ФАКТИ.БГ

Какво трябва да знаем за агнешкото

Ето как да подправим и сготвим агнешкото за Великденската трапеза

Публикувана: 16 Април, 2021 22:30
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7782
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава традиционния вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото, пише Флагман.

Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като "агнешко".

Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.

Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.

Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.

Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.

Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.

Арабската кухня обича да съчетава агнешкото или овнешкото с кус-кус.

Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.

Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ганьо
1 Отговор
Събина Андреева тази новина от учебник по биология ли е или...

Оценка:
-3 +13

Да,да
2 Отговор
Страшно полезно! Браво на автора!

Оценка:
-2 +7

овчаря
3 Отговор
Браво на авторката на статията,предлагам да се съсредоточи върху животновъдството и да ни обгрижва с такива ценни статии за в бъдеще.Очакваме с интерес статия за камилите моржовете прилипите и особенно за магаретата като екологичен транспорт.Също се интересуваме от кооокошките какви породи има и по колко яйца снасят...

Оценка:
-3 +13

Кермен
4 Отговор
Аз пък съм вегетарианец....
Сега излезе копривата лапада и левордата.....
😆😁🤪😜

Коментиран от #7, #8, #10


Оценка:
-3 +8

Рошко
5 Отговор
Със сигурност по добре от овчето, и още по добре агнешко с приятели отколкото овче сам 😁😁😁😁

Оценка:
-2 +6

Лай лай
6 Отговор
Добре де ние не знаехме

Оценка:
-0 +2

😁😁😁😁
7 Отговор

До коментар #4 от "Кермен":


...не замирише ли на мръвки...😁...значи не става за ядене..😁...

Оценка:
-1 +5

Говедото
8 Отговор

До коментар #4 от "Кермен":


Апа чорбъ от дзанки да видиш...ама потрай още малко.

Оценка:
-0 +2

Келявите слушатели,
9 Отговор
Социално слаби сме, нема да можем да купим агнешко...пък моем да проверим на кауфлана, ква е хавата..!!!

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +4

Агнешко
10 Отговор

До коментар #4 от "Кермен":


с левурда е много хубаво!

Оценка:
-2 +2

11
Този коментар е премахнат от модератор.
хаберих
12 Отговор
"Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно." Тъй ли? Виж ти! Може и да е голямото...руно на оФцата. И даемесояденхищник.

Оценка:
-1 +4

Агнешко
13 Отговор
С гъби от гората, нз, дали ще стане добре...!

Оценка:
-0 +2

смок
14 Отговор
Като ходиш за гъби в гората,оглеждай се за мечки.

Оценка:
-0 +4

3782
15 Отговор

До коментар #9 от "Келявите слушатели,":


Хавата там е 40годишен фризер нов внос от 4тия райх. Честито роби. А имахме села и български живи животни

Оценка:
-1 +4

Дреме ми
16 Отговор
БРАВОС!Събке ти откри топлата вода...душо!

Оценка:
-1 +6

3333
17 Отговор
Събке ти ми дай агнешко, пък аз знам как да го ям.

Оценка:
-0 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Иван Ласкин
Актьорът се разкайва, че е влязъл в къщата на VIP Brother:
Ако видите утре човек чисто гол и да кукурига, да знаете, че съм аз."

Още бисери
ТОП 5