26 Август, 2021 16:57 12 589 8

Как бързо да махнем горчивината от патладжана

  • патладжан-
  • горчивина-
  • какво да сготвя

Хитър трик, с който лесно да решите този проблем

Как бързо да махнем горчивината от патладжана - 1
Снимкa: Shutterstock

Патладжаните са изключително популярен зеленчук по нашите географски ширини, при това точно в този преходен сезон между лято и есен.

„Сините домати”, както често биват наричани, всъщност са далечни роднини на картофите и имат изключително високо съдържание на витамини A, K, и C, желязо и сяра

Колкото и да са вкусни и ароматни, много домакини стоят настрана от патладжаните, защото се притесняват от предварителната им обработка. Да, истина е, че ако не са добре приготвени, патладжаните могат да горчат доста. Затова днес ще ви споделим хитър трик,с който лесно да решите този проблем и да се „помирите” с патладжана, пише actualno.com.

Нарежете на филийки или кубчета, посолете ги обилно и ги оставете за 30-40 минути, а може и час, докато се отцедят от излишните течности, в това число и горчивината. Това може да стане и чрез накисване на патладжаните в солена вода. Другият начин да се освободите от горчивината на патладжаните е като ги замразите във фризер за няколко часа. Когато се отпуснат на стайна температура, те отново ще се освободят от излишната течност и съдържащия се в тях соланин, който е причината за горчивия вкус.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опит

    5 2 Отговор
    Бели му кората и не горчи.
  • 2 Бре

    27 0 Отговор
    То голяма новина. Така се прави от време Оно...
  • 3 Като видя патлажан

    6 0 Отговор
    Винаги ми е смешно, защото се сещам за, тяло,, патлажан на клечка,, ако говоря, сериозно, също зеленчук, който бе всеки може да го приготвя, за някои болести не става, горчивината се маха, като го държа един час в солена вода,, сорта, е много важен....!
  • 4 хаберих

    8 1 Отговор
    Най-мощната комбинация е "Red Bull" с боб... едното дава крила, а другото тяга.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Asdfg

    9 1 Отговор
    Венелиноооооооооооооо,какъв трик МА? То така се прави винаги МА!
  • 7 Внос / Износ

    2 1 Отговор
    Този горчив привкус се държи на гликозида СОЛАНИН, обаче в съвременните сортове патладжан вече няма соланин и този проблем е решен генетично. Както семките са много малко или липсват
  • 8 Потник

    1 0 Отговор
    Хаххахахаххах.....хакни го отзад