Last news in Fakti

21 Април, 2021 18:54 3 712 7

Какво се случва с тялото, ако се будите с аларма всеки ден

  • аларма-
  • събуждане-
  • сън-
  • шок-
  • здраве-
  • тяло-
  • адреналин

Събуждането с аларма кара тялото да се шокира

Какво се случва с тялото, ако се будите с аларма всеки ден - 1
Снимка: Shutterstock

За повечето от нас събуждането с аларма е неизбежно. Ранното ставане за работа доста често е невъзможно да се случи от само себе си, особено ако сме свикнали да си лягаме късно заради ежедневните ангажименти.

Събуждането с аларма обаче вероятно ви носи много стрес. Сигурно сте забелязали как се разтупква сърцето ви, когато чуете силния звук на будилника или телефона си. Ако алармата ви е по-агресивна, за да я чувате в съня си и със сигурност да се събудите, това определено носи много стрес за мозъка и организма.

Това е особено вредно, ако все още сте в дълбокия стадий на съня си. Ако сте заспали сравнително скоро, а алармата ви звънне с всичка сила, това предизвиква внезапен прилив на адреналин, който шокира организма, повишава сърдечната честота и кръвното налягане.

Ако ви се е случвало да имате сърцебиене сутрин, като чуете алармата и скочите от леглото, това е вследствие именно на стреса, предизвикан от прилива на адреналин, според Bustle.

Ако сте забелязали тази странна тенденция – да се събуждате минута или две преди алармата ви, то е не само защото сте изградили навик за ставане, а и защото тялото ви се опитва да се предпази от шока, който му предстои, чувайки алармата сутрин. Рязкото събуждане има редица негативни ефекти върху здравето и тялото сякаш „знае“ това.

Какво можете да направите, за да избегнете или поне да редуцирате събуждането задължително с аларма?

Ако не можете да избегнете събуждането с будилник или аларма, помислете поне за намирането на по-тих звук, който да не причинява рязък скок в адреналина. Ако използвате старомоден будилник, сменете го. Ако ползвате силна и стряскаща аларма, сменете звука ѝ или го намалете.

Направете някои промени в спалнята си. Преди да си легнете, когато вече е тъмно, отдръпнете завесите. Така ще позволите на слънчевата светлина свободно да навлезе сутринта. Това ще ви помогне да се събудите по естествен и нешокиращ начин за тялото. Ако графикът ви на събуждане е един и същ всеки ден, не работите на смени и не се налага да ставате по различно време, това е един добър начин да научите тялото си да се буди само.

Опитайте също така да си лягате по-рано. Организмът ви ще се събуди по естествен начин, когато сте се наспали. Колкото по-рано си легнете, толкова по-рано ще се събудите сутрин. Здравословният график на заспиване и събуждане може да се „възпита“ и вкорени в организма. Циркадните ритми на тялото се влияят от навиците ни през деня. Затова се опитайте да изградите здравословни навици, които да ви помогнат да спите по-добре и да се събуждате свежи и бодри.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де бреее

    8 1 Отговор
    Този будилник ме върна в младостта,будехме се преди него с булката - аз лъв,а тя лъвица! И тн..
  • 2 Нигяр Джафер

    7 1 Отговор
    Затова именно, г-н Борисов му беше предписано да не ходи на работа а само да работи от разстояние, да инспектира от жипката. А сега ще му предпишат да се пази от работа до пенсиониране.
  • 3 един от стадото

    9 1 Отговор
    ..котарака ми 5-10 минути преди алармата почва едно лееко протяжно мяуу.. и почва да драска по килима, което най мразя. Има дъска,ама го прави нарочно. Сутрин го мразя, вечер го прегръщам..
  • 4 Коткомайка

    7 1 Отговор
    Голям щастливец си, че имаш котарак(аз също). Не си мисли,че драскането по килима е напук, не си точи ноктите ,а отделя феромони и ти казва: "Ти си мой, домът е мой, аз съм господарят" Междувременно се дразни, защото ако ти не трябва да ставаш, бихте могли да си прекарате в сън даже до обяд. Моят пък тръгва по "котешки задачи" и след като ги сварши иска да закусва пръв, пасле с децата, после да ми гледа фиксиращо чашата с кафето и така докато не му стане досадно и се пльосне на всяко място, където трябва да го прескачаш. Що се отнася до завесите, отдавна са махнати и светлината прониква с разссъмването, но не всеки живее на място, където може да си го позволи.
  • 5 Брендица

    2 0 Отговор
    Какво да се случи Събинче? Ами станах като будилник😂 преди да звънне съм скочила..
  • 6 Поне, ромски котарак,

    1 2 Отговор
    Не съм виждала, защото и те са мързеливи и самите котки...!
  • 7 хаберих

    2 0 Отговор
    На касата мъж плаща кора яйца.
    Касиерката:
    - Само яйца ли имате?
    - Не, имам и душа.