Last news in Fakti

27 Юли, 2021 15:53 3 005 11

Токсични джапанки водят до безплодие

  • джапанки-
  • опасно-
  • токсини-
  • безплодие-
  • репродуктивни проблеми

Опасните модели масово се продават по сергии в курортите

Токсични джапанки водят до безплодие - 1
Снимка: Shutterstock

Уж обикновени джапанки за плажа, които се продават по сергиите на морето, съдържат токсични вещества в подметката и могат да доведат до репродуктивни проблеми. Това показват публикации от RAPEX, европейска система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти.

Има данни и за опасни пояси, детски играчки и плажни аксесоари. През последните дни ЕК предупреди за опасни стоки на пазара, които традиционно купуваме през летните месеци. Независима проверка показа какво е състоянието на част от пазара в момента, съобщава Нова тв.

Закупените модели от търговската мрежа и интернет екип на Нова тв изпитва в лаборатория, за да провери отговарят ли на изискванията за безопасност. Тестовете са направени с експерта Яна Георгиева. „В зависимост от типа на изделието – дали се поставя върху тялото на детето, дали детето влиза в него или ляга върху него – се извършват различни поредици от физико-химични и механични тестове”, коментира Яна Георгиева – ръководител на лаборатория.

"Опасни детски бански с връзки и с дребни пайети също са открити и спрени от Комисията за защита на потребителя. Те носят риск от задушаване на децата. Детски с дълги връзки панталонки също са били спрени от продажба", това обясни пред Нова тв Димитър Маргаритов, шеф на Комисията за защита на потребителите.

Проверени от експерти в лаборатория са били още и детски пояс и детски раменки за плуване, които обаче издържат тестовете - нямат остри ръбове и имат възвратни клапани, за да не са описни при плуване, показа проверката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 0 Отговор
    Това ми напомня на една баба в трамвая, правеше забележка на едно младо момиче с гол кръст (и вероятно закърнели яйчници). "Какво дърпаш тая блуца, то няма плат". Та така, всяко нещо си има цел.
  • 2 ИНЖЕКТИРАН = БЕЗПЛОДЕН

    12 2 Отговор
    Ваксите ще стерилизират.

    Коментиран от #7

  • 3 Рошко

    14 0 Отговор
    Отровите са навсякъде около нас, ше почнем и да се топим от тая алчност за свръхпроизводство на дрехи и храни които вместо да се пазят и преработват както навремето сега се изхвърлят
  • 4 asd

    4 0 Отговор
    Събирате ги и ги унищожавате!
  • 5 Безразборния секс

    8 0 Отговор
    Не води до безплодие, а жапанките виновни, дава деца Бог, на който не трябва..!
  • 6 Въпроса

    3 0 Отговор
    е защо въобще опасните стоки достигат до пазара. Ооп, сетих се защото имаме един интересен закон за защита на потребителите, в който има много едни хън-мън членотворения и пустолати, едно от тях горе долу в смисъла може да предлагаш боклуци но етикета да пише боклук /л..на/. И никакъв предварителен контрол.
  • 7 Само питам

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "ИНЖЕКТИРАН = БЕЗПЛОДЕН":

    Имаш ли научни доказателства за твърдението си или повтаряш постове от социалните мрежи?
  • 8 сила

    7 1 Отговор
    ПО ПРИНЦИП СУБЕКТИТЕ ДЕТО ШЛЯПАТ С ДЖАПАНКИ ИЗ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМАТ ПРАВО ДА СЕ РАЗМНОЖАВАТ

    Коментиран от #9

  • 9 Щоооо бре

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "сила":

    Ти с кво ходиш с обувки Хуго Бос?!
  • 10 Жжжапанка

    2 0 Отговор
    То само джапанките да бяха токсични...
  • 11 ганг

    0 0 Отговор
    затова боси и голи