Last news in Fakti

14 Юли, 2021 18:56 8 091 17

След тази възраст настъпва опасна промяна

  • възраст-
  • доверие-
  • доверчивост-
  • манипулирани-
  • измамници-
  • деменция

Защо възрастните хора са толкова доверчиви?

След тази възраст настъпва опасна промяна  - 1
Снимка: Shutterstock

След 60-годишна възраст хората често стават значително по-доверчиви. По-възрастните хора все по-често стават жертви на измамници. Нима с годините започваме да мислим по-малко критично и по-лесно ставаме жертви на измама?

За повечето от нас старостта е свързана с мъдростта и способността да използваме правилно натрупания житейски опит. Но съвременните изследвания на учените са доказали, че след 30-годишна възраст функциите на мозъка започват да отслабват постепенно - възприемаме новата информация по-трудно, паметта и особено критичното мислене страдат.

Учените обикновено отбелязват, че в съвременното общество, претоварени с различни видове информация, хората от ранна възраст имат проблеми с критичното мислене. Често ни мързи да мислим самостоятелно. На първо място, това се проявява в желанието ни да се доверяваме на един източник на информация, без да си даваме труда да проверяваме данните от други източници. Отказваме и да анализираме фактите.

Имайте предвид, че измамниците често използват “черни” техники за невро-лингвистично програмиране. Всъщност възможностите на нашата реч са безкрайни. Дори и най-безобидната фраза може да манипулира ума ни. Често възрастните хора, станали жертва на измамници, споделят, че сякаш са ги омаяли с думи, въпреки че разговорът е бил по ежедневни проблеми.

Измамниците си играят майсторски и с факта, че в напреднала възраст се изострят и излизат на преден план не най-приятните черти от характера ни.

Старостта е резултатът от живота на човека. Случва се така, че типични черти на характера, които преди са били невидими, излизат на преден план с възрастта. При възрастните хора често спестовността се превръща в скъперничество, грижата - в обсесивно желание да контролират живота на близките, особено на по-големите деца. Трудно е да се справи човек с такива промени, понякога е по-лесно да ги приеме за даденост.

Каква е тази болест?

Често обаче причина за прекалената доверчивост на възрастните хора не е лошият им характер, а сериозно заболяване - деменция. От латински език тази звучна дефиниция се превежда като “слабоумие”. Според Световната здравна организация има около 47,5 милиона пациенти с придобита деменция в света. До 2030 г. се очаква броят на случаите да нарасне до 75 милиона.

Деменцията се проявява чрез рязък спад в когнитивната активност, загуба на преди това придобити знания и практически умения. В ежедневието това се изразява в следното: възрастният човек става разсеян, трудно си спомня събития от последните дни, не се ориентира добре в пространството, проявява пристъпи на внезапна агресия. В това състояние не е изненадващо, че лесно може да се превърнеш в жертва на различни видове измами.

Медицински проучвания показват, че често съдовата деменция е резултат от други, за съжаление, много често срещани у нас заболявания. Говорим за хипертония, захарен диабет и атеросклероза на мозъчните съдове. Лошите навици също водят до съдова деменция - тютюнопушене, алкохол, употреба на психотропни лекарства.

За да избегнете придобитата деменция и да запазите ума си ясен до дълбока старост, трябва да водите здравословен начин на живот, да се стремите да научите нещо ново, да придобивате нови умения. Добра тренировка на мозъка се считат всякакви интелектуални игри като например шаха.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    15 2 Отговор
    И тук възниква въпроса-измамници ли са ваксинаторите и възползват ли се от старите хора?

    Коментиран от #3

  • 2 пенсионер

    7 4 Отговор
    а повечето - още по-подозрителни, мнителни, егоистични . с две приказки - нетърпимо непоносими !
  • 3 карамфила

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    В случая измамница се оказва самата държава-мащеха която е под контрола на световните фармации жадни за пари.

    Коментиран от #11

  • 4 68 годишен пръч

    7 0 Отговор
    Уважение всекиму ! Доверие никому !
  • 5 Ваксина

    6 1 Отговор
    Срещу демеция нема,а за ковид има,мрсни фармацевтични номера
  • 6 стара пърцуца

    10 0 Отговор
    Лошото е че много бързо идва тази възраст докато се обърнеш и вече си старец или бабичка
  • 7 Мръсния Фикри клоун

    7 0 Отговор
    Не е до възраст, а до доверчивост, казвал съм го..... а който си има генни болести, това, няма как да се промени.... възрастния човек е нещастен и немощен..... за. съжаление.....

    Коментиран от #13

  • 8 баба Йоца

    0 0 Отговор
    Пачки искаш ли, бре чадо?
  • 9 Мераклия

    1 2 Отговор
    Аз много искам да омая Мая!
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    СТАРОСТ НЕРАДОСТ
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "карамфила":

    права си КАРАМФИЛА приятна вечер
  • 12 ТО АКО НЕ Е ВЯРНО

    3 0 Отговор
    ЩЕШЕ ЛИ И.Т.Н ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ😬
  • 13 girl,

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мръсния Фикри клоун":

    Да за жалост, никой но може да се вземат превантивни мерки за психичното състояние, да не допуснеш хората които обичаш да ги видиш така, по гадно е от смъртта и от всичко друго лошо как може да се издържи да гледаш близък да страда не може

    Коментиран от #15

  • 14 Upgrade

    2 0 Отговор
    При повечето хора мозъчните функции дори не са се засилили достатъчно на 15-20г, за да отслабнат след 60 годишна възраст.
  • 15 Ами ти си психично болна

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "girl,":

    Която говори като такава, помогни си първо на тебе, ти. достатъчно гадости направи,.... защо гледаш, ела да ми едеш, каквото не се яде....хакер младеж, штаслифка, виж ти.... друго да, кажеш по умно... няма как...!?
  • 16 Бай Стефан

    0 0 Отговор
    На млади години , след завършване на техникума кандидатствувах в ВМЕИ , сега техн. университет , но не ме приеха със знанията по математика които имах .На онова време изпитите по математика за висше образование бяха тежки и за едно място кандидатствахме повече от 25 човека .Тогава се записах на курсове при един възрастен инженер , бай Стефан . За едно лято направи от мен машина и успешно се класирах .Бай Стефан беше на 75 години , но мозъка му беше като бръснач ! След него заобичах математиката ! Стареенето започва от мозъка !
  • 17 Кокококошката

    1 0 Отговор
    Беше,, гнусна,, но,, учена,,...!