Last news in Fakti

27 Юли, 2021 13:46 3 848 2

Как децата лесно да се справят с негативните си емоциите

  • йога-
  • деца-
  • стрес-
  • art of living-
  • константин драгов

Чрез йога и дихателни упражнения

Как децата лесно да се справят с негативните си емоциите - 1
Снимкa: Shutterstock

Как децата и тийнейджърите могат лесно и бързо да овладеят емоции като гняв, страх, безпокойство, стрес, напрежение, несигурност? Отговорът за много от вас вероятно се крие в терапии със специалисти, но всъщност всичко това е лесно постижимо чрез йога упражнения и дихателни практики. Как се случва всичко това на практика, ни разказва Константин Драгов – първият инструктор на фондация “Изкуството да живееш” (Art of Living). Константин се е заел с отговорната задача да организира летни лагери за деца и тийнейджъри, по време на които те се откъсват от електронните устройства и преживяват истински емоции със своите връстници, улисани в игри и интересни занимания. Част от тях са свързани с релаксация, дихателни практики и йога упражнения. Чрез дишането човек може да се справи с много от натрупаните негативни емоции у тялото. Благодарение на практиките, които Константин преподава, участниците се научават как правилно да дишат като по този начин се освобождават от натрупаните в тялото токсини. 85% от пречистването на организма се случва чрез издишването. Ако не дишаме пълноценно, тези токсини остават в тялото. Дишането успокоява емоциите – когато е равномерно и плавно. Децата използват по-голям капацитет на белите дробове и затова имат толкова енергия. Важно е от ранна детска възраст да работят по 5-10 минути на ден, за да могат да задържат този капацитет на дишането.

Наред с образователните игри и ученето чрез практика, участниците в лагерите успяват да се справят с натрупани негативни емоции, да овладеят притесненията си от говорене пред публика, както и да намерят истински приятелства, извън електронната среда. Дистанционното обучение, което бе дълъг период от изминалата година, допринесе още повече за натрупване на притеснения и негативни емоции у децата. Откъсването от тази напрегната среда по време на летните лагери влияе изключително ползотворно върху тяхното развитие и отношения помежду им.

Йога практиките са изключително полезни за овладяване на емоциите, както и за спомагане на детското развитие и подобряване на концентрацията. В следобедните часове се провежда релаксация, за да могат да се заредят физически и емоционално и да издържат на динамиката на програмата. Вечер децата се събират за музика, песни, танци и споделяне на позитивни емоции с останалите участници.

По време на лагерите децата научават как да развият личностни качества като увереност, способност да бъдат дружелюбни, да изпитват емпатия и да подобрят своята памет и концентрация.

Родителите на деца, преминали през летните лагери на “Изкуството да живееш” също споделят приятни впечатления и за позитивното влияние на програмата, която тя оказва върху техните деца. Намират ги по-спокойни, уравновесени, балансирани, с желание да помагат с различи дейности в семейството.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    6 1 Отговор
    Бъдете като тях е казал Исус.
  • 2 Мръсния, Фикри

    2 0 Отговор
    Децата са, стресирани от всичко и от вън и отвътре... страшни времена, особено таласъми като ти се появят лицемерни....!