Last news in Fakti

14 Юли, 2021 10:05 4 163 7

Рецепта на деня: Плоски хлебчета с билки на тиган

  • хлебчета-
  • билки-
  • на тиган-
  • какво да сготвя

Чудесно допълнение към всяко ястие

Рецепта на деня: Плоски хлебчета с билки на тиган - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

500 г брашно

200 г кисело мляко

1 1/2 ч. л. сол

1 ч. л. захар

3 ч.л. суха мая

50 мл. студено пресован зехтин

За плънката:

150 г краве масло със стайна температура

1/2 с.л. самардала

1 връзка магданоз

1 ч.л. сух риган

2 стръка девесил

1/2 ч. л. кимион на зърна

1 с.л. микс от провансалски подправки

Начин на приготвяне:

Разтворете маята заедно със захарта в 100 мл топла водата. Брашното и солта изсипете в купа, добавете киселото мляко, зехтина и разтворената мая.

Разбъркайте и замесете гладко и еластично тесто върху набрашнен плот. Сложете го в намазнена купа, намажете с мазнина, покрийте с фолио и оставете да втаса. След това разделете тестото на 8 топки и пак го оставете ги за още 15 минути.

Запечете в сух тиган кимиона. Стрийте го в хаванче и го разбъркайте с ригана, самардалата, микса от провансалски подправки, маслото и предварително нарязаните на ситно девесил и магданоз.

Разточете всяка топка на тънка кора. Намажете с ароматното масло, навийте на руло, а след завийте това като охлюв и разточете питка с диаметър 24 см.

Запечете от двете страни в тиган, намазан със зехтин, пише trafficnews.bg.

*В микса от провансалски подправки има розмарин, мащерка, чубрица, босилек и естрагон.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мръсния Фикри

    4 2 Отговор
    Обичам всички видове хубав хляб и питки, майстори на това нещо са два етноса, турците и арабите, само по витрините ако има мухи, се отказвам..!

    Коментиран от #2

  • 2 Sebastian

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мръсния Фикри":

    Като се изкъпеш ще бъдеш чистия р.калашник Фикри а , ако отскочиш до Грузия и Армения ще останеш замислен относно хляба но , там мъжката любов не е на почит и за това си яж арабски и турски "х-ляб"

    Коментиран от #3, #5

  • 3 У Варна, КЪФ хляп има?

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Sebastian":

    И ти яж основно, без хляп..... ти за,, чист,, ли се смяташ....отиди при чист и претенциозен човек, той ще каже, колко си чист, няма те погледне дори....!
  • 4 Ей туй

    2 0 Отговор
    може и да го куся
  • 5 Ти КЪФ го търсиш

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Sebastian":

    И Грузия, то там само разбойници като тебе.изкъпа ли,, на баба ромка охлюва,, блазе ти да ти завиди човек..... вече си готов за оня свят, защото си изпълни,, мичтити,,....!
  • 6 завод

    2 2 Отговор
    Рецепта на деня: Плоски хлебчета с билки на тиган. Плоски като мозъка на български политик. Ходете боси и яжте асфалт!
  • 7 Valya

    5 1 Отговор
    Като ви чета коментарите тук си казах- " Боже колко простотия !