Last news in Fakti

10 Август, 2021 00:30 12 161 120

Сексът е мощен инструмент за ...

  • секс-
  • стрес-
  • ползи

Редовният секс предпазва човек от стреса

Сексът е мощен инструмент за ...  - 1
Снимкa: Shutterstock

Добрият секс укрепва връзката и благодарение на него човек се чувства нужен. Най-често за усещането за пълно щастие и положителен поглед върху света не ни достига именно това. Сексуалните преживявания са изключително важни за нашето здраве и могат да се превърнат в антикризисен инструмент. Какви ползи още има от секса, разказва Изабелла Вит-Косовска в списание Newsweek Polska, цитирано от trafficnews.bg.

След хубав секс се чувстваме отпуснати като след релаксираща гимнастика, масаж или сауна. Страховете ни напускат, повишава се самочувствието, засилва се усещането за вътрешно благополучие и сияем.

Как сексът предпазва човек от стреса?

Това е резултат от действието на няколко фактора, а процесът започва с феромоните, тоест с аромата на партньора. След това идва ред на хормоните, като на първо място са фенилетиламин, е отговорен за страстта, и окситоцин, който създава чувството на привързаност (към партньор или дете). Така изглежда нашият любовен коктейл.

Интимната близост може да се превърне в наш личен инструмент срещу кризата, тъй като ни позволява да преодолеем последиците от стреса. Изследователи от университета в Цюрих са измерили нивото на кортизол при 51 двойки и са ги сравнили с резултатите от прекараното заедно време. Най-ниското ниво на кортизол е регистрирано при хората, които са имат повече физически контакт (държат се за ръце или правят секс). Установено е, че близостта създава своеобразна защита от стреса, включително на работното място.

Затова не е за чудене, че в прогресивната Швеция, където отделят специално внимание на жизнения баланс и душевното равновесие, общинският съветник на градчето Евертурнео Ерик Мускос е предложил на всички работещи да се даде по един час платена почивка, за да могат да се приберат вкъщи и … да правят секс с партньорите си. Политикът смята, че това ще помогне за заздравяването на отношението между хората. Предложението все пак било отклонено.
Сексът е мощен инструмент и има огромен потенциал в областта на изграждането на отношения, твърди Беата Врубел от медицинския университет в Силезия.

Това не е отделен акт сам по себе си, а част от нашето ежедневие: подготовката за него се извършва 24 часа в денонощието. Всички елементи на връзката трябва да бъдат хармонично комбинирани, на първо място, трябва да си позволите да се наслаждавате на връзката. Процесът на интимно сближаване може да включва усмивка, еротичен разговор, масаж, поглаждане, галене, всичко, което доставя удоволствие. Нашите сетива са настроени към сексуални преживявания, към взаимодействие с друг човек, когато възникне влечение, обяснява сексологът.

Нарушеното полово влечение е много сериозен проблем, а основната причина за него е хроничният стрес и повишеното количество кортизол.

Стресът намалява привличането, но ако успеем постепенно да отпуснем тялото, мозъкът също ще се отпусне.

Учените са установили, че в организма на хората, които отделят повече време за прегръдки и целувки, намалява хормонът на стрес. Много често е от значение просто хората да бъдат един до друг и да покажат подкрепа. Чувството за тревожност намалява даже при обикновен разговор. Всички тези действия не водят задължително до полов акт, но когато разказваме за своите нужди, изграждаме доверие и правим отношенията по-близки.

Сексуалните преживявания са много важни за здравето на хората. Сексът увеличава нивото на основни антитела в организма. Ако човек прави секс поне веднъж седмично, нивото на имуноглобулин А се увеличава с 30 %. Той защитава организма от вируси и патогенни бактерии, прави човек по устойчив срещу инфекции. Сексът помага за намаляване на кръвното налягане и помага за развитието на различни видове мускули.

Какво предизвиква сексът?

