Необходими продукти:
300 гр. безсолно масло
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мека кафява захар
2 ч.л. ванилова паста
4 големи яйца
400 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
300 мл мътеница
За глазурата:
125 мл течна сметана
1 ч.ч. кленов сироп
1 ч.л. сол
100 г масло
Начин на приготвяне:
За кафявото масло разтопете маслото в дълбок съд, на ниска температура, докато започне да образува пяна и да придобива кафяв цвят. Пресипете го веднага в купа и го оставете да изстине докато придобие консистенцията на меко масло. Ако охладите маслото, ще трябва преди да го използвате да го оставите да се отпусне на стайна температура.
В купа сипете мекото кафяво масло и двата вида захар. Разбийте с помощта на миксер до пухкав крем.
Добавете яйцата без да спирате разбъркването, като първо чуквате всяко в купичка. Разбийте до хомогенност. Добавете ванилова паста и разбъркайте.
В купа смесете брашното с бакпулвера и содата. Започнете да добавяте брашното и мътеницата малко по малко, като ги редувате, без да спирате да разбивате.
Изсипете сместа в предварително намазана с масло кръгла форма с дупка за кекс. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 45-60 минути, докато клечката, с която проверявате, излезе суха.
За глазурата сипете в тенджерка кленовия сироп и маслото. Разбъркайте докато маслото се разтопи. Добавете щипка сол. Щом сместа заври (това ще отнеме около 6 минути), добавете сметаната и разбъркайте добре. Пресипете в купа и оставете да изстине.
Извадете изпечения и изстинал кекс от формата, като го обърнете в голяма чиния. Сипете глазурата на тънка струйка върху него. Накрая поръсете с щипка сол.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Раданч Татлъту
10:10 19.08.2021
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 American pie
10:31 19.08.2021
4 Цял живот преяждане и кюпюци...!
11:00 19.08.2021
5 Псевдоним
11:00 19.08.2021
6 баце
19:08 19.08.2021