Last news in Fakti

1 Април, 2021 14:59 5 651 17

Това наше село се прочу като ромския Кеймбридж

  • долни цибър-
  • село-
  • роми-
  • кеймбридж-
  • ромския кеймбридж-
  • образование

80 от жителите на Долни Цибър вече са висшисти, почти 100% от децата завършват средно образование

Почти 100% от децата в Долни Цибър завършват средно образование, а 80 от жителите на селото вече са висшисти. В същото време безработицата бележи пик, а младите се принуждават да бягат в чужбина, предава Bg On Air.

Определят ги като "културен феномен". От години на брега на Дунава едно малко село доказва, че интеграцията на малцинствата е възможна не само на хартия. В Долни Цибър 90 на сто от населението е ромско, но почти 100 % образовано.

"Вече имаме около 80 висшисти в селото, имаме лекари, имаме инженери, имаме юристи, имаме учители. Повече от 90 процента завършват средно образование", каза кметът Камен Димитров.

Но въпреки впечатляващата статистика проблем №1 в ромския Кеймбридж е бедността. Работа няма, а образованите млади хора поемат зад граница, прогонени от липсата на най-елементарното - хляб.

"Дъщеря ми завърши висшето си образование и какво да направи тук? Моят син напуска две деца и до една седмица заминава в Англия", посочват част от местните.

"Около 200 човека са регистрирани като безработни в бюрото по труда, което е не малко, защото почти във всяко домакинство има по един, по двама безработни. Имаме някъде около 360 човека в чужбина, работят там, за да инвестират в децата си", допълни кметът.

В почти всяка къща има емигрант. Хората искат работа, но липсата на инвестиции ги принуждава да оцеляват ден за ден.

"Регистрирам се в бюрото по труда вече 10 години, не ме взеха един път на работа", обясни жител на селото.

"Най-честият въпрос е ще има ли програми за заетост, на ден идват по 15-20 човека, които питат дали ще има някакви програми, защото желаят да работят", допълни Камен Димитров.

Голяма част от хората тук никога не са ходили на почивка и разказват, че Дунав е тяхното море. За несгодите си обвиняват държавата.

В навечерието на изборите голяма част от хората тук не вярват в смисъла на вота.

"Всеки се бори за власт, за да взима европейските пари, там дето пускат Европа. Крадат, обират и ги няма. За нас остават ето това... аплодисменти.

Тези, които поемат това правителство, както в другите държави, да се грижат за народа си, а не да се възползват от властта и да си правят своеволия, кой каквото си иска. Мечтая и това, за което говоря с всички кандидати за депутати, които ни посещават в селото и искат нашите гласове – това е асфалтирането на всички малки улички, защото е просто трагедия", казват те.

Няма ги и стотици други семейства, които избират нелекия емигрантски живот пред глада в ромския Кеймбридж. Останалите, които някак оцеляват тук, ще продължават да създават висшисти. А от следващия парламент искат едно – не помощи, а работа, за да превърнат образованите си деца в достойни граждани на България.

Тук, на брега на Дунава, нямат големи очаквания, но и не искат да бъдат употребявани. Затова са категорични - на предстоящите избори вотът в Цибър ще е по съвест и с отчаяна надежда, че някой ще ги чуе и разбере.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    15 8 Отговор
    И всички синьозъби среднисти имат шофьорски книжки закупени по надления ред .
  • 2 гадно

    20 3 Отговор
    Дипломите за средно ги раздават на прИмоция, 100 % завършват и 90% от тях не могат да си прочетат името без да сричат.

