научили догоните на разни занаяти и изкуства, предали им обширни знания за устройството на околния свят, а след това се върнали „вкъщи” заедно с другите сириусианци.

    Догоните изобразяват Номо и Юругу като полухора-полузмии с гъвкави крайници и двоен език. Учените, които изследват догоните, установяват, че освен за Сириус, те имат точни сведения за още 226 звездни системи. Освен това племето притежава знания в областта на молекулярната биология, ядрената физика и други науки. Що се отнася до Сириус, догоните обявяват, че звездите от тази система могат да се наблюдават от някои пещери, в които има и веществени доказателства.

    Но въпреки настойчивите усилия и желанието на изследователите да научат от догоните къде са тези пещери, африканското племе зорко пази тази информация и от 1931 г. досега не я е съобщило на нито един учен.
  • 19 РУСИЯ

    5 5 Отговор
    Илон Мъск : Американците не са летели до Луната през 1969 г.
    Дори съвременните технологии са недостатъчни това да се случи, настоява милиардерът
    Мъск и настоява, че не може да разбере как специалистите са успели да изпратят хора в космоса и безопасно да ги приземят на лунната повърхност. Все още няма технологии за това, казва Мъск и допълва, че неговата компания SpaceX така и не е достигнала до изработването на здрави и сигурни космически летящи превозни средства, пише esoreiter.ru.

    Основното съмнение на милиардера е породено от многократното и официално обявено успешно пътуване на астронавти до Луната. То винаги се извършва по един и същи начин - тежка ракета доставя спускащ се модул с астронавти до Луната, след което същият модул се изстрелва от лунната повърхност, скачва се с космическия кораб и се връща на Земята.

    SpaceX редовно се опитва да приземи ракета на платформа, но почти не успява, признава нейният собственик. Възниква въпросът как НАСА през 1969 г. без съвременни технологии е успяла да прилуни модула с астронавти и да направи това няколко пъти, пита милиардерът. Разбира се, може да се предположи, че специалистите от 60-те са били по-успешни от съвременните, казва Мъск и допълва, че все още не е убеден, че е имало кацане на Луната през 1969-та. НИТО Е ОПИСАНО КАК ГО ПРАВЯТ
  • 20 Тва е на ленин

    7 0 Отговор
    Баща му много си приличат
  • 21 hmhmhm

    8 1 Отговор
    на 7-8 години , 5см дълго - тия учЕни що не зЕмат да се гръмнат - и ние сме вижфали новородени по 40-50см. ще лъжат дедовия...
  • 22 опряхм до

    5 1 Отговор
    Коя е мутацията, плод да се роди с твърди кости???????? шутове..