Last news in Fakti

30 Май, 2021 13:37 3 898 9

НАСА публикува уникален кадър от сърцето на Млечния път

  • наса-
  • млечния път

Астрономът Даниъл Уанг от университета на Масачузетс Амхърст каза, че е работил близо година върху проекта, докато бил под карантина у дома заради пандемията

НАСА публикува уникален кадър от сърцето на Млечния път - 1
Снимкa: Shutterstock

НАСА публикува нова снимка от сърцето на галактиката Млечен път, съобщи Associated Press, цитирана от dariknews.bg.

Тя е съставена от 370 изображения от наблюдения през последните две десетилетия на орбиталната обсерватория "Чандра" и показва милиарди звезди и безброй черни дупки в сърцето на нашата галактика. Радиотелескоп в Република Южна Африка също е използван за изображението.

НАСА публикува уникален кадър от сърцето на Млечния път


Астрономът Даниъл Уанг от университета на Масачузетс Амхърст каза, че е работил близо година върху проекта, докато бил под карантина у дома заради пандемията.

"На снимката виждаме енергийната екосистема в центъра на нашата галактика", посочва той. "Има останки от свръхнови, черни дупки и неутронни звезди. Всяка рентгенова точка представлява енергиен източник, повечето от тях са в центъра на галактиката".

Този високоенергиен галактически център е отдалечен на 26 000 светлинни години.

Орбиталната обсерватория "Чандра" беше изведена в орбита през 1999 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2754

    13 0 Отговор
    Красота неземна.
  • 2 лол

    9 2 Отговор
    "Снимкa: Shutterstock"

    Сериозно ли, бе?! :D Къде е истинската снимка?!
  • 3 123

    9 3 Отговор
    От друга галактика ли направиха снимката на Млечния път?
  • 4 One

    11 0 Отговор
    Мдаа...щом има милиарди звезди, няма начин на някоя тиха, зелена и пълна с вода и земя планетка да не живеят някакви тарикати- "да кипи живот, да строят, да воюват и да се гърмят като зайци, да се плющят като за последно, да зяпат и те в Космоса, да пращат в орбита разни техни си изобретения и автомобили, пълни с манекени-плашила, да мечтая да пътуват насам-натам из Галактиката, да искат да стигнат last frontier на неизследваните дълбини на Вселената.....а-също и да правят този конкурс с техни си уж хубавици, да си задават въпросчета:Сами ли сме в Галактиката?, да изстрелват някакви ракети-носители с разни джаджи към съседните планети, да спорят кой от местните популации на тази планетка пръв е стъпил/докоснал/влачил/пълзял/летял или какво там е тяхното придвижване-на спътника на планетата им" ......това си мисля, докато зяпам през окуляра на телескопа, гледайки центъра на Млечния път.

    Коментиран от #5

  • 5 Gowo

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "One":

    Светлината която достига до нас от различните точки на Галактиката ни пристига с разлика от 100 000 години.Как тоз уж умен астроном твърди че е направил моментна снимка за период от 30 наши жалки Земни години.Това което се вижда отстрани на Галактиката , със сигурност не е онова което виждаме тук и сега.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 И аз да кажа

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Gowo":

    20 години е като един момент спрямо времето 26 000 години, за което е пристигнала светлината от тези косм. обекти. Понеже са страшно далече, ние от тук не можем да забележим относителните движения между тях (разместването по между им) даже за 20 години. То е пренебрежимо малко. Това позволява да се насложат тези 370 изображения.
  • 7 Дълга пандемия

    2 0 Отговор
    Това е все едно да нареждаш популярния пъзел от хиляда парчета "черна котка спи на тъмно в килера".
  • 8 Bg citizen

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Gowo":

    Друже, прочети пак статията преди да коментираш! Или си на нависоко от обяд или си ял халюциогенни гъби! Къде видя 30 години, човека пише за 1 година изследване!

    Коментиран от #9

  • 9 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Bg citizen":

    Човека е работил по проекта 1 година, за да съедини 370 рентгенови изображения, които обаче са правени в продължение на 20 години (хайде, да не са 30).