На първо място намалява артериалното налягане, сваля нивото на стрес и тревожност, повишава нивото на важни антитела, укрепва имунитета, оказва положително въздействие върху сърцето, помага да се изгорят калориите, подобрява качеството на съня и мозъчната дейност, облекчава болките, помага за развитието на различни групи мускули.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЕЛЕНА

    16 5 Отговор
    страхотна статия

    Коментиран от #103

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ирина от Плевен

    20 5 Отговор
    Липсата на секс води до психични отклонения, даже някои неграмотни се мислят за философи.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК

    9 14 Отговор
    благодаря ви за поредната изключително интересна и информативна информация госпожо МАРИНОВА ас смятам че всичко по темата е строго ИНДИВИДУАЛНО освен това което не е строго ИНДИВИДУАЛНО а имено това че секса далеч не е най ВАЖНОТО в една връзка и не е нищо ОСОБЕНО като трае само около 2 минути у мен предизвиква главно скука и досада но бес него няма как да имам дъщеря и да я кръстим ДЖЕРЕН така че това е част от брака няма как но да губя по 2 минути от живота си веднъж месечно е кофти работа иска ми се живота да е като РОМАНТИЧЕН сериал там НИКОГА не мислят за секс а въпреки това имат деца колко би било хубаво и в живота да е така

    Коментиран от #11, #12, #15, #17, #20, #28, #35, #56, #76, #80, #96, #101

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хайл

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Информативна информация , от къде го измислихте това нещо . Им да ирмацията може да бъде интересна , поучителна , полезна . Вие все измисляте нови термини .А коментарав ви кърти мивки .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Село Казанлък

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Само вие правите секс 2 минути , и за това сте стресиран . Така няма да имаш дете скоро , и секс не се прави само един път в месеца . Кой ви каза това , най добре си поръчайте по интернет дете . Така няма да се мъчиш . Щом секса е досада за вас , си осинови най лесно е .И живота не е като сериалите който гледате , те нямат нищо общо с живота. И в сериалите има секс но вие не гледате такива . Погледай и други филми виж нещо различно

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гормогон

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Мале чудя се да се , сменяли да плача . Вашия коментар този път изби всичко на куп . Секс за 2 минути един път в месеца . Само за да имате дъщеря с някво стенно име . Каквото направи природата това се ражда . Не може да правиш дете и да мислиш , че ще е момиче . Каквото се прък след 9 месеца това ще бъде.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гзт

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Ходи се лекувай човече . Кой прави веднъж секс на месец нали си младоженец , трябва да къртиш булката всяка вечер по много , така се правят деца не по две минути. И каквото излезе такова ще бъде детето , природата сама решава не вие .

    Коментиран от #42

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 6 Отговор
    когато един съпруг не си върши съпружеските задължения съпругата му си намра друго пристанище
    партньор

    Коментиран от #27, #106

  • 25 Жоро

    3 5 Отговор
    Секса при мен трае по 50 минути и само ме стресира повече..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ved

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Моля какво си написал човек. Правиш секс веднъж в месеца и само за 2 минути. Така скоро дете няма да видиш. И какво си мислиш , че докато се трудиш за дете и си мислиш , какво да бъде и ще стане . Прочети статия пак и виж хубаво какво пише . За да не си стресиран , повече секс . Живота не в като сериалите , артистите правят секс . Във филмите има секс . Но вие не гледате такива за да знаете . Романтиката не е всичко . Трябва яко любов в леглото във всякакви пози .

    Коментиран от #37, #43

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    господин ИВАН
    СЕЕЙСТВОТО Е НАЙ ВЕЧЕ ОТГОВОРНОСТ


    но и тото какъв късмет улучиш
    желая ти ЩАСТИЕ
    ИВАНЕ
    имаш ли семейство деца нищо лично

    Коментиран от #32, #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Зик

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Вместо младоженец пиши , че си дядото от Казанлък . С този секс веднъж в месеца за две минути , приличаш на пенсионер , не на младоженец . А коментара ти ме събори от смях . Голямо веселие е с вас .Продължавай в същия дух . Но оправи правописа . И термина информативна информация ти ли го измисли . Прилича на онзи термин соцопатизъм . Пусни някой виц отдавна не си пускал шеги.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ved":