    Коментиран от #4, #12

  • 3 Шпек

    13 6 Отговор
    Образован циганин е синоним на прост ГЕРБер.
  • 4 2634

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Те ако могат да сричат е добре :))))))))
  • 5 Терсит

    12 2 Отговор
    Искаме истинска държава не феодализъм.Народовластие не поставени лица.
  • 6 Бре - чудо на чудесата, че

    8 2 Отговор
    Циганетата ходили на училище! А иначе не трябва да има дискриминация по етнос! Е йак да сме расни с тия, които ги хвалят, ако знаят азбуката???
  • 7 Българин

    5 1 Отговор
    Имат висше образование защото в момента в Англия има програма за онлайн обучение към университет при която ти плащат 14000 паунда на година да учиш. Иначе тия не можеш да ги накараш да учат ако няма далавера !

    Коментиран от #11

  • 8 Шошко

    3 2 Отговор
    Която и "партия" да дойде е все едно.... Един-двама читави, останалите са "поставени" лица... Както казва една "умна глава" - Ако в парламента се избират хора на базата на техните характери и качества, няма да съществува начин да ги накара да гласуват закони "ан блок"... и краденето ще им стане много много трудно.
  • 9 Сетих са,

    3 0 Отговор
    Некви близнаци цигани с особени имаше там...!

    Коментиран от #10

  • 10 Имена, бе

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сетих са,":

    Нцнцнц, като не съм чиновник доктор, все греша, по тошово време, нямаше баш такива...!
  • 11 Хихата

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    А ти защо, мислиш, хората учат във висши училища? Е, има и такива, дето целта им е да се пошляйкат 5-10 г. в Студентски град на издръжката на мама и тати, но повечето все пак го правят с цел да не работят тежък физически труд (който скапва много повече от умствения) и да получават добри доходи. Тези цигани просто са се убедили, че образованието е по-голяма далавера от краденето и просията. Дай боже повече такива "далавераджии"!
  • 12 Хихата

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    То и вишУ-то много девалвира. Наскоро четох автобиография на кандидат за работа, в която пишеше, че има "више образУвание". Не знам дали беше циганин...
  • 13 Божкоф

    3 1 Отговор
    Циганин ли е, има много примери, това е наистина субективно, относно ,, тези,,.... айде сега,, да, се направим на честни, започва се от кокошки и после на, едро, който го може, го може, който не, хващат на границата и черния, печат е на, тефтер, който има, такъв...изгонете,, батко,, щехте да, видите,, Кипър,, през крив макрон...
  • 14 По интересното е кьт сички не

    0 1 Отговор
    Работят от десетки години КОЙ И ЗАЩО ГИ ХРАНИ ИЛИ ЩО НИ СЬ УМРЕЛИ УТ ГЛАД...
  • 15 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Е хубаво де, браво, щом се учат. Браво и щом търсят работа. Като търсят работа, дайте им. То ще си покаже. 10 години не му били дали работа, ма май и той не е търсил много ... Сигурно е чакал работата да дойде до вратата му ...
  • 16 Сигурно бъркат у кошовете

    2 0 Отговор
    И намират шпек, та не умиргат от глат, ама май има и друго след клошарството, което им отива....... да пази Бог.....!
  • 17 Писна ни от крадливи патладжани!

    0 0 Отговор
    КРАДАТ БЕ, МОМЧЕ, КРАДАТ, ТА ПУШЕК СЕ ВДИГА ИЗ ПОД ПОДМЕТКИТЕ. КОЙ И КАК ИМ ПРОДАВА ДИПЛОМИТЕ, РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕ ТАЙНА, НО ЩОМ НЕ МОГАТ ДА СИ НАМЕРЯТ РАБОТА В БГ, А ЗАМИНАВАТ ЗА АНГЛИЯ КАТО ПЕТОРАЗРЯДНИ ПОМОЩНИЦИ, ЕБ.АЛ СЪМ ИМ ОБРАЗОВАНИЕТО. ЗА РАБОТА ПО СПЕЦИАЛНОСТ СЕ КАНДИДАТСТВА И ДОКАЗВА СЪС ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ. НИКОГА НЯМА ДА ДАМ РЕМОНТ НА КЪЩАТА НА ЦИГАНИ!