Last news in Fakti

20 Юли, 2021 15:51 1 813 9

Канабисът е отглеждан oще преди 12 хиляди години в Китай

  • канабис-
  • марихуана-
  • китай-
  • азия-
  • култивиран

Учени смятат, че са разбрали кога и къде е започнало култивирането на канабиса

Канабисът е отглеждан oще преди 12 хиляди години в Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Учени твърдят на базата на анализ на генома на растения от целия свят, че хората са култивирали канабис преди близо 12 000 години на територията на Китай, съобщи АФП.

Геномната история на отглеждането на канабиса не е изследвана достатъчно спрямо другите селскостопански култури до голяма степен заради легалните ограничения, пишат учените в сп. "Сайънс адвансис", предава БТА.

Учените са анализирали 110 генома - целия спектър на канабиса, от дивите растения през селектираните, за да бъдат култивирани, в исторически план, до съвременните хибриди, използвани за коноп и дрога. Те твърдят, че са установили "епохата и произхода на доместицирането му, схемите на дивергенция след това и настоящото генетично разнообразие".

Геномното датиране предполага, че първите домашни предшественици на видовете за коноп и дрога са се раздалечили от основния канабис преди 12 000 години. "Това означава, че канабисът вече е отглеждан през неолита", пишат учените.

Въпреки че се смята, че канабисът е опитомен в Централна Азия, новите данни насочват, че това се е случило в Източна Азия. Съществуват и такива археологически доказателства.

Канабисът се използва от хилядолетия за тъкани, както и за медицинските и психотропни свойства, които притежава.

Сегашните сортове, които се отглеждат за коноп и наркотик, са наследници на култури, селектирани преди около 4000 години.

Ръководител на изследването е Лука Фумагали от университета в Лозана. В него са участвали специалисти от Великобритания, Китай, Индия, Пакистан, Катар и Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 THC

    9 0 Отговор
    Това го знае всеки който пафка и също, че индианците са лекували 14 заболявания. В днешно време единственият лекарство за глаукома е тревата.
  • 2 Рошко

    8 1 Отговор
    Утре пак ми се ще да я прочета тази статия, и вдруги ден пак
  • 3 Рошко

    3 1 Отговор
    Иначе психологията за простите работи, само че ако я публикуваш тази статия с китайското знаме и това листо в Китай, ще разбереш наистина що е то правосъдие, събинче
  • 4 Фаро

    3 2 Отговор
    Едно време българите са си плащали данъка отглеждайки малко канабис в нивичката.Лекува това,което е в градината а не модифицираното от магазина.Медицинския канабис не става за пушене от него се извлича маслото,което има лечебни свойства.Не всеки е предразположен към канабиса.Алкохол и канабис са несъвместими
  • 5 Чичку тревичку

    1 0 Отговор
    И това, и от там, разбира се, толкова много народ, нямат акъл за един, но така е на простия, винаги му вярват, докато той си играе с всички... кибрит измислил, китайска стена измислил и още куп жунжурии, има огромна територия ,... и затова им е спокойно, от никой не се страхуват.....!
  • 6 Кочо

    5 1 Отговор
    Една дядка май ги пафкаше, цял живот е бил зидаро - мазач майстор, изключително работлив, ако да бе на ръст не повече от 160 см и 50-60 кг. Преди 2 години го нападнаха в дома му да го оберат, даде назад и в началото на пандемията почина на 93 години! Преди нападението караше велосипед, след това не излизаше и вирус не е срещал. Казваше, че преди е имало отлична организация и селският милиционер пребивал крадците и ги хвърлял през терасата на селсъвета. По скоро те скачали подгонени от шамарите на старшината. Излишно е да казвам, че в случая с този легендарен дядка не бе разкрит никой виновен и той реши да напусне този все по извратен свят.
  • 7 Не само извратен...!

    4 0 Отговор
    Лицемерен, гнусен, едно нещо положително, кое е...няма...!?
  • 8 Bob Marley

    5 1 Отговор
    Свобода за Конопа!
  • 9 бунакис

    2 2 Отговор
    Канабисът е коноп и е техническо растение. Едно време в храната за птици имаше конопено семе. Това че, има идиоти да го пушат, е друга работа.