Каймата е неизменна част от почти всяка трапеза у нас. Смляното месо се съдържа в едни от най-вкусните гозби на масата. За да я приготвите по най-добрия начин, не правете следните грешки.
1. Не замразявайте в оригиналната опаковка
Опаковката от магазина е тънка, за да се предпази месото от изключително ниските температури, пише actualno.com. Вместо това, месото се поставя в дебела хартия за опаковане или алуминиево фолио, след това в дебела найлонова торбичка и чак тогава поставете във фризера.
2. Не размразявайте в микровълнова
Микровълновата фурна ще започне да готви повърхностния ѝ слой. Размразявайте я само по естествен начин - на стайна температура или в хладилник, където най-вероятно ще се наложи да постои няколко часа, докато се размрази напълно и е готова за готвене.
3. Не поставяйте каймата в студена тава/тиган
По този начин ще се залепи за дъното и ще придобие неприятен сив цвят, който не е привлекателен за никого.
4. Изцедете излишната вода
При пържене каймата пуска излишната вода, която се изпарява след продължителна термична обработка. Не се страхувайте да изцедите водата при готвенето, особено ако правите ястие по някоя рецепта и се притеснявате колко течност трябва да добавите за подготовка на определен сос или ястие.
5. Не изплаквайте каймата преди или след готвенето
Изплакването на мляното месо преди готвенето не премахва бактериите от повърхността му, а изплакването след топлинна обработка премахва вкуса.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 кренвирш
21:21 30.04.2021
2 Сатана
Коментиран от #3
21:22 30.04.2021
3 Behemoth
До коментар #2 от "Сатана":
Изплакнала е алпаката!Дрънчи та дрънка!Карай бъдещето е тяхно...да си дрънкат!21:26 30.04.2021
4 Към заглавието
Коментиран от #6, #11
21:43 30.04.2021
5 човек от народа
22:47 30.04.2021
6 Порно
До коментар #4 от "Към заглавието":
Много точно. Също така не е добре да се замразява каймата. Ако събирате запаси , по добре замразете месо и го смелете след размразяване.Коментиран от #7, #8
23:04 30.04.2021
7 Към заглавието
До коментар #6 от "Порно":
Подсети ме нещо много старо. Преди години отглеждахме прасенце на село и нашите правеха мляно месо, със сланинка и подправки. Тоя деликатес се стерилизираше най–малко 2 часа в буркани и после– когато ти потрябва е готово, а най–вече за неочаквани гости.Коментиран от #9
23:54 30.04.2021
8 3737
До коментар #6 от "Порно":
Защо е така?03:14 01.05.2021
9 Бацо Гацов
До коментар #7 от "Към заглавието":
А най-хубаво е нарязани парчета месо, средно големи, се нареждат в буркан, слагат се 4-5 зърна чер пипер, 1 дафинов лист, сол на вкус. Затварят се херметично и се стерилизират за около час. Голяма вкуснотия и се запазва дълго време трайна-дори и през лятото.Коментиран от #10
11:33 01.05.2021
10 Буратино
До коментар #9 от "Бацо Гацов":
На туй му казват "вълча салата". Окапах се ...17:31 01.05.2021
11 Допълмвам
До коментар #4 от "Към заглавието":
- от всяка месарница, за която знаеш, че доставчикът е сигурен. Напоследък се навъдиха и такива, които купуват вносно замразено место със странен произход - и го предлагат за българско и незамразявано...Коментиран от #12
19:24 01.05.2021
12 Месара
До коментар #11 от "Допълмвам":
Всъщност замразяването( не дълбокото) помага месата да се ''отпуснат''..стават по-крехки и леки за преработка. Стига да не ги държите за дълъг срок замразени.Една от най-важните манипулации за месото е обезкръвяването. Всички гнилостни процеси започват от местата с кръвонасядания. Такива меса, дори и дълбоко замразени не са за предпочитане. Примерът със замразените пилета е най-подходящ. Така че..домашното винаги е най-хубаво.19:42 01.05.2021