7 Април, 2021 15:11 3 671 14

Разбиха мита за ползите от черния шоколад

  • диетоложка-
  • ползи-
  • шоколад-
  • калории

С най-малка калоричност се оказал млечният шоколад

Разбиха мита за ползите от черния шоколад - 1
Снимкa: Shutterstock

Австралийската диетоложка Ребека Гауторн разби мита за ползите от различните видове шоколад, като сравни калоричността и състава им, пише Daily Mail, цитиран от novini.bg.

Наред с млечния и тъмния вариант, специалистката анализирала и веганския шоколад, при който не се използва мляко и други животински продукти. Напук на очакванията, с най-малка калоричност се оказал млечният шоколад. Той съдържал два пъти по-малко наситени мазнини, в сравнение с веганския, който от мнозина се счита за по-полезен. Тъмният шоколад също отстъпил на млечния по тези показатели, но в по-малка степен.

"Ако вие предпочитате тъмния или веганския шоколад, продължавайте да ги консумирате", казва Гауторн. "Но ако ги предпочитате само заради калоричността им и ги считате за по-полезни, по-добре си похапвайте от млечния".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😁😁😁😁

    15 0 Отговор
    От шоколада по хубаво няма нали
  • 2 Sieg

    24 1 Отговор
    Като чета в последно време това което казват ""учените" и резултатите от техните съвети мисля, че са пълни идиоти. Не вярвам и грам от това което пишат по сайтовете, където уж" учени" казали. То всичко излиза, че е вредно според"учените".
  • 3 Пълни глупости

    19 1 Отговор
    Няма как черен шоколод със 75-80% какао да е по калоричен от млечен, който е средно 50% захар. Калориите ги пише в съдържанието, ако човек може да чете

    Коментиран от #13

  • 4 Пълен булшит

    15 1 Отговор
    По-добро от черния шоколад няма! Но да е поне 80-85% Другото е поредния захарен десерт
    Знаете ли колко струва килограм истинско какао? Сигурно знаете колко струва килограм захар. Сега погледнете колко % захар има в "млечния шоколад" и колко има в един шоколад с 85% какао. А цената на двата шоколада е еднаква. С "млечните" шоколади ви продават една доста скъпа захар.
  • 5 Лейка

    9 0 Отговор
    Кой го каза това? Пишете само глупости за пълнеж.
  • 6 Тиква

    6 0 Отговор
    Тази Австралииска ... от къде я намерихте? Явно и липсва нещо ... . Позорна стаия за вашия сайт.
  • 7 химика

    3 9 Отговор
    В черния шоколад има повече какао, но и повече захар за убиване на горчивината, защото самото какао е зверски горчиво. И това го знам поне от десет години. Прочетете един етикет, стига да има посочен процент захар, но обикновено няма. Г-жа Гаутрон е права, но не тя го е открила. Това е всеизвестен факт.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Ще минем и без шоколад

    2 1 Отговор
    Един,, гол,, кючек е по полезен, ама.....
  • 9 Неграмотен си

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "химика":

    Не си никакъв химик и не можеш да смяташ. Колко захар може да има в черен шоколад с 80% какао, като прибавиш и процентите лецитин и какаово масло? И не лъжи - какаото не е толкова
    горчиво
  • 10 един от стадото

    2 1 Отговор
    дете пред Корекома. Тате, тате купи ми Тоблерон бее.. Стига бе. Ти какво искаш, устата ти да стане триъгълна като на децата на митничарите ли..
  • 11 Хаха

    2 0 Отговор
    Аз ако искам да ми е гот ще си хапна нормален млечен шоколад, а не черен горчиляк!
  • 12 Химик ама

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "химика":

    по-скоро смотан dick... Lind: млечен шоколад - 55гр. захар, 70% какао - 29гр, 90% какао - 7гр. . Hachez: млечен шоколад - 40гр. , 88% какао - 11гр. А че Гауторн е права, това е така - с увеличаване на % какао се увеличава и калорийността на шоколада, но това не е свързано с количеството на въглехидратите ( захарта в случая ) а с количеството на мазнините. ЯСНО? Надали...
  • 13 Ами прочети

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пълни глупости":

    ...само не е ясно дали разбираш какво четеш. При шоколадите с висок % какао калориите идват от мазнините, не от захарта, умнико.
  • 14 Bat Rambo

    2 0 Отговор
    А от кога калориите директно определят колко е полезна една храна? Между другото, обикновено ям по 1-2 парчета черен шоколад, докато ако е млечен, стигам до половин шоколад. Така, че във втория случай приемам повече калории (особено захар) и повече гадости като соев лецитин, например.