Last news in Fakti

5 Юни, 2021 20:11 4 413 10

Поливайте цветята с кубчета лед

  • цветя-
  • растения-
  • поливане-
  • лед-
  • кубче

Ледът помага растението на абсорбира водата по-плавно и равномерно

Поливайте цветята с кубчета лед - 1
Снимка: Shutterstock

Виждаме как нашите растения увяхват и предполагаме, че трябва да са жадни, поливаме ги, след това плачем, докато те продължават да умират, без да знаем, че докато показваме любовта си, като наливаме вода в саксията им, всъщност ги давим до смърт.

Това е капан, в който хората толкова често попадат. Но има всякакви скъпи продукти и странни хакове (пр. тампони в почвата) за решаване на проблема с преливането, пише actualno.com.

Може ли тайната да се крие в кубчета лед?

Да, много любители на растенията са изхвърлили лейките в полза на кубчетата лед, избирайки да напояват растенията си, като просто поставят кубчета лед върху горната част на почвата на растението. Това не е нов метод за поливане на стайните растения.

Идеята е проста: използването на кубчета лед означава, че водата се абсорбира с една идея по-бавно, което позволява на растението постепенно да попие течността, докато кубчето се стопи. Това има смисъл на теория, но дали трикът с кубчета лед всъщност е мъдра идея? Или това ще е поредният начин да изпратим нашите листни приятели в ранен, подгизнал гроб?

Експертът по градинарство и грижа за растенията Гена Лорейн от Fantastic Services казва, че методът може да бъде „доста полезен“. Основната полза от поливането на вашите растения с кубчета лед е, че намалявате възможността да ги преполеете. Този метод с кубчета лед ще помогне да се предотврати всяко безразборно преливане на вода, а също така помага на корените, като им дава достатъчно време да абсорбират влагата. Кубчетата лед също са идеалният метод за поливане на труднодостъпни растения като висящите. Експертите отбелязват, че този метод трябва да се използва само за растения в големи саксии, така че кубчетата лед да не докосват директно растенията, а само почвата.

Просто поставете два до три кола в почвата, за да направите дълги дупки, достигащи до средата на саксията. След това поставете голямо кубче лед върху всяка дупка и това е достатъчно, за да поддържате повечето растения през седмицата. Растенията мразят огромните температурни колебания, особено в корените си. Студът от кубче лед може да убие вашите растения, ако влезе в пряк контакт с тях. Отново имате важната бележка за това да не позволявате на вашите кубчета лед да влизат в директен контакт с вашето растение - така че ако все пак сърцето ви кара да опитате тази техника, поне се уверете, че кубчетата лед не са позиционирани точно до растението и има място за разтопяване в саксията. Въпреки че много хора твърдят, че методът с кубчетата лед работи за техните растения, някои специалисти смятат, че „коренният удар“ може да се случи под повърхността на почвата и че предполагаемите ползи от трика просто не си струват риска. Някои издръжливи растения може да са достатъчно жилави, за да се възползват от този метод на поливане, но по-деликатните няма да оцелеят със сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гербер цвете

    11 0 Отговор
    Отглеждайте цветята във фризера,там със сигурност ше издържат дълго време.
  • 2 Q2z

    2 0 Отговор
    От последното изречение ... Не слагайте на домашни цветя.
  • 3 Болярка

    11 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Цветята се поливат с отлежала вода със стайна температура! Ледът е извращение!!!
  • 4 Ще кажа на съсетките

    3 0 Отговор
    Те са, стари, нямат Интернет....!
  • 5 росна китка

    8 0 Отговор
    Че то от цвете до цвете си има разлика. Някое ако харесва лед, друго си иска лате макиато.
  • 6 Обяснява

    5 0 Отговор
    Колко е добре да използваш лед и накрая ама не е добре хахахахахахахахахах
  • 7 Мисля

    7 0 Отговор
    Поливайте си цветята както досега.С изворна или престояла вода на стайна темп.Лед слагайте на уискито или коктейлите си.
  • 8 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    И сладоледче
  • 9 Наздраве

    1 1 Отговор
    Жена ми отдавна го проба тоя метод като ми плисна третото уиски с все леда върху семейното щастие( стайно растение). Резултатът е– цветето ѝ стана алкохолик, защото аз съм просто пияч, и по тоя повод– рязко нарастване на сумата от семейния бюджет за алкохол.
  • 10 хаберих

    0 0 Отговор
    Иде лято! Изпод леглата плахо се подават първите кантари.