Last news in Fakti

2 Юли, 2021 20:29 6 211 8

Как би изглеждала принцеса Даяна днес

  • прибцеса даяна-
  • 60 години-
  • британско кралско семейство-
  • рожден ден-
  • 1 юли

На 1 юли тя щеше да навърши 60 години

Изминаха повече от две десетилетия, откакто принцеса Даяна почина в трагична автомобилна катастрофа. Но ако днес бе сред нас, тя щеше да отпразнува своя 60-и рожден ден. И въпреки че животът ѝ бе несправедливо кратък, нейната незабравима история ще продължи да живее във вечността.

Светът не просто я обожаваше, той е боготвореше, тъй като нейното сърце преливаше от съпричастност и състрадание, превърнали се в може би най-големия ѝ завет, пише life.dir.bg.

Как би изглеждала принцеса Даяна днес
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Диана бе срамежлива и стеснителна жена, която впоследствие стана уверена принцеса за пример, заменяйки детската градина, в която работеше като учителка, с кралския дворец, след сватбата си със сина на Елизабет Втора. Най-значимото ѝ отличие обаче завинаги ще бъде не социалното ѝ положение, дошло с брака ѝ с престолонаследника, а обичта на хората, която заслужи със своето добро отношение и благородни дела. Нещо повече, за периода, през който бе съпруга на принц Чарлз, лейди Ди се превърна в еталон за нежност, изисканост и красота, отредили ѝ мястото на истинска кралица, поне в съзнанието на поданиците на короната, които, наред с всичко останало, се възхищаваха на нейната елегантност и безупречен стил, заслужили ѝ признанието за модна икона на нейното време.

Как би изглеждала принцеса Даяна днес
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

И понеже голяма част от почитателите на принцесата на Уелс, които все още не могат да се разделят със спомена за нея, се питат как би изглеждала тя сега, по случай днешната ѝ годишнина ние решихме да се възползваме от услугите на популярното приложение FaceApp, за да разберем. Естествено, резултатите показват просто един възможен вариант, като истината навярно би била доста по-различна. И все пак нека видим версията, която ни разкрива апликацията, представяйки си, макар и за миг, че реалността няма нищо общо с настоящето...

Как би изглеждала принцеса Даяна днес

Междувременно, отдавайки ѝ почит, ще си припомним за Даяна Франсис Спенсър, както нейното моминско име. Тя проплаква за първи път на 1 юли 1961 г. в 18:45 ч. вечерта в Парк Хаус, Сандрингам, графство Норфолк. Даяна е най-малката дъщеря от общо петте деца на Едуард Джон Спенсър (виконт Алтроп) и първата му съпруга Франсис. След тежкия развод на родителите ѝ през 1969 г., следствие на любовната афера на майка ѝ с Питър Шанд Кид, Франсис взема 8-годишното момиче и по-малкия ѝ брат в своя апартамент, намиращ се в лондонския квартал Найтсбридж. Скоро тя завежда дело за попечителство върху наследниците си, но показанията на нейната майка по време на процеса допринасят за решението на съда да даде правата върху тях на баща им.

Как би изглеждала принцеса Даяна днес

След тяхната раздяла, бъдещата принцеса започва пътува из страната, живеейки ту при единия, ту при другия си родител, само че посещенията при Едуард не ѝ носят удоволствие, тъй като тя не се разбира с втората му съпруга.

Даяна сменя няколко учебни заведения, преди да попадне в девическото училище Уест Хийт в Севън Оукс, Кент, където, противно на всички очаквания, не спада към добрите и примерни ученици. Ето защо на 16-годишна възраст тя напуска Уест Хийт и за кратко посещава института Алпин Видеманет в Швейцария. Именно в този период среща бъдещия си съпруг, който по това време излиза със сестра ѝ - лейди Сара. Преди още да е изминала една година, тя се мести Лондон, където до 1981 г. живее в апартамент, който споделя с три съквартирантки.

Любовният живот на принц Чарлз винаги е бил обект на спекулации от страна на пресата, често свързваща го с много известни и аристократични жени. Навършвайки трийсет години, той се оказва под сериозен натиск да се ожени, а единственото изискване към него е съпругата му да не е римокатоличка. За да получи одобрение от семейството му и техните съветници, всяка потенциална съпруга трябва да има поне аристократичен произход и да бъде девствена.

Как би изглеждала принцеса Даяна днес

Въпреки че синът на кралицата познава Даяна от години, едва през лятото на 1980 г. тя за първи път привлича интереса му и той я вижда като своя потенциална годеница. Това става по време на уикенд, който прекарват заедно в провинцията. След това той я кани на кралската яхта "Британия", както и в лятната резиденция Балморал, Шотландия. Там всъщност я представя на родителите си, получавайки тяхното одобрение. Двамата продължават да се срещат в Лондон, а няколко месеца по-късно Чарлз пада на едно коляно, предлагайки брак на Даяна. Макар тя да приема, те решават да запазят радостната вест в тайна за няколко седмици. Така официално обявяват годежа си на 24 февруари 1981 ., когато престолонаследникът подарява на принцесата емблематичния пръстен за 30 000 паунда с 14 диаманта и сапфир.

