Last news in Fakti

30 Април, 2021 21:16 17 835 12

Никога не правете това с каймата

  • кайма-
  • готвене-
  • приготвяне-
  • месо-
  • кухня-
  • рецепта

Не правете следните неща с каймата, ако искате да я сготвите по най-добрия начин

Никога не правете това с каймата - 1
Снимка: Shutterstock

Каймата е неизменна част от почти всяка трапеза у нас. Смляното месо се съдържа в едни от най-вкусните гозби на масата. За да я приготвите по най-добрия начин, не правете следните грешки.

1. Не замразявайте в оригиналната опаковка

Опаковката от магазина е тънка, за да се предпази месото от изключително ниските температури, пише actualno.com. Вместо това, месото се поставя в дебела хартия за опаковане или алуминиево фолио, след това в дебела найлонова торбичка и чак тогава поставете във фризера.

2. Не размразявайте в микровълнова

Микровълновата фурна ще започне да готви повърхностния ѝ слой. Размразявайте я само по естествен начин - на стайна температура или в хладилник, където най-вероятно ще се наложи да постои няколко часа, докато се размрази напълно и е готова за готвене.

3. Не поставяйте каймата в студена тава/тиган

По този начин ще се залепи за дъното и ще придобие неприятен сив цвят, който не е привлекателен за никого.

4. Изцедете излишната вода

При пържене каймата пуска излишната вода, която се изпарява след продължителна термична обработка. Не се страхувайте да изцедите водата при готвенето, особено ако правите ястие по някоя рецепта и се притеснявате колко течност трябва да добавите за подготовка на определен сос или ястие.

5. Не изплаквайте каймата преди или след готвенето

Изплакването на мляното месо преди готвенето не премахва бактериите от повърхността му, а изплакването след топлинна обработка премахва вкуса.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кренвирш

    19 1 Отговор
    а мога ли да пробия дупка в каймата и да ...
  • 2 Сатана

    38 2 Отговор
    Хубава научна статия за това как да съхраняваме и ИЗПЛАКВАМЕ кайма.В този ред ма мисли да попитам?Събинка ,изплакна ли котката?

    Коментиран от #3

  • 3 Behemoth

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Изплакнала е алпаката!Дрънчи та дрънка!Карай бъдещето е тяхно...да си дрънкат!
  • 4 Към заглавието

    40 1 Отговор
    Никога не купувайте готово нещо, на което пише "кайма"! Във всяка месарница На ниво, можете да си изберете мръвка, съотношение на месото(напр. свинско60/телешко40), или друго, зависи за какво ви трябва. Смилат месото пред вас и си го овкусявате по избор.

    Коментиран от #6, #11

  • 5 човек от народа

    23 1 Отговор
    и НИКОГА не яжте "народни" продукти !
  • 6 Порно

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Към заглавието":

    Много точно. Също така не е добре да се замразява каймата. Ако събирате запаси , по добре замразете месо и го смелете след размразяване.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Към заглавието

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Порно":

    Подсети ме нещо много старо. Преди години отглеждахме прасенце на село и нашите правеха мляно месо, със сланинка и подправки. Тоя деликатес се стерилизираше най–малко 2 часа в буркани и после– когато ти потрябва е готово, а най–вече за неочаквани гости.

    Коментиран от #9

  • 8 3737

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Порно":

    Защо е така?
  • 9 Бацо Гацов

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Към заглавието":

    А най-хубаво е нарязани парчета месо, средно големи, се нареждат в буркан, слагат се 4-5 зърна чер пипер, 1 дафинов лист, сол на вкус. Затварят се херметично и се стерилизират за около час. Голяма вкуснотия и се запазва дълго време трайна-дори и през лятото.

    Коментиран от #10

  • 10 Буратино

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бацо Гацов":

    На туй му казват "вълча салата". Окапах се ...
  • 11 Допълмвам

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Към заглавието":

    - от всяка месарница, за която знаеш, че доставчикът е сигурен. Напоследък се навъдиха и такива, които купуват вносно замразено место със странен произход - и го предлагат за българско и незамразявано...

    Коментиран от #12

  • 12 Месара

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Допълмвам":

    Всъщност замразяването( не дълбокото) помага месата да се ''отпуснат''..стават по-крехки и леки за преработка. Стига да не ги държите за дълъг срок замразени.Една от най-важните манипулации за месото е обезкръвяването. Всички гнилостни процеси започват от местата с кръвонасядания. Такива меса, дори и дълбоко замразени не са за предпочитане. Примерът със замразените пилета е най-подходящ. Така че..домашното винаги е най-хубаво.