    в реалния ЖИВОТ РОМАНТИКА НЯМА

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    няма как да стане ти по точно вие как си преставяте ако имате деца да разсъждават като теб вас ли
    моля моля свали си розонвите очила

    Коментиран от #46, #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ЕЛЕНА

    4 1 Отговор
    ЛЕКА НОЩ ДОБРИ ХОРА
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Кохам полска кубиета

    1 7 Отговор
    Секс идва от секцио демек секс цепя нещо на две хората се размножават като светлината на лазерите събират енергия от храната възбуждат се когато правят секс и се връщат в невъзбудено състояние след като свършат с доставката на материала и жената като забременее след 9 месеца се вижда резултата с отделянето на нов човешки индивид селата са усилватели произвеждащ енергията а градовете са генератори на човешки индивиди
  • 59 Бабик Арманян(по прякор Скъсаното)

    6 2 Отговор

    До коментар #56 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти още ли си тука ве????Аз какво казах!!!!!!! Марш!

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 9 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за интересната и информативна статия госпожа МАРИНОВА

    Коментиран от #85

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Анджело

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Много си плосък. Измисли по -интересни глупости. Не ти се отдава
  • 97 Икарди

    8 0 Отговор
    Когато си в стрес не ти се прави нищо, камо ли тъпия секс.
  • 98 МУскос

    2 1 Отговор
    аз секс и на работа мога да правя...
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Хеви Метъл

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    В кой сериали не правят секс , само във твойте . Те са романтични сладникави и глупави . Погледай малко истински сериали и виж какво става . И не само сериали гледай . Има и научни филми намерили някой за твоя проблем , 2 минутния секс . И за това как природата сама избира какво дете ще се роди . Не като вас искал момиче , каквото стане , това ще бъде . Ако искаш, момиче си поръчай от Китай там правят по поръчка. Може и от Турция и без това си падаш по техните филми . И защо правиш любов един път в месеца . Прави повече и ще намалиш стреса ако го имаш . Поне женати няма да е стресирана . Незнам каква е тази жена която те трае , само един път месечно да я любиш ,и то за две скапани минути .

    Коментиран от #102, #110

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Милена

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЕЛЕНА":

    Да. Статията е страхотна. Но се отнася за секс. При масторбацията ефекта е на 50%.

    Коментиран от #104

  • 104 Напиши

    3 0 Отговор

    До коментар #103 от "Милена":

    Така е, но другите 50 процента не трябва да се правят с навит вестник на руло със поместена настоящата статия!
  • 105 Един

    6 2 Отговор
    От мене да знаете - хубава връзка без хубав секс няма. Добре уважената жена , е жена с добро настроение.
  • 106 РАДИО АЛТАФ

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    БЕГАЙ ПРИ ПСИХИАТРИТЕ ДА ТЕ РЕМОНТИРАТ ЧЕ ОТ СЛЪНЦЕТО СИ ДАЛ ФИРА
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Баш банана

    2 0 Отговор
    Е кат няма секс ...да живее порното!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "Хеви Метъл":

    Трае го оти е чехльо и си има друг дека и намалява стресо най редовно
  • 111 Ай ай

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "Мима":

    Марийке, май Иванчо не си е пил виаграта
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Милена

    1 0 Отговор
    Е защо така бе модератор.

    Коментиран от #114, #115, #119

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Милена

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "САМО ДА КАЖА":

    Мълча. А мълчанието е приснак на........ 😟
  • 117 Дедо Пенс

    2 1 Отговор
    Я бабата я мандръсам пет пъти у седмица !!!
  • 118 Милена

    1 0 Отговор
    И не я боли глава. А мен пет дни ме боли. А двата ме уважава моя.
  • 119 Мима

    1 1 Отговор

    До коментар #113 от "Милена":

    Миленче, само нас ни трият. Мъжовете ги толерират. Надушвам дискриминация. Да стана и аз жендър

    Коментиран от #120

  • 120 Милена

    1 1 Отговор

    До коментар #119 от "Мима":

    Има нещо такова.