Сватбата им се състои на 29 юли 1981 г. в катедралата "Свети Павел", където по традиция всички британски кралски особи разменят клетвите си, вричайки се във вечна любов един на друг. Приказната церемония с гледана е от рекорден брой зрители по телевизията, и по-точно 750 милиона души. Пред олтара, Даяна случайно размества първите две имена на Чарлз, наричайки го Филип Чарлз Артър Джордж, вместо Чарлз Филип.

Независимо колко щастливи изглеждат отстрани заедно с двамата си наследници - Уилям и Хари, в началото на 90-те години бракът между тях започва бавно, но сигурно да се разпада. Първоначално те отричат този факт, но впоследствие истината излиза наяве, превръщайки се в сензация, за която световните медии дълго пишат. Принцът и принцесата говорят пред пресата единствено чрез своите приятели, обвинявайки се един друг за проблемите, водещи към края на съвместния им живот. В крайна сметка те се разделят на 9 декември 1992 г. Така година по-късно Даяна оповестява оттеглянето си от обществения живот, а Чарлз подновява старата си предбрачна връзка с Камила Паркър-Боулс.

Попитана каква е ролята на Камила в развода им, финализиран на 28 август 1996 г., Даяна, която получава споразумение за значителната сума от около £17 милиона, отговаря:

"Е, в този брак ние бяхме трима, така че беше малко пренаселено".

През 1995 г., по време на интервю за популярната телевизионна програма "Панорама", лейди Ди потвърждава, че има връзка с инструктора си по езда Джеймс Хюит, след като година преди това Чарлз е обявил собствената си извънбрачна връзка година по-рано в интервю за Джонатан Димбълби.

След развода любимката на народа се връща в жилището си в двореца Кенсингтън, където остава да живее там до смъртта си. Публично се среща с уважавания сърдечен хирург от Пакистан - Хаснат Кан. Двамата излизат заедно почти две години при пълна секретност, преди да прекратят връзката поради културни различия. Скоро след това тя започва връзка с Доди Ал-Файед.

По това време тя започва да работи за Червения кръст и участва в кампании за премахването на противопехотните мини по света. Занимава със собствените си интереси в областта на филантропията, музиката, модата и пътуванията - въпреки че все още ѝ трябва разрешение от кралското семейство, за да заведе децата си на почивка. С изключение на някой уикенд или празник, Даяна прекарва повечето си време в Лондон, често без синовете си, които са или с принц Чарлз, или на училище.

Даяна издъхва на 31 август 1997 г. след автомобилна катастрофа в тунела Пон дьо л'Алма в Париж, заедно с Доди Ал-Файед и мениджъра по сигурността на хотел "Ritz" - Анри Пол, който е шофирал преследвания от папараци автомобил. Техният черен Mercedes-Benz S280 се блъска в тринадесетата колона на тунела. Нито един от четиримата пътници в колата не е бил с предпазен колан.

Последвалият кръвен анализ показва, че Анри Пол е бил под влияние на алкохол, чиито нива са били три пъти по-високи от допустимите норми, докато е шофирал с висока скорост, за да избяга от преследващите ги папараци. Бодигардът на Файед - Тревор Рийс-Джоунс, който седял на предната пътническа седалка, е бил най-близо до мястото на удара, но въпреки това е единственият, който оцелява. Анри Пол и Доди Ал-Файед загиват на място, а Даяна, возила се на задната седалка, получава множество сериозни наранявания на сърцето с последващ вътрешен кръвоизлив. Транспортирана е с линейка до болницата, но по пътя получава два сърдечни пристъпа. Въпреки опитите на лекарите да я спасят, тя умира в 4 ч. сутринта местно време. Погребението ѝ на 6 септември 1997 г. е излъчвано на живо по телевизията и е гледано от приблизително 2.5 милиарда души по света.

18-месечното френско съдебно разследване приключва през 1999 г. с изявлението, че автомобилната катастрофа, при която умира принцесата, е причинена от загубилия контрол над колата Пол, който е бил под влияние на алкохол. През февруари 1998 г. обаче, бащата на Доди - Мохамед Ал-Файед, който е собственик на "Harrods" и хотел "Ritz", твърди, че катастрофата е резултат от конспирация, ръководена от MI6 по инструкции от принц Филип, херцог на Единбург.

На 2 октомври 2007 г. започва разследване в Кралския съд като продължение на разследването, започнало през 2004 г. Шест месеца по-късно съдебният състав решава, че Даяна е загинала поради невнимателното шофиране на Анри Пол и поради преследването от страна на фотографите. На следващия ден Мохамед Ал-Файед обявява, че прекратява своята 10-годишна кампания в името на децата на принцесата на Уелс.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вдовец

    13 5 Отговор
    ай, стига, бе ! боли ме палеца за тея дегенерати !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 djdj

    0 3 Отговор
    защо пък така трябва да изглежда дъртата така не изглежда тази така ще изглежда да бе
  • 4 Интелектуалец

    3 5 Отговор
    Тц, тц много са грозни тия ингилизи!
  • 5 Въобще не е красавица!

    7 5 Отговор
    Тънки устни,клюнест нос,визия на изрусена птица.Не искам да съм саркастичен,но ми прилича на Анастасия Мозер /ако я помните/ само дето Мозер плюс английския говореше и на български..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Прилича

    0 5 Отговор
    На Путин на жена му
  • 8 Доведената сестра

    1 5 Отговор
    На българските БЕЖАНЦИ В ингланд